Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat convocarea unui comitet de urgență pe tema mpox (cunoscută anterior ca „variola maimuței”) pe data de 14 august, pentru a analiza necesitatea decretării celui mai înalt nivel de alertă în contextul epidemiei care afectează mai multe țări africane, arată Digi24.ro
„Prima reuniune a comitetului de urgență convocată de directorul general al OMS (...) privind recrudescența mpox 2024 a fost stabilită pentru miercuri, 14 august (...), de la ora 12:00”, a informat OMS.
Reuniunea, care va avea loc online cu ușile închise, va evalua gravitatea situației și măsurile necesare pentru combaterea răspândirii virusului. „Comitetul mă va sfătui dacă focarul constituie o urgență de sănătate publică de interes internațional și, dacă da, mă va sfătui cu privire la recomandările temporare care se impun”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe rețeaua socială X.
Virusul mpox a cunoscut o recrudescență în 2024, odată cu apariția unei noi tulpini, denumită „clada 1b”, detectată inițial în Republica Democratică Congo (RDC) și ulterior raportată în mai multe țări vecine. Această nouă variantă a virusului suscită îngrijorări majore, fiind considerată mai severă decât tulpinile anterioare. „Clada 1b provoacă boli mai severe comparativ cu clada 2”, a avertizat șeful OMS.
RDC este în prezent cea mai afectată țară, înregistrând până la 3 august 14.479 de cazuri confirmate și suspecte și 455 de decese, ceea ce indică o rată a mortalității de aproximativ 3%, conform datelor furnizate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din Africa. Mpox este o boală virală care se transmite de la animale la om, dar poate fi răspândită și prin contact fizic direct cu o persoană infectată.
Epidemia globală din 2022, cauzată de o sub-tulpină a cladei 2, a afectat aproximativ o sută de țări, majoritatea cazurilor fiind raportate la bărbați homosexuali și bisexuali. OMS a decretat atunci alertă maximă în iulie 2022, alertă ridicată în mai 2023, după ce epidemia a provocat aproximativ 140 de decese din circa 90.000 de cazuri la nivel mondial.