Cu ce pagube s-au ales proprietarii unui magazin care vând pe caiet. "Polițiștii au amenințat că dacă vor ne amendează tot pe noi cu 500 de milioane de lei vechi"

Sambata, 24 Februarie 2024, ora 04:25
21821 citiri
Cu ce pagube s-au ales proprietarii unui magazin care vând pe caiet. "Polițiștii au amenințat că dacă vor ne amendează tot pe noi cu 500 de milioane de lei vechi"
Imagine dintr-un magazin sătesc FOTO / bzb.ro

Practica vânzării pe caiet este în continuare populară în mediul rural. În micile magazine de la țară, mulți dintre clienții care nu sunt angajați sau câștigă puțini bani cumpără produse pe datorie, iar sumele restante sunt trecute într-un caiet.

Nu toți clienții care fac cumpărături în acest fel își păstrează promisiunile. Unii achită cu întârziere, alții, niciodată.

O femeie care deține un magazin la țară a relatat pe Facebook situația fără ieșire în care a ajuns după ce a fost de acord să-i ofere unei cliente marfă de o valoare mare, bazându-se pe faptul că soțul femeii lucrează în străinătate și va achita datoria.

"Metoda caietul este cel mai des întâlnită"

"Am următoarea problemă, avem un magazin la țară unde metoda caietul este cel mai des întâlnită. Cum nu toată lumea are bani, mai vin unii și alții să ceară la caiet...Acum vine și problema mea, vine una cu 6 copii, cumpără în mai multe rânduri. Bărbatul muncește în afară, toate bune și frumoase, înainte de sărbători vine, face cumpărături de vreo 4500 de lei la caiet. Și 2000 de lei îi dau împrumut pentru operație la un copil, cu promisiunea că de sărbători când vine bărba-su acasă îmi dă banii.

Nu s-a ținut de cuvânt, mi-o adus 1000 de lei după anul nou, soțul l-a sunat pe al ei bărbat și să vezi surpriză, el nu știa nimic de datoriile ei, scandal cu ea, a alungat-o de acasă, după vreo 2 săptămâni a venit înapoi la el, banii mei, pauză.

Soțul meu acum câteva zile când a văzut-o că ieșea cu bagaje de la alt magazin s-a dus la ea la poartă și a înjurat-o, să-mi dea banii.

Astăzi am fost căutați de poliție, doamna în cauza i-a făcut plângere pentru că a înjurat-o, a amenințat-o din cauza datoriei.

Acum întrebare, ce riscuri pot apărea pentru că vindem pe caiet, pentru că polițiștii au amenințat că dacă vor ne amendează tot pe noi cu 500 de milioane de lei vechi, că dacă doamna nu vrea nu o putem forța să ne dea datoriile", a scris aceasta pe Avocatul online.

"Este singură soluție de supraviețuire în fața supermarketurilor"

Postarea a strâns sute de comentarii. Mulți condamnă folosirea metodei.

"Bine v-a făcut! Și nu din răutate vă spun. Nici dumneavoastră nu lucrați legal. Pe caiet nu se vinde!"

"Ba se vinde și pe caiet, dar trebuie facturat lunar, trebuie bon fiscal cu vânzare pe credit. Dacă nu are dovezi- bonurile fiscale cu ce a luat- își poate lua adio de la bani."

"Deschideți și voi ceva în țara asta dacă aveți curajul și vorbiți după"

"Acele buticuri din sate încă mai dau pe caiet, este singura soluție de supraviețuire în fața supermarketurilor. În momentul când nu mai dai pe caiet și fiscalizezi totul va scrie faliment pe ușa lor."

"Câtă răutate zace în unii, ați avut vreodată vreo afacere ca să vedeți cât plătiți la stat? Cu ce ne ajută statul de plătim așa mult? După ce că femeia a ajutat o familie cu mulți bani pot zice, tot ei îi dați în cap? Atunci împrumutați-mă și pe mine cu 5000 de lei că vi-i dau eu înapoi și după așteptați banii înapoi. Vă convine? Deschideți și voi ceva în țara asta dacă aveți curajul și vorbiți după. Mi-e rușine că sunt român câteodată la câtă răutate văd."

"Adică tu faci un bine și tot tu meriți să fii cel rău? Sunt mulți cu situații dificile, dar eu așa zic, dacă tot a cerut ajutor atunci să se țină și de cuvânt!"

"La ce legi sunt și ce taxe la stat sunt nu îți este frică de Dumnezeu să spui că lucrează ilegal?? Nu ai pic de rușine?? Deschide tu un amărât de magazin din care să plătești chirie, apă, gaz, curent, canal, firma pentru protecție care este obligatoriu, drusal, taxa anuală la primărie, impozit, doctor pentru protecția muncii, plus bagă un angajat, că singur e greu și plătește salariu plus asigurare carte de muncă și tu vorbești aici de legi??? Statul mănâncă afacerile mici, știi vorba aia când le dai se bucură când le ceri se supără, vin și plâng că nu au bani până la pensie sau salariu și nu au ce pune pe masă familiei, patronii le dau și apoi tot clienți amenință cu poliția sau cu anaful, este corect?? Dar ce este corect în România??"

"Pariez pe salariul meu de o luna că această dna nu mai da nimănui produse la caiet."

"La țară un magazin nu funcționează fără caiet, nu dai pe caiet dai faliment. Dai pe caiet îți faci probleme de genul. Nu se mai merită."

"Eu aș chema golanca aia la magazin și aș pune-o să semneze o dispoziție de plata către casierie, că nu știe ea ce înseamnă și astfel patronul are dovadă că a împrumutat golanca cu bani pentru achiziționare mărfuri.

Pe dispoziție să scrie contravaloare mărfuri alimentare.

Cu dispoziția semnată are acoperire și că a vândut marfă și că e lipsa în gestiune și acoperită pentru așa-zisă evaziune fiscală.

La dispoziția de plata anexează acolo un pv de predare mărfuri."

"Să vorbiți cu patronii celorlalte magazine"

"Eu zic să vorbiți cu patronii celorlalte magazine din sat, că nu pot fi multe, să le spuneți ce ați pățit cu ea, cu datoria, cu reclamația la poliție și amenințarea cu Anaful și evaziunea fiscală și poate li se face frică celorlalți patroni să nu pățească la fel. Și când o vedea ea că nu mai are cum să ia pe caiet, poate o să-i vină mintea la cap să vă dea datoria, măcar câte puțin. Dar să nu-i mai dați iar pe datorie până nu va da banii înainte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Trei bărbați l-au luat la bătaie pe un amic cu care băuseră. Au ajuns toți 4 în arestul Poliției
Trei bărbați l-au luat la bătaie pe un amic cu care băuseră. Au ajuns toți 4 în arestul Poliției
S-au îmbătat și s-au luat la bătaie între ei. Așa începe povestea scandalului care a avut loc duminică, 21 aprilie, pe DN 1, în localitatea prahoveană Bărcănești. Cei patru s-au...
Tânăr împușcat de polițiștii români, după o urmărire ca în filme. Ce ascundea în mașină VIDEO/FOTO
Tânăr împușcat de polițiștii români, după o urmărire ca în filme. Ce ascundea în mașină VIDEO/FOTO
Polițiștii au fost nevoiți să folosească arma din dotare pentru prinderea unui tânăr de 25 de ani, după o urmărire în trafic, în Botoșani. Incidentele au avut loc pe 20 aprilie, în...
#vanzare pe caiet, #magazine, #proprietar, #clienti, #datorii, #recuperare bani, #politie , #stiri sociale