Variola maimuței aduce alertă roșie la nivel global. Cât de greu ar apăsa o nouă pandemie pe sistemul medical

Marti, 24 Mai 2022, ora 03:40
5616 citiri
Variola maimuței aduce alertă roșie la nivel global. Cât de greu ar apăsa o nouă pandemie pe sistemul medical

Este alertă roșie în ceea ce privește răspândirea variolei maimuțelor chiar în momentul în care pandemia de COVID-19 este pe sfârșite.

Șefii din sănătate din UE le transmit națiunilor să pregătească strategii de vaccinare pe fondul luptei pentru a limita virusul tropical.

De asemenea, experții avertizează că națiunile ar putea introduce restricții de călătorie pentru a controla răspândirea bolii, dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) declară focarul drept urgență.

Sunt peste 100 de persoane confirmate cu acest virus și alte aproape 100 sunt susceptibile de a avea boala. Cu toate acestea, experții în sănătate spun însă că de această dată virusul depistat acum multe zeci de ani la primatele de laborator nu-i va lua prin surprindere.

Trei specialiști români au explicat pentru Ziare.com de ce este puțin probabil să avem o pandemie de variola maimuței cu spitale copleșite de bolnavi și cu multe decese.

Dr. Adrian Marinescu: ”Sistemul medical din România, ca și cel din Europa, trebuie să fie pregătit pentru orice provocare a bolilor infecțioase”

Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, este de părere că și dacă numărul cazurilor de variola maimuțelor ar exploda în România- la acest moment fiind vorba despre o discuție pur ipotetică- spitalele nu s-ar mai confrunta cu acele situații grave pe care le-am văzut în pandemia de COVID-19.

”Spitalele din România, ca și sistemul medical din Europa trebuie să fie pregătite pentru orice din punctul de vedere al bolilor infecțioase. Aici vorbim despre un lucru ipotetic pentru că acest virus se transmite destul de greu de la om la om . Din 1958 până acum nu am avut decât zone endemice în Africa, nici măcar nu s-a vorbit despre o epidemie. Însă, sigur că am fi pregătiți pentru orice provocare.

Cu siguranță că în acest caz nu se va întâmpla ca în cazul valurilor de infecții cu SARS-CoV-2”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Medicul a mai spus că în prezent nu putem vorbi despre un tratament viral pentru variola maimuței însă majoritatea cazurilor se rezolvă fără să lase sechele.

Tratament antiviral țintit pe variola maimuței nu există în momentul de față. Există însă posibilitatea ca această infecție să fie prevenită prin vaccinare. Și chiar vaccinul pe care îl știm de la variola umană asigură o protecție de 80-85% din datele de la OMS. Oricum, marea majoritate a cazurilor sunt forme ușoare care se rezolvă fără sechele, fără evoluții imprevizibile”, a mai spus medicul. Și a subliniat că simptomele nu trebuiesc ignorate ci pacientul trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp la medic.

Dr. Marinescu a mai spus că dacă noi vom avea cazuri de variola maimuței, cel mai probabil acestea vor fi de ”import”. Însă ar fi indicat, pe de altă parte, contacții direcți ai persoanei infectate trebui să nu intre în contact cu alte persoane și să anunțe medicii pentru a le fi monitorizată starea de sănătate.

”Cu siguranță că în momentul în care noi vom avea cazuri, acestea vor fi de import în principiu, vor trebui atent urmărite. Să sperăm că nu va fi vorba despre altceva decât de cazuri izolate.

Dacă este caz confirmat, cei stabiliți contacți direcți în urma anchetei epidemiologie, vor fi de asemenea, cu o recomandare fermă de izolare. Contact direct adică partenerul, familia”, a mai explicat dr. Adrian Marinescu.

Dr. Florin Roșu: ”Nu trebuie să intrăm în panică”

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași spune că nu trebuie să ne speriem, chiar dacă numărul cazurilor de infecții cu variola maimuțelor este în creștere la nivel global.

