Proprietarul unui apartament din Cluj, exasperat că nu reușește să îl vândă: "Nu îl vrea nimeni". "Soluția e să crești prețul"

Miercuri, 29 Martie 2023, ora 03:40
75460 citiri
Proprietarul unui apartament din Cluj, exasperat că nu reușește să îl vândă: "Nu îl vrea nimeni". "Soluția e să crești prețul"
Imagine din interiorul unui apartament scos la vânzare FOTO captură YouTube

Mulți români care au nevoie de o locuință au amânat să o cumpere, speriați de prețurile mari și de ratele mari la bănci pe care riscă să le plătească.

Situația este resimțită de unii dintre cei care au de vânzare apartamente. Este cazul relatat de un român în mediul online. Potrivit acestuia, nimeni nu este interesat de apartamentul de două camere din Cluj-Napoca.

"Am un apartament de 2 camere în Mănăștur, pe care încerc să îl vând, însă nu este nimeni interesat. Prețul cerut pe mp este de aprox 2050 euro, iar apartamentul este decomandat, într-o stare decentă, adică cu renovări făcute în 2011, schimbat tot ce ține de stilul comunist (pus termopane, pus parchet din lemn, pus gresie și faianță bucătărie, mobilă de calitate la comandă, renovat gresie și faianță baie) adică nu e ceva de lux, ar necesita mici renovări, în mare parte zugrăveală, dar nu e nici ultima bombă rămasă la fel din comunism, ca să ne înțelegem. Am impresia că toată povestea asta imobiliară din Cluj e o fabulație, de fapt nu există cerere", a scris acesta pe Reddit.

"Oamenii nu vor să se îndatoreze"

În comentarii, cei mai mulți sunt de părere că prețul e prea mare, în timp ce alții îl ironizează.

"Soluția e să crești prețul la peste 2500e/mp și să pui în titlu DE LUX."

"Păi, e 2023 și nu mai există aceeași cerere cum era odată. Oamenii nu vor să se îndatoreze la dobânzile de acum. Buba, dacă pot să-i zic așa, e ca deși cererea a scăzut simțitor, prețurile nu au scăzut, ci mai degrabă au stagnat, probabil din încăpățânarea unora de a nu reduce din preț. Consecința e una simpla - stai cu locuința nevândută și piața a ajuns la un impas."

"Tu, la fel ca ceilalți vânzători, ai rămas cu prețurile dinainte de explozia dobânzilor. Și atunci rămâi cu el nevândut o vreme sau te decizi sa respecți "regulile" capitalismului și să reduci din preț și o să vezi lumea cum se înghesuie."

"Ia coboară la 1500 pe m și zi câte cereri ai."

"Concluzia evidentă e că prețul cerut e prea mare, dar știai asta."

Calculele care demonstrează de ce nu se înghesuie cumpărătorii

"Ce suprafață are apartamentul?

Să zicem că are 60 mp, adică vreo 120k pe el. Facem o simulare de credit:

Dobândă fixă7,59% p.a.

Dobândă variabilă**8,70% p.a. ( Doamne ajută!)

Rată lunară primii 5 ani: 3.577,05 lei

- Venit minim vreo 12000 ron (fără alte credite)

- Trebuie să ai avans de vreo 20k.

- Notarul vreo 2k

Fiind din 2011, îți mai trebuie vreo 10k să îi faci un refresh. Să nu ne uităm la termopane de 12 ani.

În concluzie: Să cumperi acest apartament îți trebuie vreo 35k euro doar să faci credit. Excludem cheltuieli cu mobilat și utilat.

Cu 35k pui în obligațiuni și scoți vreo 2k pe an din dobândă. Chiria pentru un apartament similar cât e?"

"Hai că te învăț eu cum să vinzi apartamentul ușor. Scade prețul la 1000e/mp și într-o oră ne vedem la notar."

"Am si eu un Logan din 2006 și nu îl vrea nimeni"

"Îmi pare rău, dar răspunsul l-ai dat chiar tu, mai exact: Mănăștur, 2050 EUR / mp, bloc vechi, cel mai probabil fără garaj/ loc de parcare, ultima renovare 2011, necesită renovare, deci probabil cel puțin 15k EUR în plus. Decomandat, deci mă gândesc că e cu bucătărie închisă.

Încearcă să reduci prețul la 1700-1800 EUR / mp.

Și da, cererea e semnificativ mai redusă ca în urmă cu un an."

"Am și eu un Logan din 2006 și nu îl vrea nimeni. Prețul cerut e 10.000 euro, nu e mâncat de rugină. dar nici nu arată că nou, ar necesita o revopsire. Nu înțeleg de ce nu îl vrea nimeni."

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#vanzare apartament, #proprietar, #lipsa interes, #solutii, #pret , #stiri imobiliare