Șase zvonuri despre variola maimuței demitizate de specialiști. Cât de justificată este teamă de o nouă pandemie

Sambata, 28 Mai 2022, ora 23:51
2563 citiri
Șase zvonuri despre variola maimuței demitizate de specialiști. Cât de justificată este teamă de o nouă pandemie

Lumea medicală este în alertă din cauza variolei maimuțelor, o boală infecțioasă rară care se extinde de la o zi la alta în tot mai multe țări din lume. Sunt o mulțime de informații despre cum se transmite, ce simptome prezintă sau ce tratament funcționează iar multe dintre acestea sunt alarmiste.

Specialiștii în sănătate consideră că este normal să ne îngrijoreze acest virus însă nu se poate pune problema unei pandemii la fel ca cea de COVID-19.

Variola maimuței este endemică, ceea ce înseamnă că o boală este prezentă în mod constant, dar limitată la anumite zone geografice. Cu toate acestea, focarele de variola a maimuțelor au apărut recent în zone în care nu este obișnuită. Începând cu 21 mai 2022, OMS a documentat peste 330 de cazuri de variolă a maimuței confirmate în laborator și aproape 100 de cazuri suspecte în țările neendemice.

Dincolo de erupții cutanate și leziuni (de obicei pe membre și pe față), simptomele variolei maimuțelor includ dureri de cap intense, ganglioni limfatici umflați, dureri de spate, dureri musculare și oboseală, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Și, deși copiii sunt expuși unui risc mai mare de a se îmbolnăvi grave, majoritatea persoanelor care suferă de variola maimuțelor se recuperează în două până la patru săptămâni, potrivit OMS.

Deși este rezonabil să fii îngrijorat de variola maimuțelor, mai ales în contextul COVID-19, este la fel de important să te ferești de mituri și dezinformare.

Cele mai importante mituri despre variola maimuței sparte de medici

1. Variola maimuței este un virus nou

Este alarmant să auzim despre noi boli infecțioase, mai ales după ce a trecut prin pandemia COVID-19 sau am trecut prin riscul HIV. Cu toate acestea, variola maimuțelor a fost monitorizată, studiată și cercetată de ani de zile.

Virusul a fost descoperit pentru prima dată în 1958 printre maimuțele de cercetare (de unde și numele), iar în 1970, cazuri în rândul oamenilor au fost descoperite în Republica Democratică Congo și s-au concentrat în țări din Africa Centrală și de Vest precum Camerun, Republica Centrafricană, Gabon, Liberia, Nigeria și Sierra Leone. De asemenea, au existat cazuri ocazionale în Israel, Singapore, Marea Britanie și Statele Unite.

Mai mult, conform OMS, vaccinul împotriva variolei are eficacitate împotriva variolei maimuțelor și există vaccinuri dezvoltate. În plus, există și un medicament antiviral existent.

2. Variola maimuței este o infecție cu transmitere sexuală (ITS)

Chiar dacă se răspândește cel mai frecvent prin contactul apropiat cu o persoană infectată, variola maimuței nu este o boală cu transmitere sexuală. Sexul este doar un exemplu de contact strâns piele pe piele.

Ținerea de mână, atingerea, îmbrățișarea sau sărutul sunt alte moduri în care acest lucru s-ar putea răspândi. Este, de asemenea, posibilă răspândirea bolii prin fluide corporale sau lenjerie de pat și îmbrăcăminte contaminate, potrivit OMS.

Un alt motiv pentru care variola maimuței a fost asociată cu bolile cu transmitere sexuală este că simptomele variolei maimuței pot apărea pe organele genitale. Drept urmare, CDC solicită clinicilor de boli infecțioase din toată țara să acorde atenție simptomelor pacienților lor și să aibă grijă de cazurile de variola maimuței.

3. Variola maimuței afectează doar bărbații gay și bisexuali

Cazurile care s-au răspândit în urma călătoriilor internaționale implică contact strâns, piele pe piele (cum ar fi sexul). Dar variola maimuțelor nu este o boală cu transmitere sexuală și oricine ar putea să o contracteze.