”Cu toate că numărul cazurilor de variola maimuței a crescut la nivel global nu trebuie să intrăm în panică. Această patologie nu are un grad de infecțiozitate mare așa cum s-a întâmplat în cazul SARS-COV-2, al varicelei sau a altor boli infecto-contagioase.

Modalitatea de transmitere este prin contact direct prelungit cu persoana infectată, prin fluidele corporale (transpirație) și picăturile respiratorii mari”, a explicat dr. Florin Roșu.

Doctorul mai precizează că simptomatologia variolei maimuței nu este una specifică doar acestei patologii. ”Se manifestă ca un sindrom pseudo-gripal, febră, dureri de cap, cu mialgii (dureri musculare, de oase și creșterea in dimensiune a ganglionilor”.

Managerul spitalului de la Iași este, de asemenea, de părere că după pandemia de COVID-19, sistemul de sănătate s-a schimbat și orice boală infecțioasă îi pune imediat pe medici în gardă.

”Noi, medicii, suntem ca de fiecare dată în gardă, monitorizând și cercetând fenomenul iar până acum toate sursele medicale indică o frecvență scăzută a bolii și o vindecare, monitorizată, dar fără complicații.

În plus, gestionarea patologiei COVID timp de mai bine de 2 ani cu siguranță ne-a învățat să fim mai precauți, mai prudenți și mai responsabili în ceea ce privește sănătatea noastră și respectarea condițiilor de igienă.

Acest fapt, dublat de o comunicare eficientă cu medicul de familie și prezentarea la medicul specialist fac tabloul unui comportament responsabil” a mai spus dr. Florin Roșu.

Dr. Marius Geantă: ”Virusul variolei maimuței nu poate suferi multe mutații”

Întrebat dacă am putea vedea o pandemie de variola maimuței care să facă ravagii ca cea de COVID-19, în perioada următoare, medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Ionavație în Medicină spune că acest lucru este greu de crezut în primul rând pentru că răspândirea celor două virusuri este total diferită.

”Este o diferență foarte mare între virusul variolei maimuței și ceea ce am avut la început în privința virusului care la acel moment se numea nCov-19, încă nu primise denumirea de SARS-CoV-2. De această dată avem de-a face cu un virus pe care îl cunoaștem încă din anul 1958 când a fost identificat pentru prima dată la maimuțe, de unde și numele. Iar prin prisma infecțiilor pe care le determină la oameni este cunoscut de la începutul anilor ’70.

Avem o jumătate de secol în care, pe de o parte virusul a fost foarte bine studiat, iar pe de altă parte știm ce formă de boală poate să determine și ce comportament poate avea acest virus”, a precizat specialistul.

Potrivit dr. Marius Geantă, dată vorbim de un virus ADN care este mult mai stabil și are mecanisme interne care nu permit foarte multe mutații al materialului lui genetic. ”De aceea, probele colectate acum, seamănă foarte mult cu ceea ce a fost identificat în 2018 în Marea Britanie, Singapore, Israel și seamănă cu varianta care este dominantă cu statele din vestul Africii”, a explicat medicul. ”Apoi, mai știm un lucru”, a mai punctat dr. Marius Geantă, ”de această dată din punctul de vedere al transmisibilității- și anume că aceasta este mult mai mică la variola maimuțelor în comparație cu SARS-CoV-2.

Ceea ce face ca, infectând un număr mic de oameni- în cei 50 de ani au fost diagnosticate aproximativ 1.500 de persoane cu variola maimuței- probabilitatea ca materialul genetic al virusului să sufere modificări este mai mică”.

Transmisibilitatea este principalul factor care declanșează o pandemie

”Un factor important care determină o pandemie este ca transmisibilitatea virusului să fie mare. Ceea ce a contat foarte mult în izbucnirea și derularea pandemiei de COVID-19 a fost reprezentată de cazurile asimptomatice.

