Ce mutații a suferit variola maimuței în Europa. Medic: ”Este mai transmisibilă decât știam”

Joi, 26 Mai 2022, ora 06:11
2958 citiri
Ce mutații a suferit variola maimuței în Europa. Medic: ”Este mai transmisibilă decât știam”

Variola maimuței a evoluat „mult mai mult” decât se așteptau oamenii de știință care cunoșteau virusul încă de acum 50 de ani. Doar că cel care infectează tot mai multe țări din Europa a suferit modificări față de varianta inițială descoperită în Africa.

Șaptesprezece țări au detectat virusul luna aceasta, într-un focar global fără precedent, stârnind îngrijorări că ar fi învățat să se răspândească mai ușor printre oameni. 23 de țări raportaseră până miercuri, 25 mai, cel puțin câte un caz confirmat de variola maimuței. În alte două state sunt câteva cazuri aflate în analiză.

Specialist: ”Dintre toate mutațiile descoperite, cel mai relevant este legat de transmisibilitatea mai mare decât o știam”

Cercetătorii care au secvențiat genomul virusului descoperit la cazuri din Europa au descoperit că acesta a suferit zeci de modificări. Însă cea mai relevantă se referă la transmisibilitate.

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină spune că nu este cazul să ne panicăm pentru că sunt soluții ca în Europa să ajungem la ”zero cazuri”

”Toate datele care provin din secvențierea probelor din cazurile de acum și sunt din ce în ce mai multe, ne arată că foarte probabil vorbim despre o sursă unică pentru cazurile din Europa. Este puțin probabil să fie o sursă diferită pentru cazurile din Spania și cele din Marea Britanie, de exemplu.

În comparație cu virusul secvențiat în Marea Britanie în 2018-2019, cel de acum seamănă foarte mult dar nu este intact.

Prezintă unele mutații, iar numărul acestora este puțin mai mare decât era de așteptat în comparație cu modul în care s-a comportat virusul din Africa și cel din Europa”, a explicat specialistul.

Îngrijorarea experților a venit în momentul în care s-a descoperit că variola maimuței, prin aceste mutații, se poate răspândi mai ușor în rândul oamenilor.

”Dintre toate aceste mutații, probabil cele mai relevante sunt cele care fac ca transmisibiltatea virusului de la om la om să fie ma mare decât știam. Nu vorbim despre o transmisibilitate la fel de mare ca SARS-CoV-2. Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om.

Pentru a vedea acest lucru este nevoie să vedem care va fi dinamica acestor cazuri în această săptămână și următoarea să vedem care va fi trendul acestora”, a mai spus medicul.

Pe de altă parte, multe dintre cazurile suspecte de variola maimuței se dovedesc a fi de fapt varicelă sau alte boli contagioase care au simptome asemănătoare.

”Un alt aspect interesant ar fi și faptul că nu poate fi exclusă varianta ca adulții care nu au fost vaccinați să facă varicelă și să aibă aceste semne cutanate și în contextul definiției de caz pentru variola maimuței să intre în algoritmul diagnosticului diferențial.

În România, copiii sunt vaccinați împotriva varicelei iar acest ser este disponibil și pentru adulți”, a mai spus specialistul în sănătate publică.

La ce temperatură poate fi inactivat virusul

Variola maimuței se poate transmite prin mai multe moduri, iar hainele celor infectați ori lenjeriile din spitale pot fi vectori de infectare. Din acest motiv este bine ca cei care se știu infectați să își spele hainele la temperaturi de cel puțin 70 de grade, pentru aproximativ 30 de minute.

”Virusul poate să se transmită de pe haine. Din acest motiv nu trebuie să stigmatizăm. Poate persoana infectată nu se duce la medic și nici nu anunță alți membri ai familiei din diverse motive. Este posibil ca o persoană să ia hainele pe care le poartă cel infectat și să le ducă la baie, de exemplu. Sau cineva poate să poarte hainele unei persoane infectate.

De asemenea, în spital, persoanele care schimbă lenjeriile paturilor în care stau bolnavii se pot infecta.

Virusul poate fi distrus însă prin spălare la temperaturi de peste 70 de grade timp de 30 de minute” a mai spus medicul.

Cum putem stinge focarele de variola maimuței? Medicul Marius Geantă este convins că ”în Europa putem ajunge la zero cazuri”. Iar pe lângă vaccin, ”este important să nu se multiplice astfel de focare și să fim atenți la evenimentele spreader, cum sunt festivalurile sau alte evenimente. Este nevoie ca cei care sunt infectați să meargă la medic să raporteze problemele”.

Un înalt oficial al OMS a susținut marți, 24 mai, că teoria principală care explică răspândirea bolii a fost comportamentul sexual la două petreceri rave organizate în Belgia și Spania, potrivit Daily Mail.

Între timp, experții de la Institutul Național de Sănătate din Lisabona, care au analizat tulpinile de variola maimuțelor, au spus că focarul din mai multe țări „are cel mai probabil o singură origine” la un eveniment cu răspândire superioară.

Boala, descoperită pentru prima dată la maimuțele de laborator la sfârșitul anilor 1950, este de obicei ușoară, dar poate provoca forme severe în unele cazuri. Poate ucide până la 10% dintre oamenii pe care îi infectează. Tulpina mai ușoară care provoacă focarul actual are o mortalitate de 1% – similar cu situația când a lovit prima dată Covid-19.

Simptomele variolei maimuței

Variola maimuței are o perioadă de incubație de până la 21 de zile, ceea ce înseamnă că poate dura trei săptămâni până când apar semnele.

Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare.

Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, care apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv organele genitale. Erupția poate arăta ca varicelă sau sifilis și se pot forma cruste care apoi cad.

Variola maimuței la nivel global. Virusul ar fi putut circula de ani de zile în Marea Britanie

Cele mai recente date centralizate pe platforma global.health arată că la nivel global au fost raportate 236 de cazuri de variola maimuței. Alte aproape 90 sunt în analiză.

Cel mai mare număr de cazuri confirmate se află în Marea Britanie, unde echipele de protecție a sănătății izolează persoanele testate pozitiv și pe cei mai apropiați contacți ai acestora și oferă vaccinări împotriva variolei, care oferă protecție încrucișată împotriva variolei maimuțelor. O proporție substanțială de cazuri sunt în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, scrie The Guardian.

Mulți bănuiesc că variola maimuței a circulat la niveluri scăzute, nedetectată, în Marea Britanie sau Europa încă de acum câțiva ani.

Specialiștii cred că este posibil ca pandemia de Covid să fi jucat un rol important, deoarece oamenii au avut mai puțin contact cu medicii de familie și alte servicii de sănătate în timpul crizei sanitare.

Citeste si:
OMS a stabilit gravitatea globală a variolei maimuţei. Țările cu cele mai multe cazuri
OMS a stabilit gravitatea globală a variolei maimuţei. Țările cu cele mai multe cazuri
Variola maimuţei este o ameninţare pentru sănătate a cărei evoluţie a fost foarte îngrijorătoare, fără a ajunge însă în stadiul de urgenţă sanitară globală a declarat preşedintele...
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
SUA alocă 14 milioane de dolari pentru o nouă etapă a programului de reactoare modulare mici în România
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că salută anunţul liderului de la Casa Albă Joe Biden privind cooperarea energetică dintre România şi SUA, cu 14 milioane de dolari pentru o nouă...