Topul țărilor cu cele mai multe cazuri confirmate de variola maimuței. Spania, pe primul loc la numărul de infectări

Sambata, 21 Mai 2022, ora 10:29
3457 citiri
Topul țărilor cu cele mai multe cazuri confirmate de variola maimuței. Spania, pe primul loc la numărul de infectări
79 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări. FOTO: Facebook / Organizația Mondială a Sănătății

Spania, Marea Britanie și Portugalia se află pe primele trei poziții în topul țărilor cu cele mai multe cazuri de variola maimuței, o boală considerată până în prezent extrem de rară, care se manifestă prin o erupție larg răspândită pe față și pe corp.

Aproximativ 80 de cazuri de variola maimuței au fost confirmate în 11 țări, a comunicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a avertizat că numărul ar putea crește. Potrivit OMS, alte 50 de cazuri suspecte sunt investigate, dar nu au fost făcute precizări despre țările unde sunt acestea.

Spania este pe primul loc la numărul de cazuri confirmate de infectare cu variola maimuței, 30 de pacienți fiind depistați pozitiv.

Pe locul 2 este Marea Britanie, cu 20 de cazuri confirmate, urmată pe 3 de Portugalia, cu 14 cazuri.

Ce este variola maimuței: simptome și mortalitate

Variola maimuței este cea mai frecventă în părțile îndepărtate ale Africii Centrale și de Vest. Specialiștii în sănătate sunt îngrijorați că această boală a ieșit de pe continentul african, ceea ce se întâmpla extrem de rar până acum.

Variola maimuței este o infecție virală rară, care are simptome ușoare de obicei. Oamenii bolnavi se recuperează în câteva săptămâni, potrivit Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie. Nu există un vaccin specific pentru această afecțiune. Serurile folosite pentru eradicarea variolei au arătat un grad de eficiență de 85%.

Experții nu se așteaptă totuși ca această formă de variolă să devină o nouă pandemie și că este puțin probabil să urmeze cursul pandemiei de coronavirus. Totuși, răspândirea pe glob provoacă îngrijorare.

„Simptomele sunt febră, oboseală, dureri musculare, mărirea ganglionilor limfatici și apariția unor leziuni pe piele, în special în zona genitală. Credem că transmiterea se produce doar prin contact apropiat cu leziunile de pe pielea unei persoane infectate”, a declarat medicul Margarida Tavares.

Există două tulpini principale: tulpină Congo, care este mai gravă – cu o mortalitate de până la 10% – și o tulpină din Africa de Vest, care are o mortalitate de aproximativ 1%. Cazurile secvențiate până acum arată că în Europa ar fi ajuns tulpina mai blândă.

Vaccinul împotriva variolei, boală eradicată în anii 80, oferă o oarecare protecție și împotriva variolei maimuțelor. Așa că vaccinarea persoanelor cu risc ridicat înainte sau la scurt timp după expunere este o modalitate de a preveni îmbolnăvirea, spun experții.

#variola maimutei, #OMS, #virus, #Africa , #variola maimutei