Cum a luat Vanessa Youness 1,5 milioane de euro de la un lanț de farmacii, cu promisiunea că va interveni pe lângă Emil Boc și Cseke Attila

Joi, 11 Mai 2023, ora 21:50
4556 citiri
Cum a luat Vanessa Youness 1,5 milioane de euro de la un lanț de farmacii, cu promisiunea că va interveni pe lângă Emil Boc și Cseke Attila
Vanessa Youness a luat 1,5 milioane de euro de la Dinu Pescariu și alți 1,5 milioane de la Sensiblu. FOTO: Ionuț Mureșan

Milionara Vanessa Youness le-a făcut în 2010-2011 „lipeala” reprezentanților lanțului de farmacii Sensiblu cu premierul Emil Boc și cu ministrul Sănătății de atunci, Cseke Attila, în schimbul sumei de 1.449.950 de euro, pe care ulterior a „spălat-o” prin firme offshore. Procurorii DNA tot încearcă să obțină confiscarea sumei de bani, dar dosarul a fost trimis spre rejudecare.

Vanessa Youness fusese condamnată definitiv anul trecut, la 3 ani de pușcărie, apoi a scăpat prin prescripție, după ce a luat 1,5 milioane de euro de la afaceriștii Dinu Pescariu și Claudiu Florică pentru a pune o vorbă bună, tot pe lângă Emil Boc, în vederea prelungirii licențelor Microsoft. Pe parcursul procesului, milionara a încercat să acrediteze ideea că ea era doar vecină cu Emil Boc și că procurorii DNA s-au folosit de acest aspect pentru a ajunge la fostul premier.

Judecătorii au găsit-o vinovată cu o zi după ce Curtea Constituțională a dat „marea prescripție”, așa că Vanessa Youness a scăpat după ce a stat câteva luni în pușcărie.

Magistrații au scris în motivare că, indiferent dacă influența ei asupra fostului premier e reală sau nu, cer e că a luat bani grei de la afaceriștii din Dosarul Microsoft.

În schimb, traficul de influență al Vanessei Youness în favoarea Sensiblu este o acuzație de care milionara a scăpat încă din faza de urmărire penală, după ce procurorii au constatat că faptele s-au prescris.

Detaliile cu privire la cei 1.449.950 de euro luați de Vanessa Youness în perioada 2010-2011 de la reprezentanții lanțului de farmacii se regăsesc în ultima decizie a Curții de Apel București prin care, în data de 05.04.2023, magistrații au trimis spre rejudecare dosarul în care e vorba despre confiscarea acestei sume.

„Completul de judecători de cameră preliminară observă că, până în prezent, în nicio procedură, fie ea desfășurată în fața organului de urmărire penală sau în fața judecătorului de cameră preliminară, intimata nu a putut să ridice obiecțiile și să aducă probele pe care le-a considerat necesare pentru protejarea intereselor sale, ceea ce arată că dreptul la apărare nu a fost respectat, contrar dispozițiilor procesuale incidente în cauză care, după cum se va arăta în continuare, îi permit să își îndeplinească partea de sarcină a probei pentru respingerea suspiciunilor procurorului cu privire la originea ilicită a sumei de 1.449.950 de euro. Soluția de confiscare specială a fost întemeiată pe mijloace de probă care au fost administrate de către procuror în cursul urmăririi penale desfășurate in rem, inclusiv ulterior momentului la care a intervenit prescripția răspunderii penale, independent de pronunțarea deciziei Curții Constituționale nr. 358 din 26 mai 2022”, se arată în documentul citat.

Trafic de influență pe lângă Emil Boc în favoarea unui lanț de farmacii

Dincolo de argumentele juridice referitoare la aplicarea procedurilor, din același document reiese povestea neștiută a traficului de influență făcut de Vanessa Youness în favoarea Sensiblu:

  • „Referitor la fapta de trafic de influență din cuprinsul ordonanței s-a reținut că în perioada 2010 – 2011, numita [Youness Amal Vanessa - n.r.], a pretins și ulterior a primit, suma de 1.449.950 de euro de la numitul (…), pentru a-i facilita acestuia și altor reprezentanți ai SC A&D Pharma – Sensiblu, accesul la factori de decizie din Guvernul României (prim-ministrul [Emil Boc – n.r.], ministrul sănătății [Cseke Attila – n.r.] etc)
  • Scopul pe care îl urmăreau numitul (…) și ceilalți reprezentanți ai SC [A&D Pharma – Sensiblu] era împiedicarea unor modificări pe care ministrul sănătății [Cseke Attila – n.r.] dorea să le facă la Legea Farmaciilor, în sensul că un farmacist trebuia să dețină minim 51% din fiecare farmacie.
  • Intrarea în vigoare a unei asemenea modificări legislative ar fi fost de natură să ducă la pierderi de zeci de milioane de euro unei companii ca SC A&D Pharma (care deținea lanțul de farmacii Sensiblu, la nivel național).
  • În acest context, numita Youness Amal Vanessa l-a abordat pe numitul (…) pe care l-a convins că are relații importante la nivelul guvernului României și contra unei sume de bani îi poate facilita accesul la prim-ministru.
  • Ca urmare a acestei discuții inițiale, numitul (…) și alți reprezentanți ai SC A&D Pharma au fost primiți în audiență la prim-ministrul [Emil Boc-n.r.] și la ministrul sănătății [Cseke Attila].
  • Acest fapt a fost de natură a-i demonstra lui (…) că numita Youness Amal Vanessa are influență la nivelul guvernului României. Ulterior între (…) și numita Youness Amal Vanessa a existat o înțelegere, în baza căreia reprezentanții SC A&D Pharma ar fi fost primiți să discute cu primul ministru sau alți factori de decizie în legătura cu eventualele modificări preconizate la Legea Farmaciei, iar (…) a dispus plata în mai multe tranșe a sumei de 1.449.950 de euro către numita Youness Amal Vanessa.
  • Pentru a justifica aceste plăți (făcute în realitate pentru traficarea influenței), au fost încheiate mai multe contracte de consultanță.
  • Analizând întregul material probator, cu privire la faptele ce constituie obiectul prezentului dosar procurorul a constatat, printre altele, că fapta numitei Youness Amal Vanessa (…) întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență. În prezent infracțiunea de trafic de influență (…) are prevăzută ca pedeapsă prevăzută închisoarea de la 2 ani la 7 ani. Termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul în care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani, este de 8 ani.
  • Cum prezenta fapta de trafic de influență a fost săvârșită în perioada 2010 – 2011, iar pedeapsa prevăzută de lege este de la 2 ani la 7 ani, s-a constatat că termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit. Având în vedere cele arătate, cu privire la această faptă penală s-a dispus clasarea, fiind incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzută de art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedură penală”, se arată în motivarea instanței.

Averea Vanessei Youness, greu de confiscat după prescripție

Chiar dacă faptele s-au prescris, legea prevede că banii sau bunurile obținute din săvârșirea unor infracțiuni sunt supuse confiscării speciale, astfel procurorii DNA au sesizat judecătorul de cameră preliminară cu propunerea de luare a măsurii de siguranță a confiscării speciale a sumei de 1.449.950 euro, care a făcut obiectul infracțiunii de trafic de influență.

Pe data de 29.12.2021 Tribunalul București a respins definitiv, ca nefondată, plângerea Vanessei Youness împotriva ordonanței prin care procurorii DNA au dispus măsura confiscării sumei de 1.449.950 euro.

Ulterior, pe data de 20.07.2022 Tribunalul București dispus confiscarea efectivă a sumei menționate din conturile Vanessei Youness.

Milionara a contestat soluția, iar pe data de 05.04.2023 dosaru a fost trimis spre rejudecare la Tribunalul București, unde are termen de judecată pe data de 24.05.2023.

Într-un dosar separat, Vanessa Youness a scăpat de pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare pe care a primit-o anul trecut pentru trafic de influență în procesul în care a fost găsită vinovată pe fond și în apel că luat 1,5 milioane de euro de la afaceriștii Dinu Pescariu și Claudiu Florică pentru a pune o vorbă bună pe lângă premierul Emil Boc în vederea prelungirii licențelor Microsoft.

Cum a scăpat milionara de traficul de influență din Dosarul Microsoft

Un complet de la Curtea de Apel București format din judecătoarele Lia Savonea și Sabina Adomniței au admis marți, 28 februarie, contestația în anulare formulată de Vanessa Youness și i-au anulat pedeapsa ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Vanessa Youness fusese condamnată la 3 ani de închisoare cu executare pe data de 27 mai 2022, cu o zi după ce Curtea Constituțională a statuat că România nu a avut legsilație pe tema prescripţiei speciale în perioada 2018-2022.

Problemele penale ale Vanessei Youness nu se termină aici, ea fiind vizată alături de fostul șef al DIPI Gelu Oltean în „Dosarul Ayahuasca”, în care ambii sunt acuzați de trafic de droguri.

Acest dosar se află în contestație la Curtea de Apel Ploiești la mai bine de un an de când Tribunalul Dâmbovița a decis încheierea dezbaterilor în cameră preliminară. Următorul termen de judecată este pe 25.05.2023.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Vanessa Youness, #Emil Boc, #Cseke Attila, #trafic de influenta, #confiscare speciala dna, #curtea de apel bucuresti , #justitie