Varianta XE alertează lumea medicală. Este cu 10% mai transmisibilă față de cea mai contagioasă formă a Omicron

Joi, 07 Aprilie 2022, ora 06:42
17462 citiri
Varianta XE alertează lumea medicală. Este cu 10% mai transmisibilă față de cea mai contagioasă formă a Omicron
Variantele Omicron alertează specialiștii FOTO: Pixabay.com

Sute de cazuri de XE au fost detectate în Anglia, însă experții au prea puține date despre cât de periculoasă este. Singurele informații arată că este mult mai transmisibilă față de cea mai contagioasă formă a Omicron. În România încă nu știm dacă avem o astfel de mutație. În țara noastră, varianta dominantă este BA.2.

Studiile de până acum făcute pentru varianta XE nu au fost semnificativ diferite de BA.2 - cunoscut și sub numele de „Stealth” Omicron. Însă, cele mai recente obținute de Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie dată arată o rată de creștere cu 9,8% peste cea a Stealth.

Ce este de fapt varianta XE a Omicron

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce este cu această nouă variantă și dacă ar trebui să ne temem din cauza ei.

”XE este una dintre variantele de recombinare a virusului, care recombină varianta inițială de Omicron și BA.2 . Este o recombinare în interiorul familiei de Omicron.

A atras atenția pentru că au început să fie identificate cazuri, fiind 1% din cele secvențiate în Marea Britanie.

Momentan este prea devreme pentru a avea destule date despre transmisibilitate, dacă are capacitatea să înlocuiască BA.2 care este dominantă în Marea Britanie. Nu se știe încă dacă dă forme grave de boală.

Însă există o comunicare a OMS referitoare la această variantă recombinată XE despre care se spune că ar avea o transmisibilitate cu 10% mai mare față de BA.2 ceea ce ar crea premisele ca această variantă să înlocuiască BA.2. Însă nu știm în ce măsură ar putea să infecteze persoanele care s-au infectat cu BA.2, respectiv BA.1. Nu știm în acest moment dacă poate să infecteze persoane care s-au vaccinat cu două sau trei doze”, a explicat specialistul.

De asemenea, doctorul Marius Geantă a mai precizat că, ”dintre variantele XD, XE și XF, această variantă XE nu pare să pună probleme diferite față de cele pe care le pune BA.2. Adică nu ne așteptăm să dea forme grave de boală. Cu alte cuvinte, ne așteptăm să rămână același tablou ca în cazul BA.2, cu mențiunea ca această variantă să se transmită mai repede”.

Cum s-a format mutația XE, combinația dintre BA.2 și BA.1 FOTO: assets.publishing.service.gov.uk

Din graficul publicat pe assets.publishing.service.gov.uk observăm că mutația XE este o combinație între BA.1 și BA.2.

XD este varianta care conține elemente din varianta Delta (într-o proporție mai mare) și BA.1 a Omicron, iar XF este o combinație tot între variantele Delta, însă într-o proporție mai mică față de ceea ce se găsește în XD, și BA.1.

Se pare că XE are deja trei mutații care nu sunt prezente în toate secvențele BA.1 sau BA.2: NSP3 C3241T, V1069I și NSP12 C14599T. XF și XE sunt asociate cu secvențierea UK, iar XD este asociat predominant cu Franța.

Care este varianta din China care a băgat Shanghai în lockdown

La începutul lunii aprilie, o variantă Omicron, foarte contagioasă, s-a răspândit în mai mult de zece provincii din China. Aproape toţi cei 25 de milioane de locuitori din Shanghai, capitala economică a Chinei, au fost izolaţi din cauza unui nou val de contaminare legat de Omicron. Câteva zeci de milioane de chinezi sunt, de asemenea, în izolare în nord-estul ţării.

Din datele pe care le avem până în prezent, se pare că varianta care face ravagii în China este tot BA.2.

Medicul Marius Geantă a explicat de ce este această mare problemă în China.

BA.2 este mutația care pune probleme și în China. Însă aici este necesară o precizare. Sunt două strategii diferite. China și alte state din Asia au practicat strategia ”Zero COVID”. – de a reduce la zero numărul de cazuri, iar în acest context folosesc inclusiv măsura lockdown-ului, vaccinarea și testarea în masă.

Astfel că și în fața variantei Omicron ei aplică această strategie. Rămâne de văzut dacă aceasta va fi la fel e eficientă ca atunci când a fost aplicată pentru celelalte variante ale coronavirusului, față de Delta, de exemplu. Statele europene au avut o strategie bazată pe conviețuirea cu virusului. Aici nu s-a propus eliminarea, ci conviețuirea cu virusul.

Din acest motiv nu am avut așa lockdown-uri ca în China, nu am avut testare în masă, exceptând Slovacia, care la un moment dat a testat toată populația, și nici vaccinarea nu a fost obligatorie.

Va fi interesant de văzut rezultatul din China pentru că vorbim despre o variantă care se transmite mult mai repede”, a explicat Marius Geantă.

Varianta BA.2, predominantă în România

În ceea ce privește circulația virusului din România, aici dominantă este varianta BA.2. ”Însă aici numărul cazurilor a scăzut față de acum două săptămâni însă rata de pozitivare este de 8-10 %, mai mare decât recomandarea CDC”, a mai explicat expertul.

Cel mai recent raport privind situația pandemică în România arată o scădere a numărului de cazuri raportate la 24 de ore. Marți, 6 aprilie, la nivel național au fost raportate 2.320 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 727 mai puține față de ziua anterioară. 265 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.290 cu 87 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 338 persoane, cu 22 mai puțin decât în ziua anterioară.

Dintre cei 338 pacienți internați la ATI, 292 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 131 sunt minori, 129 fiind internați în secții, cu 3 mai puțin decât în ziua anterioară și 2 în ATI, cu 1 mai mult decât în ziua anterioară.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#varianta XE Omicron, #cea mai contagioasa varianta, #coronavirus, #mutatiile Omicron , #coronavirus