Trei povești de groază despre escrocheriile de la vânzarea unei mașini. Informațiile care te ajuta să nu micșorezi prețul pentru daune fictive

Luni, 20 Decembrie 2021, ora 22:25
5791 citiri
Trei povești de groază despre escrocheriile de la vânzarea unei mașini. Informațiile care te ajuta să nu micșorezi prețul pentru daune fictive
Dacă cumpărătorul nu este de acord să îl insoțiți când conduce mașina și găsește imediat o motivație pentru a merge totuși singur, renunțați pe loc la afacere FOTO Pixabay.com

Afacerea cu maşini poate fi un business cu două tăişuri. Cumpărarea unui autoturism second-hand este un proces destul de dificil, uneori atât de alunecos încât vânzătorii de bună-credinţă ar trebui să fie conștienţi de escrocherii.

Specialiştii auto de la CarVertical au identificat "trei povești de groază" cu unele dintre cele mai comune escrocherii din domeniul auto înainte să îţi vinzi vehiculul şi pe care trebuie să le cunoşti, ca sa te poţi feri la nevoie.

Prețul ridicol de mic

Escrocul va veni să-ți inspecteze vehiculul și poate va aduce cu el și un expert. Acest expert este posibil să fie complicele cumpărătorului în escrocherie.

Întregul spectacol produs de către ”expert” având un singur scop - subevaluarea mașinii ca să te facă să crezi că prețul pe care îl ceri nu este unul realist. Vor susține că mașina are nevoie de reparații extinse pentru ca apoi să o vândă, cu profit, chiar și a doua zi după ce au cumpărat-o de la tine.

Pentru a știi exact ceea vindeți și a putea rămâne fermi pe poziții, este să îi faceți mașinii o inspecție mecanică înainte s-o scoateți pe piață. Dar planul perfect nu este mereu și cel mai simplu de pus în practică și este în regulă dacă nu puteți face acest pas.

În schimb, dacă doriți să vă feriți de escroci, trebuie măcar să scoateți un istoric auto al mașinii imediat ce ați pus-o la vânzare. Acesta va include prețul mediu de piață pentru un model similar plus cele mai des întâlnite probleme.

Cu raportul scos, veți avea informații relevante pe care vă veți putea baza ca să nu fiți presat să micșorați degeaba prețul pentru daune fictive. De acum, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla este să aveți un raport care să ateste calitatea mașinii pe care îl puteți prezenta gratuit unui cumpărător autentic.

Cumpărătorul invizibil

Este de bun simț că orice mașină trebuie inspectată direct înainte de a fi cumpărată, insă acest șiretlic care implică absența totală a cumpărătorului este începutul unei înșelătorii clasice din industria auto.

De obicei, escrocul-cumpărător se află într-un alt județ sau chiar în altă țară. Poate să vă spună că se grăbește și că mașina pe care vreți să o vindeți este o schimbare sau o oportunitate apărută în ultimul moment.

Escrocii au șarm și cei de succes sună mereu credibil deoarece manifestă interes legitim pentru starea vehiculului, cer date despre kilometraj, plus alte detalii importante pentru orice cumpărător.

După ce vă prezintă multe scuze pentru imposibilitatea de a vedea mașina în persoană, escrocul va încerca să vă cumpere și să vă plătească vehiculul folosind metode de plată online. După o scurtă conversație veți primi o chitanță falsă deghizată drept un e-mail autentic primit de la compania de plăți online.

Acum escrocul ori vă va cere să expediați în persoana mașina, ori va organiza el ridicarea vehiculului de către o firmă de transport. Dar lucrurile pot lua o turnură neașteptată. Din senin o chitanță suplimentară pentru serviciile de expediere ale mașinii apare împreună cu chitanța falsă trimisă de către escroc ca dovadă de plată a mașinii.

E-mailul „de la PayPal” spune acum că banii sunt în așteptare și vor fi transferați doar după ce plătiți serviciile companiei de transport. Odată ce faceți plata prin Western Union sau PayPal, se lasă liniștea și nu mai auziți nimic de la cumpărător.

Banii pentru mașina nu apar și nici compania de transport pe care teoretic ați plătit-o să vă ridice mașina nu mai vine. Practic, ați fost înșelat să faceți o plată pentru un serviciu fictiv – escrocul nu voia să cumpere mașina, voia să vă facă să plătiți serviciile de transport ale mașinii ca să ia banii.

Nu a existat niciodată o companie de transport, banii ajung direct la cel care v-a escrocat. Măcar e bine că după această escrocherie încă mai aveți mașina.

Specialiștii auto de la carVertical recomandă să fiți foarte atent când cineva este gata să vă cumpere vehiculul fără să-l vadă. Și nu considerați că tranzacția este încheiată înainte ca banii să ajungă în contul bancar.

Alchimistul de la test drive

Ultima escrocherie are nevoie de abilitatea de a acționa cu sânge rece și de cunoștințe de bază de chimie. Rezultatul este excepțional - vânzătorul este escrocat fără măcar a observa înșelătoria.

De obicei, un cumpărător vine însoțit de un prieten foarte vorbăreț. Cumpărătorul ia mașina la un scrut drive test, cât timp celălalt îl ține pe vânzător de vorbă. Când nu mai este la vedere, escrocul toarnă un compus chimic în rezervor sau în filtrul de aer de admisie.

Va turna o substanță care de fapt este sănătoasă pentru motor și care curăță toate acumulările de carbon din interiorul cilindrilor. În schimb, de la reacția chimică rezultă un nor gros, alb pe țeava de evacuare care, pentru ochiul lipsit de suspiciune al vânzătorului, poate părea o dovadă de defecțiune tehnică.

După un scurt spectacol în care auziți ”dar mie chiar îmi place mașina” sau ceva similar, escrocii vă oferă un preț mai mic pentru autoturism, pentru că ”e păcat” să nu-l cumpere.

Foarte des, cu un cumpărător dispus să plătească chiar și o sumă mai mică, vânzătorii nu vor să se afunde într-o investigație mecanică și adesea acceptă situația ca pe o nenorocire. Aleg să primească bani, chiar și mai puțini, decât să fie nevoiți să mai cheltuie bani pe o mașină de care oricum vor să scape.

Niciodată nu ar trebui să dați cheile mașinii unor necunoscuți. Insistați mereu să mergeți împreună la un test drive argumentând că puteți oferi informații despre mașină în timp ce cumpărătorul o conduce.

Dacă cumpărătorul nu este de acord să îl însoțiți când conduce mașina și găsește imediat o motivație pentru a merge totuși singur, renunțați pe loc la afacere și mergeți acasă.

Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
Depozitul pentru deșeuri industriale periculoase de la Copșa Mică a fost închis. România scapă de plata penalităților la nivel UE
România a evitat plata penalităţilor după ce Garda de Mediu din Sibiu a închis depozitul neconform de deşeuri industriale periculoase al Sometra SA din Copşa Mică, oraş care zeci de ani...
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Sprijin pentru producția mașinilor electrice Ford în România: „Veste extraordinară pentru mediu”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, 19 martie, că la fabrica Ford de la Craiova se va produce în curând primul autoturism electric. El a menţionat că în România au fost...
#vanzare masini, #escrocherii, #pret masina second hand, #vanzator, #afacere, #istoric auto , #masini
Comentarii
D
danpuscaciu
rank 1