Cum au gestionat SUA primul focar de variola maimuței care a infectat zeci de oameni din mai multe state

Marti, 24 Mai 2022, ora 23:12
1774 citiri
Cum au gestionat SUA primul focar de variola maimuței care a infectat zeci de oameni din mai multe state

Variola maimuței este o boală rară care este întâlnită de obicei în Africa Centrală și de Vest și este detectată printre cei care au călătorit acolo. Dar cel puțin până acum, zeci de cazuri au fost detectate în Europa și în America de Nord în această lună, experții investigând în detaliu răspândirea.

Iată cum au gestionat Statele Unite primul focar de variolă a maimuței, în 2003.

În iulie 2003, au fost 71 de cazuri de variola maimuței raportate la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Cazurile au venit din mai multe state: Wisconsin a avut 39 de cazuri; Indiana, 16; Illinois, 12; Missouri, 2; Kansas, 1; și Ohio, 1.

„Majoritatea pacienților au fost expuși la câini de preerie. Unii pacienți au fost expuși în spații în care au fost ținuți câini de prerie, iar alții au fost expuși la persoane cu variola maimuței”, se arată pe site-ul CDC, potrivit Business Insider.

Cazurile umane de variola maimuței au fost asociate cu câini de preerie

35 de cazuri umane de variola maimuței au fost urmărite până la contactul cu câini de preerie obținuți de la un distribuitor de animale din Illinois, a spus CDC.

Câinii de preerie de la distribuitorul din Illinois „se pare că au fost infectați prin contactul cu șobolani giganți gambieni și pârși originari din Ghana” și au fost achiziționați de distribuitor, a constatat CDC la acea vreme.

„În acest focar, distribuția rapidă și pe scară largă a animalelor sălbatice importate infectate cu variola maimuței și potențial infectate către distribuitori și potențiali cumpărători în mai multe locuri (de exemplu, magazine pentru animale de companie și centre de comerț cu animale sălbatice) din Statele Unite și către alte țările au permis răspândirea epizootiei prin mai multe state înainte ca intervenții eficiente să poată fi implementate”, a spus CDC.

Cei care au contractat variola maimuței au primit ordin de carantinare.

CDC a recomandat eutanasierea câinilor de preerie

Pe lângă ordonarea carantinelor, CDC a emis un ordin comun cu Administrația pentru Alimente și Medicamente pentru a interzice importul rozătoarelor, cum ar fi câinii de preerie. CDC a recomandat, de asemenea, eutanasierea rozătoarelor care au intrat în contact cu transportul infectat de câini de preerie. „Se consideră că aceste animale prezintă un risc continuu de infecție pentru alte animale și oameni”, a spus agenția la momentul respectiv.

Folosirea vaccinului împotriva variolei

Medicii au folosit vaccinul împotriva variolei pentru a preveni transmiterea variolei maimuței. Variola este mai severă decât variola maimuței, dar ambele au simptome similare.

Până în iunie 2003, cel puțin 30 de persoane primiseră vaccinul împotriva variolei, inclusiv 28 de adulți și doi copii, potrivit CDC. Vaccinul a fost administrat înainte de expunere unora și după expunere altora. „Nu au fost raportate evenimente adverse grave în urma vaccinării împotriva variolei”, se arată pe site-ul instituției.

Nu există un tratament standard pentru variola maimuței, dar vaccinurile împotriva variolei comune sunt aproximativ 85% eficiente împotriva acesteia.

Citeste si:
Reacția președintelui Franței după ce Curtea Supreme din SUA a revocat dreptul la avort
Reacția președintelui Franței după ce Curtea Supreme din SUA a revocat dreptul la avort
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a reacționat pe rețelele sociale după ce Curtea Supremă din SUA a revocat dreptul femeilor la avort. ”Avortul este un drept fundamental pentru...
Rusia acuză SUA de ”acțiuni ostile” privind blocada asupra Kalinigradului. Oficial de la Kremlin: ”Vom lua măsurile necesare”
Rusia acuză SUA de ”acțiuni ostile” privind blocada asupra Kalinigradului. Oficial de la Kremlin: ”Vom lua măsurile necesare”
Rusia a acuzat vineri SUA de "acţiuni ostile" şi a anunţat că va lua "măsurile necesare", relatează DPA. În timp ce SUA şi-au evidenţiat mereu interesul în menţinerea de relaţii...