Variola maimuței se extinde. Cazuri confirmate în peste 30 de țări de pe glob

Vineri, 03 Iunie 2022, ora 13:10
2189 citiri
Variola maimuței se extinde. Cazuri confirmate în peste 30 de țări de pe glob
Variola maimuței se extinde la nivel global FOTO: Texas Medical Association

Focarele de variola maimuței cresc de la o zi la alta. Tot mai multe cazuri se înregistrează la nivel global, însă cele mai multe sunt în Europa.

Potrivit celor mai recente raportări centralizate pe platforma global.health, peste 30 de țări din lume au confirmat cazuri de variola maimuței. În total sunt 782 de confirmări și încă 96 de suspiciuni aflate în analiză.

Variola maimuței, aproape de România

e

Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Marea Britanie. Aici au fost confirmate aproape 200 de infecții. Pe locul al doilea se află Spania (156 cazuri confirmate și 52 în analiză) și Portugalia cu 138 de cazuri.

Multe infectări au fost raportate și în Canada (57 cazuri cinfirmate și 9 în analiză), Olanda (40 cazuri confirmate), Germania (43 cazuri confirmate, 7 în analiză), Franța (33 cazuri), SUA (22 cazuri) și Italia (20 cazuri).

O femeie din Emiratele Arabe și una din SUA se află printre cei infectați.

Variola maimuței este foarte aproape de România. Ungaria a raportat deja un caz, un bărbat de 38 de ani.

Autoritățile române spun că nu este cazul să ne facem griji pentru că virusul nu se răspândește ușor.

”Nu are niciun fel de relevanţă că a apărut la graniţă. Virusul nu trece graniţa. Este importantă identificarea cazului de infecţie şi izolarea contacţilor, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz”, a comentat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

El afirmă că România va primi vaccinuri în mod gratuit.

”Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul Uniunii Europene, probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populația României din totalul populației Uniunii Europene, deci probabil undeva în jur de 2.000, 2.000 și ceva de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a asigura protecția”, a spus ministrul.

Mutațiile variolei maimuței în Europa

Se pare că virusul care se extinde de la o zi la alta, este puțin diferit de cel despre care cercetătorii spun că l-au descoperit acum 50 de ani la primatele de laborator.

Cercetătorii care au secvențiat genomul virusului descoperit la cazuri din Europa au descoperit că acesta a suferit zeci de modificări. Însă cea mai relevantă se referă la transmisibilitate.

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, spune că ”toate datele care provin din secvențierea probelor din cazurile de acum și sunt din ce în ce mai multe, ne arată că foarte probabil vorbim despre o sursă unică pentru cazurile din Europa.

Este puțin probabil să fie o sursă diferită pentru cazurile din Spania și cele din Marea Britanie, de exemplu.

În comparație cu virusul secvențiat în Marea Britanie în 2018-2019, cel de acum seamănă foarte mult dar nu este intact.

Prezintă unele mutații, iar numărul acestora este puțin mai mare decât era de așteptat în comparație cu modul în care s-a comportat virusul din Africa și cel din Europa”, a explicat specialistul într-un interviu pentru Ziare.com.

Îngrijorarea experților a venit în momentul în care s-a descoperit că variola maimuței, prin aceste mutații, se poate răspândi mai ușor în rândul oamenilor.

”Dintre toate aceste mutații, probabil cele mai relevante sunt cele care fac ca transmisibiltatea virusului de la om la om să fie ma mare decât știam. Nu vorbim despre o transmisibilitate la fel de mare ca SARS-CoV-2. Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2 trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om.

Poate fi eliminat virusul din Europa?

O serie de articole apărute ieri în Eurosurveillance arată dimensiunea actuală a cazurilor de variola maimuței și sunt unanime în a afirma obiectivul: eliminarea bolii în Europa, scrie medicul Marius Geantă pe pagina sa de Facebook.

”Greu de atins însă, deja zilele se scurg în defavoarea noastră, iar comportamentul individual (despre care am aflat atâtea în pandemie) pare să vulnerabilizeze acest efort.

De exemplu, date din Marea Britanie indică ezitarea față de vaccinarea împotriva variolei maimuței în rândurile contacților persoanelor bolnave (aflate deci la risc înalt de a face, la rândul lor, boala): doar 69% din cei care aparțin personalului medical spun că s-ar vaccina, în timp ce doar 14% dintre celelalte categorii de contacți afirmă că sunt gata să vaccineze.

Pandemia nu este doar o criză majoră de sănătate publică, ci și cea mai importantă sursă de informații (dacă le cauți) despre modul în care comportamentul individual (influențat pe mai multe paliere și de mai multe categorii de lideri de opinie) poate impacta masiv obiective de sănătate publică si pentru sănătatea individuală”, a mai explicat specialistul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#variola maimutei, #cazuri noi, #mutatii variola maimutei , #variola maimutei