O pasăre sălbatică, simbol pentru pădurile României, poate fi vânată din nou după 10 ani. Se cere demisia ministrului Mediului

Autor: N.G.
Luni, 10 Octombrie 2022, ora 15:48
7073 citiri
O pasăre sălbatică, simbol pentru pădurile României, poate fi vânată din nou după 10 ani. Se cere demisia ministrului Mediului
Cocoșul de munte va putea fi vânat după 10 ani FOTO clubapuseni.ro

Ministerul Apelor, Pădurilor și Mediului a redeschis vânătoarea la cocoși de munte, după 10 ani. Un ordin semnat de ministrul Tanczos Barna, apărut luni în Monitorul Oficial, a stabilit o cotă totală de 239 de exemplare care ar urma să fie vânate la nivelul întregii țări.

România a interzis împușcarea cocoșului de munte în urmă cu 10 ani, când Comisia Europeană sancționa țara noastră pentru nerespectarea directivei pentru protecția păsărilor sălbatice. Acum, Ministerul Mediului a revenit cu un ordin prin care stabilește o cotă de vânătoare de 239 de exemplare.

Oficialii susțin că specia nu va fi afectată, pentru că efectivele au tot crescut și au ajuns la aproape 12.000 de exemplare. Numărul optim, susține ministerul, ar fi de numai 7.600 de păsări. În trecut, vânătorii plăteau în medie 1.000 de euro pentru fiecare pasăre împușcată. Vânătoarea cocoșului de munte se face toamna, între 10 septembrie și 30 noiembrie.

Cele mai multe cote au fost alocate pentru județul Harghita, locul de baștină al actualului ministru al Mediului, Tanczos Barna (UDMR). Nu mai puțin de 38 de exemplare au fost aprobate pentru vânare în toamna acestui an în fondurile de vânătoare din acest județ. Pentru comparație, județului Dâmbovița i-au revenit 2 exemplare, iar județelor Prahova, Gorj sau Buzău, câte 3 exemplare. În județul Alba ar urma să fie vânate 8 exemplare.

Emanuel Ștefan Baltag, președintele Societății Ornitologice din România, se declară împotriva vânării acestei specii de pasăre și invocă lipsa unor evaluări cu privire la populația de cocoși de munte.

“Eu nu sunt de acord de principiu cu vânătoarea la cocoși de munte, dar și la alte specii. Sunt specii rare pentru care noi nu avem niște evaluări naționale. Asociațiile de vânători nu fac niște evaluări standard. Problema mare la multe specii de păsări e că nu au calcule populaționale. Adică asociațiile de vânătoare nu fac astfel de calcule. Și atunci, dacă nu știi câte găini ai în curte, nu știi câte poți să tai”, a declarat Emanuel Baltag.

De asemenea, Gabriel Păun, fondatorul ONG-ului de mediu Agent Green, susține că o astfel de vânătoare nu ar trebui permisă, mai ales că nu se știe exact care este numărul de cocoși de munte din România. Gabriel Păun cere demisia ministrului Mediului.

#vanatoare, #cocos de munte, #ordin minstru, #Tanczos Barna , #vanatoare