În cazul acestei infecții, din ce date avem până acum, vorbim despre cazuri simptomatice. Doar o persoană care are simptome transmite boala mai departe și astfel putem vorbi de un mai bun control al cazurilor. Pentru că devin mult mai ușor de identificat, de izolat. La fel, devin ușor de identificat și contacții cazului respectiv.

La COVID-19, faptul că virusul era transmis și de către persoane asimptomatice făcea să fie practic imposibil de identificat toți contacții direcți ai persoanei respective dacă aceștia nu se testau”, a mai comentat specialistul în sănătate publică.

Medicul a mai subliniat că vaccinul și tratamentul în cazul variolei este deja pe piață și poate fi aplicat în variola maimuței pentru că are o eficiență foarte bună și în acest caz.

”Noi știind acest virus de atâta timp, avem pe piață și un tratament și un vaccin aprobat și mai avem și un vaccin pentru variola umană care poate preveni foarte bine răspândirea acestei variante. Cazurile din Europa sunt legate o anumită minoritate care face ușor de identificat un grup la risc pentru această infecție. Pe câtă vreme, în cazul SARS-CoV-2 oricine era susceptibil să se infecteze.

În acest moment, în ceea ce privește variola maimuței, avem foarte multe posibilități de limitare a transmiterii virusului și cred că în următoarele săptămâni vom vedea, în statele care se depistează astfel de cazuri, aceste măsuri vor da rezultate.

SUA, care a introdus acest virus pe lista amenințărilor bioteroriste are un plan bine pus la punct pentru limitarea extinderii acestei boli”, a mai spus președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Care sunt categoriile la risc pentru forme grave de boală

Cazurile apărute acum sunt legate de comunitățile de bărbați gay dar se pare că sunt și alte categorii de persoane care pot fi infectate cu virusul variolei maimuței.

”Potrivit studiilor, copiii cu vârste sub 12 ani, persoanele imuno-compromise și femeile însărcinate sunt principalele trei categorii la risc de a face forme grave de boală. Copiii sunt expuși prin prisma vârstei, iar celelalte două categorii prin slăbirea sistemului imunitar.

În acest model, din ce date avem din anchetele epidemiologice aflate în desfășurare bărbații gay reprezintă principala grupă la risc. Nu ține de vârstă, nu ține de factorii biologici ci de un anumit comportament”, a mai spus medicul.

Conform celor mai recente date centralizate pe platforma global.health, în lume sunt 107 cazuri confirmate cu virusul variola maimuțelor și alte 97 sunt încă în cercetare.

Cele mai multe cazuri sunt în Spania (40 confirmate și 52 suspecte), Portugalia (23 confirmate și 11 suspecte) și Marea Britanie cu 20 confirmate. Un număr mare de cazuri sunt și în Canada unde sunt suspicionate 18 persoane și 5 au fost confirmate. Belgia a raportat, de asemenea, 4 cazuri, aceasta fiind prima țară care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru pacienţii infectaţi cu variola maimuţei.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, cel mai recent raport arată 234 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, și 19 decese, în 24 de ore.

Agenția Europeană pentru Medicamente a aprobat vaccinarea împotriva variolei în 2013, în timp ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a aprobat serul pentru ambele infecții (variola umană și variola maimuței) în 2019.

Citeste si:
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Tensiune extremă în PSD între Ciolacu și Firea. Ce indică sondajele pe care și le-au comandat separat
Se încing spiritele în PSD după ce partidul a comandat un sondaj care o dă pe Gabriela Firea pe prima poziție într-un top al încrederii. În urmă cu câteva săptămâni, într-un alt...
De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE
De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE
Guvernul ia în calcul pentru iarna aceasta mai multe scenarii privind aprovizionarea cu gaze naturale. Conform unor surse politice, oficialii ar putea raționaliza consumul pentru companii, în...