Țara care începe vaccinarea împotriva variolei maimuței: ”Contaminările se răspândesc extrem de repede”

Miercuri, 10 August 2022, ora 14:19
2140 citiri
Țara care începe vaccinarea împotriva variolei maimuței: ”Contaminările se răspândesc extrem de repede”
Campania de vaccinare din Franța va dura două săptămâni FOTO Unsplash

Cinci farmacii din Franţa au lansat miercuri vaccinarea împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”), în cadrul unui experiment, timp de două săptămâni, relatează AFP.

O farmacie din Lille, uşor accesibilă, situată în apropiere de gară, ”a fost aleasă pentru că urmărim deja pacienţi în tratament împotriva HIV sau tratament prevenitv PrEP, care corespunde ţintei campaniei de vaccinare”, declară farmacistul Fabien Florack.

Patrick, un nume împrumutat, în vârstă de 45 de ani, este unul dintre primii vaccinaţi în această farmacie, care s-au succedat din zece în zece minute.

El a renunţat să se vaccineze sâmbătă, din cauza cozii de la un centru de vaccinare, după care s-a programat pe site-ul Doctolib să se vaccineze în această farmacie.

”Contaminările se răspândesc extrem de repede, chiar dacă nu avem un comportament prea riscant”, constată acest bărbat homosexual.

”În comunitatea gay, întâlnirile facile sunt o realitate”, declară el.

În pofida faptului că variola maimuţei ”nu provoacă o nelinişte enormă” în rândul homosexualilor, ”toată lumea de decis să se vaccineze”, declară el.

Trei dintre prietenii săi sunt contaminaţi în prezent, iar altul a fost spitalizat timp de zece zile.

Farmacia asigură 130 de vaccinări săptămâna aceasta, care au fost ocupate rapid, şi se pregăteşte să asigure 200 de vaccinări săptămâna viitoare.

”Azi nu ne lipsesc dozele, însă ideea este ca numărul de doze aprovizionate să fie administrat”, subliniază Fabien Florack.

Vaccinul se păstrează la -80°C, timp de doar 14 zile, după decongelare.

La coadă stau mai multe persoane din Belgia, ca Nicolas, un francez în vârstă de 44 de ani, homosexual, care deplânge ”condiţii de vaccinare mult mai restrictive” de cealaltă parte a frontierei.

”Dincolo de viaţa mea privată, sunt profesor, iar după începerea anului şcolar mă voi afla în contact zilnic cu tineri. Nu vreau să le dau boala”, declară el.

El a venit fără programare şi a fost trimis la un centru de vaccinare.

La trei luni de la apariţia epidemiei variolei maimuţei, aproape 28.000 de cazuri au fost confirmate în lume şi încep să fie semnalate morţi.

În Europa, majoritatea bolnavilor sunt bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citește și:
Franța cere Norvegiei, devenită cea mai mare furnizoare de gaze din Europa, să lupte împotriva creșterii prețurilor la energie
Franța cere Norvegiei, devenită cea mai mare furnizoare de gaze din Europa, să lupte împotriva creșterii prețurilor la energie
Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri Norvegiei, devenită acum cel mai mare furnizor de gaze din Europa, să îşi consolideze acţiunea pentru a combate creşterea preţurilor la...
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...