Ce este de fapt ”variola maimuței”, boala care alarmează sistemele medicale din lume

Joi, 19 Mai 2022, ora 22:10
9150 citiri
Ce este de fapt ”variola maimuței”, boala care alarmează sistemele medicale din lume
Medicii sunt îngrijorați din cauza răspândirii variolei maimuțelor FOTO / Texax Medical Asociation

Variola maimuței pare să se răspândească la nivel global, pentru prima dată, într-un focar care i-a luat pe nepregătite pe oficialii din domeniul sănătății.

Mai multe cazuri ale bolii au fost raportate în țări din Europa, Africa, dar și în America. Specialiștii nu au nicio idee unde au luat oamenii acest virus, existând îngrijorarea că acesta se poate răspândi prin comunitate - nedetectat - și, posibil, printr-o nouă cale de transmitere.

Există un focar de variolă a maimuțelor în Regatul Unit, Portugalia și Spania, scrie npr.org. Focarul este destul de mic - doar 36 de cazuri suspecte răspândite în cele trei țări, inclusiv opt în Anglia și 20 în Portugalia. A fost raportat și un caz în SUA.

Iar un prim caz confirmat de variolă a maimuțelor a fost detectat în Suedia, au anunțat joi, 19 mai, autoritățile sanitare din această țară, potrivit Le Figaro.

Însă, „acest focar este rar și neobișnuit”, a declarat luni epidemiologul Susan Hopkins, consilierul medical principal al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Regatul Unit (UKHSA).

„Exact unde și cum și-au dobândit oamenii aceste infecții, rămâne sub investigație urgentă”, a mai transmis Hopkins.

Variola maimuței este mai blândă decât variola obișnuită

Pe de altă parte, medicii ne liniștesc subliniind că boala nu este foarte contagioasă între oameni. Cu toate acestea, creșterea numărului de focare aparente este îngrijorătoare, iar Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat luni că se interesează îndeaproape de faptul că unele dintre cazurile din Regatul Unit par să fi fost transmise în cadrul comunității homosexuale.

Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce este de fapt cu această boală de care se teme foarte multă lume.

”Este un virus înrudit cu virusul variolei care a fost identificat prima oară prin anii 70. În general transmiterea la om este destul de rară. Majoritatea cazurilor raportate până acum s-au înregistrat pe continentul african. Aceste cazuri noi întâlnite acum în Portugalia, Marea Britanie și alte țări nu sunt numeroase. Majoritatea cazurilor care au fost înregistrate în Marea Britanie au fost în cadrul unor comunități de bărbați care fac sex cu bărbați.

Însă transmiterea, din câte se cunoaște, este pe calea aerului, dar nu este exclusă nici transmiterea sexuală. Nu cred că reprezintă un motiv de îngrijorare. Au fost înregistrate câteva focare însă transmiterea este improbabilă.

Cel mai probabil, persoanele inițiale care au dezvoltat boala au căpătat-o de la un contact proxim cu animalele care se bănuiesc că ar fi rezervorul natural al acestui tip de virus. Se bănuiește că, în ciuda denumirii de variolă a maimuțelor, rozătoarele ar fi un vector de transmitere pentru acest virus.

Simptomatologic este mai blândă decât variola la om, mortalitatea este destul de rară, infecțiile se rezolvă în general în jur de una două săptămâni”, a explicat specialistul.

De unde vine de fapt denumirea de ”variola maimuței”

Medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, spune că ”numele ”variola maimuței” este impropriu folosit, în schimb agreat de lumea medicală, deoarece este un virus care circulă cel mai adesea la mamifere mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede că sunt rezervorul bolii.

Cu toate acestea, poate infecta și maimuțele. Leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezente la primate de cercetare în anul 1958 au condus către această denumire a patologiei”.

Care sunt simptomele variolei maimuței

Medicul a mai precizat că acesta este ”un virus asociat de obicei călătoriilor în Africa de vest. iar semnele clinice sunt reprezentate de:

  • Erupție (asemănătoare rujeolei, herpesului sau sifilisului)

  • Febră

  • Cefalee (durere de cap)

  • Dureri de spate

  • Ganglioni limfatici umflați- FOARTE IMPORTANT

  • Frisoane

  • Oboseală accentuată

În ceea ce privește erupția, aceasta începe adesea pe față și apoi se răspândește în alte părți ale corpului, inclusiv organele genitale. De remarcat, cazurile recent detectate în rândul BSM au raportat o preponderență a leziunilor în zona genitală. Erupția trece prin diferite stadii și poate arăta ca varicela sau sifilisul, înainte de a forma în sfârșit o crustă, care mai târziu cade. Diferența de aspect față de varicela sau sifilis este evoluția uniformă a leziunilor. Perioada de incubație este de obicei de la 6 până la 16 zile, dar poate fi de până la 21. Când crusta cade, persoana respectivă nu mai este infecțioasă.

Manifestarea clinică a variolei maimuțelor este de obicei ușoară. Varianta provenită din Africa de Vest, care a fost detectată până acum în cazurile raportate în Europa, s-a observat că are o rată a letalității de 3,6% în studiile efectuate în țările africane.

Mortalitatea este mai mare în rândul copiilor și adulților tineri, iar persoanele imunodeprimate sunt în special expuse riscului de boală severă. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni.

