Simptomele care par de cancer dar sunt de variola maimuței. OMS: ”Este clar că virusul se comportă neobișnuit”

Joi, 30 Iunie 2022, ora 22:08
3303 citiri
Simptomele care par de cancer dar sunt de variola maimuței. OMS: ”Este clar că virusul se comportă neobișnuit”

Variola maimuței continuă să se extindă la nivel mondial. Chiar și în România avem peste 10 cazuri confirmate cu laboratorul. Însă medicii care diagnostichează aceste cazuri ar trebui să caute și alte simptome care nu se potrivesc cu descrierile tipice ale bolii. Unele dintre acestea te pot duce cu gândul la cancer.

Erupțiile cutanate în jurul anusului și organelor genitale sunt frecvente în descrierea simptomelor legate de virusul variolei maimuței detectat pânâ în prezent în aproximativ 50 de țări de pe glob.

Sângerări anale care pot duce cu gândul ca la cancer

Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a avertizat recent că unele simptome nu se potrivesc cu definiția de caz.

Virusul variolei maimuțelor aparține aceleiași familii și gen ca și virusul care provoacă variola și declanșează simptome similare, dar mai ușoare, potrivit CDC.

La începutul infecției, oamenii dezvoltă de obicei febră, dureri de cap, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și oboseală. Apoi încep să apară erupțiile caracteristice asociate cu variola maimuțelor. Aceste erupții trec de obicei prin mai multe etape, inițial arătând ca pete decolorate de piele, apoi umflături ridicate, apoi vezicule și în final coșuri mari, pline de puroi; în cele din urmă, aceste leziuni ale pielii se scapă și cad.

Din punct de vedere istoric, erupțiile cutanate din variola maimuțelor tind să erupă în jurul feței și în cavitatea bucală, mai întâi, apoi pot progresa către extremități, inclusiv palmele mâinilor și tălpile picioarelor. Cu toate acestea, unele dintre cazurile recente de variola a maimuțelor din SUA s-au îndepărtat de acest model, a raportat CDC.

Erupțiile cutanate la mulți pacienți din SUA au apărut inițial în jurul organelor genitale și anusului, precum și a țesuturilor care căptușesc gura. La unii pacienți, aceste erupții cutanate au cauzat dureri în anus și rect, sângerare rectală, inflamație dureroasă a mucoasei rectale (proctită) și senzația de a trebui să treacă de scaun atunci când intestinele sunt goale (tenesmus). Aceste simptome nu sunt incluse în descrierile tipice ale variolei maimuțelor.

Mulți pacienți pot lega sângerările anale de un eventual cancer anal sau cancer de colorectal mai ales dacă au în familie cazuri de poersoane cu probleme oncologice.

În unele cazuri, erupțiile cutanate ale pacienților au fost fie „împrăștiate, fie localizate într-un anumit loc al corpului”, în afară de față și extremități, a remarcat CDC. Erupțiile cutanate în diferite stadii de progresie au apărut uneori una lângă cealaltă în același loc al corpului. Și simptomele obișnuite asemănătoare gripei de febră, ganglioni limfatici umflați și oboseală „nu au apărut întotdeauna înainte de erupție”.

Prezentări similare ciudate ale variolei maimuțelor au fost observate în alte țări afectate de focarul actual. „Acum este clar că există o situație neobișnuită, ceea ce înseamnă că chiar și virusul se comportă neobișnuit față de modul în care se comporta în trecut”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la un briefing, potrivit NBC News.

Ce boli mai au simptome asemănătoare cu variola maimuței

În general, simptomele infecțiilor cu variolei maimuțelor pot semăna cu cele cauzate de virusul varicela zoster, care provoacă varicela și, de asemenea, pot arăta ca anumite infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi sifilisul și herpesul, a menționat CDC. Dacă un pacient pare să aibă una dintre aceste boli, clinicienii ar trebui să efectueze o examinare amănunțită a pielii și a țesuturilor mucoase, inclusiv a țesuturilor anale, vaginale și orale, pentru a exclude variola maimuței ca diagnostic.

Persoanele care dezvoltă simptome potențiale ale variolei maimuțelor ar trebui să contacteze furnizorul lor de asistență medicală, mai ales dacă îndeplinesc următoarele criterii:

  • Au călătorit în țări în care au fost raportate cazuri de variola maimuțelor

  • A avut contact recent cu o persoană care are o erupție cutanată similară sau a primit un diagnostic de variola a maimuței confirmată sau suspectată

  • A avut contact strâns sau intim în persoană cu persoane dintr-o rețea socială care se confruntă cu infecții cu variola maimuței

„Orice persoană, indiferent de identitatea de gen sau orientarea sexuală, poate dobândi și răspândi variola maimuței. Cu toate acestea, în acest focar, multe dintre cazurile raportate în Statele Unite sunt printre bărbați homosexuali, bisexuali sau alți bărbați care fac sex cu bărbați”, a remarcat CDC.

Din acest motiv, agenția de sănătate a subliniat că bărbații care întrețin sex cu bărbați ar trebui să fie conștienți de faptul că virusul se poate răspândi în rețelele lor de socializare.

La nivel global sunt înregistrate peste 5.300 de cazuri de variola maimuței, în aproape 70 de țări, conform celor mai recente date centralizate pe platforma Monkeypox_Public

Citeste si:
OMS deplânge atacurile asupra maimuțelor: ”Epidemia de variola maimuței se transmite între oameni”. În Brazilia, animalele au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite
OMS deplânge atacurile asupra maimuțelor: ”Epidemia de variola maimuței se transmite între oameni”. În Brazilia, animalele au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a dat asigurări marţi, 9 august, că epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu aceste animale, relatează AFP. ”Lumea trebuie să ştie...
Vaccin anti-cancer, descoperit de cercetătorii italieni: ”Foloseşte un virus ca un cal troian”
Vaccin anti-cancer, descoperit de cercetătorii italieni: ”Foloseşte un virus ca un cal troian”
Un grup de cercetători din Italia a descoperit un vaccin anti-cancer capabil să declanşeze răspunsuri ale sistemului imunitar la tumori şi care poate creşte eficacitatea medicamentelor...