Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că are în vedere convocarea unui comitet de experți pentru a determina dacă este necesară calificarea drept urgență internațională a epidemiei de mpox, în plină desfășurare în mai multe țări africane. Boala este cunoscută și sub denumirea de ”variola maimuței”.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a precizat că agenția ONU alături de centrele africane pentru controlul și prevenirea bolilor, printre alte organisme, se pregătesc să își intensifice eforturile pentru a întrerupe transmiterea virusului.
Directorul OMS a subliniat însă că „este nevoie de mai multe fonduri și de susținere în vederea unui răspuns global”.
„Am în vedere convocarea unui comitet de urgență privind reglementările sanitare internaționale, care să mă consilieze dacă epidemia de mpox ar trebui declarată urgență de sănătate publică de interes internațional”, a mai completat directorul OMS pe platforma X.
Această calificare reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declanșa OMS, iar directorul OMS este cel care o poate lansa pe baza recomandărilor comitetului.
Pe 11 iulie, OMS a avertizat în legătură cu pericolul pe care mpox îl reprezintă pentru sănătatea mondială, exprimându-și îngrijorarea în ceea ce privește o nouă tulpină cu o mortalitate mai ridicată, care se răspândește în Republica Democrată Congo.
Ulterior, Burundi, Coasta de Fildeș, Kenya, Rwanda și Uganda au anunțat că au depistat mai multe cazuri de mpox. RDC, de asemenea, a raportat peste 11.000 de cazuri, dintre care 450 de decese.
Acest virus a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970 pe teritoriul actualei Republici Democrate Congo, odată cu răspândirea subtulpinii de cladă 1, limitată de atunci în principal la țări din vestul și din centrul Africii, unde bolnavii se contaminau în general de la animalele infectate, spre exemplu după ce mâncau carnea unor animale sălbatice.
Dar în mai 2022, contaminări cu acest virus s-au produs în lumea întreagă, afectând în principal bărbați homosexuali și bisexuali. Responsabilă pentru aceste îmbolnăviri a fost subtulpina de cladă II.
Această epidemie mondială de „variola maimuței” a determinat OMS, în urmă cu doi ani, să o declare urgență de sănătate publică de interes internațional în iulie 2022. OMS a pus capăt acestei stări de alertă în mai 2023.