Cum o putem preveni

Doctorul Florin Roșu precizează că ”nu există vacin sau tratament special destinat acestei patologii.

Prevenția poate fi realizată prin vaccinarea împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea chiar în anul 2003 când s-a stopat răspândirea acesteia în SUA”.

Un vaccin, Jynneos, cunoscut și sub numele de Imvamune sau Imvanex, a fost autorizat în SUA, dar nu este aprobat în Marea Britanie, scrie Daily Mail.

S-a demonstrat că vaccinul este eficient în aproximativ 85% în prevenirea infecției cu variola maimuțelor.

Antiviralele și sângele acumulat de la indivizi vaccinați împotriva variolei pot fi utilizate pentru a trata cazurile severe.

Cum s-a răspândit variola maimuței în mai puțin de două săptămâni

Primul caz a fost raportat de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) pe 7 mai și se crede că ar fi importat. La 14 mai 2022, încă două cazuri au fost identificate în Regatul Unit, ambele fiind la persoane care locuiesc în aceeași gospodărie, dar fără antecedente recente de călătorie și fără contact cu cazul raportat la 7 mai.

Alte patru cazuri au fost confirmate de Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) pe 16 mai, de asemenea, fără istoric de călătorie recent în zone endemice și nu au fost contacte ale cazurilor raportate în 7 și 14 mai. Toate cazurile raportate la 16 mai au fost bărbați care se autoidentificau ca bărbați care întrețin sex cu bărbați (HSH).

În plus, la 18 mai, Portugalia a raportat cinci cazuri confirmate de variola maimuțelor și peste 20 de cazuri suspecte. Toate cazurile au fost bărbați tineri și toate în Lisabona și Valea Tagus. Spania a raportat, de asemenea, opt cazuri suspecte.

Însă nu este pentru prima dată când variola maimuței apare pe continentul european. Din 2018, au fost raportate 7 cazuri de variola maimuță în Regatul Unit (în 2021, 2019 și 2018), în principal cu istoric de călătorie în țări endemice.

Cu toate acestea, aceasta este prima dată când lanțurile de transmitere sunt raportate în Europa fără legături epidemiologice cunoscute cu Africa de Vest și Centrală. Acestea sunt, de asemenea, primele cazuri la nivel mondial raportate în rândul BSM.

Virusul variolei maimuțelor este considerat a avea transmisibilitate moderată în rândul oamenilor. În acest caz, transmiterea între partenerii sexuali, din cauza contactului intim în timpul actului sexual cu leziuni infecțioase ale pielii, pare modalitatea probabilă de transmitere în rândul BSM.

Având în vedere frecvența neobișnuit de ridicată a transmiterii de la om la om observată în acest eveniment și probabilitatea transmiterii comunitare fără antecedente de călătorie în zone endemice, probabilitatea răspândirii în continuare a virusului prin contact apropiat, de exemplu, în timpul activităților sexuale, este considerată a fi ridicată. Probabilitatea transmiterii între indivizi fără contact apropiat este considerată a fi scăzută.

În prezent, amploarea transmiterii comunitare este necunoscută. Cu toate acestea, testarea țintită a persoanelor cu astfel de manifestări clinice începe în țările UE/SEE afectate.

Recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) recomandă ca persoanele care prezintă astfel de simptome să solicite îngrijiri de specialitate. Acele persoane care se angajează cu mai mulți parteneri sexuali sau care fac sex ocazional ar trebui să fie deosebit de vigilente.

Cazurile suspecte trebuie izolate și testate și notificate prompt. De asemenea trebui inițiată urmărirea contactelor directe. Dacă în țară sunt disponibile vaccinuri împotriva variolei, vaccinarea persoanelor apropiate cu risc ridicat trebuie luată în considerare după o evaluare a raportului risc-beneficiu. Pentru cazurile severe, poate fi luat în considerare tratamentul cu un antiviral înregistrat, dacă este disponibil în țară.

ECDC monitorizează îndeaproape situația și este în contact cu statele membre ale UE și țările participante la Comitetul pentru securitatea sănătății. O evaluare rapidă a riscurilor este în curs de dezvoltare și va fi publicată la începutul săptămânii viitoare.

În momentul de față în România nu există nici un caz sau suspiciune a acestei patologii.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis un avertisment joi, 19 mai, că mai multe cazuri de virusul variolei maimuței ar putea fi raportate în Marea Britanie față de cele care sunt cunoscute în prezent.

Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Cum recrutează Cuba spioni pentru a pătrunde în cercurile interne ale guvernului SUA. Havana partajează informațiile cu Rusia și China
Washingtonul a subestimat de multă vreme Havana, care împărtășește adesea informații cu Moscova și Beijingul, scrie The Wall Street Journal. Manuel Rocha era în alertă, făcând...
Putin a pus ochii pe Mexic. Țara este o țintă valoroasă de informații, având în vedere că se află în coasta SUA
Putin a pus ochii pe Mexic. Țara este o țintă valoroasă de informații, având în vedere că se află în coasta SUA
În Mexic, al cărui președinte Andrés Manuel López Obrador numește ajutorul pentru Ucraina „irațional”, numărul mesajelor și mass-media rusești este în creștere. Aceasta vine pe...
#variola maimutei, #focare, #Marea Britanie, #SUA, #portugania, #simptome variola maimutei , #variola maimutei