Cazurile înregistrate până acum au afectat în mod disproporționat comunități specifice, cum ar fi bărbații care fac sex cu bărbați. Cu toate acestea, acest lucru este corelativ și nu înseamnă că este o infecție specifică comunității.

4. Variola maimuței este următorul COVID-19

Variola maimuței este îngrijorătoare, dar este foarte diferită de COVID-19 în multe privințe. În primul rând, nu este o boală respiratorie: se răspândește prin contactul apropiat cu persoane sau particule infectate, potrivit OMS. Deși poate fi răspândită prin inhalarea picăturilor respiratorii de la o persoană infectată, nu este o boală care atacă sistemul respirator precum COVID-19.

Deoarece virusul face parte din familia variolei, vaccinul împotriva variolei (pe care l-au primit majoritatea adulților din SUA născuți înainte de 1970) este eficient împotriva variolei maimuței într-o oarecare măsură. Dacă sunteți curios dacă ați fost vaccinat împotriva variolei, vă puteți întreba despre starea dvs. de vaccinare la un furnizor.

5. Variola maimuței afectează doar oamenii din țările africane

Multe dintre știrile apărute despre variola maimuței au fost ilustrate cu fotografii cu persoane de culoare care au această boală.

Specialiștii spun că deși aceasta a fost o tendință vizuală predominantă, oricine de orice rasă și culoare a pielii poate contracta virusul dacă intră în contact cu o persoană infectată.

Este adevărat că boala este cel mai frecventă în țările din Africa Centrală și de Vest, dar asta nu înseamnă că afectează doar oamenii din aceste țări.

6. Este ridicol să-ți faci griji pentru variola maimuțelor

Acest virus nu seamănă cu caracteristicile COVID-19 dar cu toate acestea, unii oameni au observat reacții disprețuitoare care oglindesc modul în care unii oameni au vorbit cândva despre COVID-19. Adevărul este că este în regulă să fii îngrijorat de aceste cazuri și de reapariția lor.

Să fii informat despre cazuri, natura răspândirii și comunitățile pe care le afectează este cea mai bună modalitate de a te proteja, fără a simți că se pregătește o criză de netrecut.

Cum a ratat lumea cinci avertismente cruciale privind variola maimuțelor

Oamenii de știință au tras un semnal de alarmă cu privire la potențialul variolei maimuțelor de a se revărsa din Africa și de a umple golul lăsat de variola din 2018, potrivit Daily Mail.

  • Septembrie 2018: Omul de știință din Porton Down avertizează asupra potențialelor „consecințe devastatoare” ale variolei maimuțelor

  • Iunie 2019: Coaliția de experți avertizează că 70% din lume este vulnerabilă la variola maimuțelor

  • Septembrie 2020: OMS avertizează că „potențialul epidemic” al variolei maimuțelor este în creștere

  • Noiembrie 2021: Modelul pandemic de variola a maimuței avertizează că virusul ar putea ucide 300 de milioane

  • Februarie 2022: Oamenii de știință spun că variola maimuțelor este o boală aflată în „resurgență”

Dar avertismentele nu au fost băgate în seamă.

Citeste si:
OMS a stabilit gravitatea globală a variolei maimuţei. Țările cu cele mai multe cazuri
OMS a stabilit gravitatea globală a variolei maimuţei. Țările cu cele mai multe cazuri
Variola maimuţei este o ameninţare pentru sănătate a cărei evoluţie a fost foarte îngrijorătoare, fără a ajunge însă în stadiul de urgenţă sanitară globală a declarat preşedintele...
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Ce au înțeles politicienii despre educația sexuală în școli: „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”; „Sex, sex, sex. Na, sunteți mulțumiți?”; „Colega are gura plină”
Camera Deputaților a votat marțea trecută, 21 iunie, un proiect de lege prin care se introduce educația sexuală în școli, de la clasa a 8-a, cu acordul scris al părinților. În timpul...