Avertismentul medicilor: Variola maimuței ar putea deveni endemică în Europa dacă se va răspândi și la animalele de companie

Marti, 24 Mai 2022, ora 12:56
1465 citiri
Avertismentul medicilor: Variola maimuței ar putea deveni endemică în Europa dacă se va răspândi și la animalele de companie

Variola maimuței s-ar putea răspândi la animalele de companie și la animalele sălbatice și ar putea deveni endemică în Europa, au avertizat oficialii din domeniul sănătății.

Experții de pe continent au tras un semnal de alarmă, după anunțul referitor la triplarea cazurilor din Marea Britanie în doar trei zile, scrie Daily Mail.

La nivel mondial, potrivit datelor centralizate pe platforma global.health erau raportate marți, 24 mai, 171 de cazuri confirmate și încă 87 aflate în analiză. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în Marea Britanie (57), Spania (41) și Portugalia (37).

Animalele de companie ar putea răspândi variola maimuței

O evaluare rapidă a riscurilor publicată de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a arată că rozătoarele de companie, cum ar fi șobolanii și șoarecii, ar trebui, în mod ideal, să fie izolate în „facilități monitorizate” dacă aparțin unor contacte apropiate cu persoane infectate.

De asemenea, ECDC a precizat că rozătoarele și veverițele ar putea fi „gazde potrivite” și un „vectori de răspândire”, în care virusul se răspândește de la oameni la animale de companie la animale sălbatice, ar putea vedea variola maimuțelor deveni endemică în Europa.

Cu toate acestea, se pare totuși că probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este „foarte mică”.

Alertă în SUA din cauza variolei maimuței

Și SUA este în stare de alertă în ceea ce privește focarele de variolă a maimuței.

Utah este acum al patrulea stat din SUA care cercetează cazuri suspecte de variola maimuțelor, după ce două persoane s-au îmbolnăvit cu simptome ale bolii în urma călătoriilor internaționale, au informat luni oficialii de statpotrivit Daily mail.

Autoritățile americane au transmis că cei doi adulți locuiesc în aceeași casă din Salt Lake și au început să aibă simptome la scurt timp după ce s-au întors din străinătate. Cei doi sunt acum izolați și nu există „niciun risc” de transmitere mai largă.

Nu a fost dezvăluit de unde s-au întors indivizii, dar Departamentul de Sănătate a spus că este o zonă „care se confruntă în prezent cu cazuri de variola maimuțelor”.

Specialist român: “Zero Variola Maimuței” trebuie să devină nu doar o prioritate imediată, ci și o misiune posibilă în Europa

Dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a comentat pe pagina sa de Facebook că ”riscul de îmbolnăvire cu virusul variolei maimuței este mic la nivelul populației generale, dar trebuie păstrat un anumit grad de vigilență”.

”Riscul cel mai mare însă, deloc teoretic, este că virusul variolei maimuței, dacă vă continua să circule în Europa, să infecteze nu doar oamenii, ci și animalele de companie, și să se constituie astfel rezervoare naturale de virus, așa cum există acum în Africa Centrală și Africa de Est.

Infecțiile din Africa, majoritar, apar că urmare a transmiterii de la animal la om, din aceste rezervoare naturale, nu neapărat de la om la om”, a explicat specialistul în sănătate publică.

Medicul este de părere că devine esențială identificarea cazurilor de variola a maimuței, izolarea și tratarea acestora, izolarea și vaccinarea contactilor aflați la risc înalt, precum și evitarea contactului cu animalele de companie.

Despre faptul că variola maimuței ar putea deveni endemică, Marius Geantă a comentat că ”spirația celor care au avut tendința de a minimaliza pandemia Covid-19 a fost “trecerea în faza endemică și conviețuirea cu virusul”.

”Numai că, ne arată criza actuală a infectărilor cu virusul variolei maimuței, endemia nu este deloc lipsită de riscuri, ba dimpotrivă, după cum nu este nici predictibila și nici ușor de manageriat de către sistemele de sănătate publică.

“Zero Variola Maimuței” trebuie să devină nu doar o prioritate imediată, ci și o misiune posibilă în Europa”, a mai spus specialistul.

În multe cazuri, boala este ușoară și dispare în urma tratamentului, dar oamenii de știință spun că tulpina care declanșează focarul actual este fatală în aproximativ unul din 100 de cazuri - o rată a mortalității similară cu cea de când a apărut pentru prima dată Covid.

Nu există un vaccin specific împotriva variolei maimuțelor, dar oficialii pot folosi serul împotriva variolei - un virus similar - pentru a trata pacienții. Acesta poate fi administrat atunci când cineva este expus la virus pentru a-și crește imunitatea

Citeste si:
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Vasile Dîncu, la Miercurea-Ciuc: „Respectăm minoritatea şi vrem ca şi noi şi simbolurile noastre să fim respectaţi” VIDEO
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, duminică seara, 26 iunie, la Miercurea-Ciuc, în contextul participării la manifestarea dedicată Zilei Drapelului Naţional, că...