Țara în care variola maimuței este mai puțin agresivă. Ce au descoperit cercetătorii

Miercuri, 25 Mai 2022, ora 10:36
1714 citiri
Țara în care variola maimuței este mai puțin agresivă. Ce au descoperit cercetătorii

Virusul variolei maimuţei care circulă în Portugalia aparţine unei variante mai puţin agresive din Africa de Vest, a declarat marţi Institutul Naţional de Sănătate Doutor Ricardo Jorge (INSA), informează agenţia Xinhua.

O echipă de oameni de ştiinţă, condusă de Joao Paulo Gomes, directorul Unităţii de Bioinformatică a Departamentului de Boli Infecţioase din cadrul institutului, a finalizat secvenţierea genomică a virusului variolei maimuţei care se răspândeşte în Portugalia, a declarat cercetătorul pentru agenţia de presă Lusa.

Virusul din Portugalia "este mai apropiat de virusul variolei maimuţei din Nigeria", care a fost detectat în 2018 şi 2019 în mai multe ţări, inclusiv în Marea Britanie, Israel şi Singapore, a spus expertul, menţionând că există o altă variantă mai agresivă a variolei maimuţei, care circulă în Africa Centrală.

"În teorie, evoluează mai mult decât ne aşteptam. În cele din urmă, vom putea să vedem că aceste trăsături genomice pot fi asociate cu o transmisibilitate mai mare; nu ştim încă", a spus el.

Deşi "nu există niciun motiv de îngrijorare", microbiologul a făcut apel la celelalte state "să acţioneze, să blocheze lanţurile de transmitere, să realizeze o monitorizare intensă" şi să lămurească "rapid" cazurile suspecte.

Variola maimuţei este o boală rară, care se poate răspândi prin contactul direct cu fluidele corporale sau prin contactul cu haine ori aşternuturi contaminate.

Portugalia a confirmat până în prezent 39 de cazuri, toate la pacienţi cu vârste cuprinse între 27 şi 61 de ani, majoritatea sub 40 de ani.

Până marţi, au fost înregistrate 131 de cazuri de variola maimuţei şi 106 cazuri suspecte în 19 ţări din afara Africii, de la raportarea primului caz, la data de 7 mai, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citeste si:
Regatul Unit vrea să vaccineze bărbaţii gay ”cu risc”, cu mai mulţi parteneri sexuali, împotriva variolei maimuţei
Regatul Unit vrea să vaccineze bărbaţii gay ”cu risc”, cu mai mulţi parteneri sexuali, împotriva variolei maimuţei
Agenţia sanitară britanică UKHSA recomandă marţi vaccinarea împotriva variolei maimuţei (”monkeypox”, ”orthopoxvirose simienne”) a bărbaţilor gay consideraţi ”cu risc”, de...
Contribuția Portugaliei la dezbaterile privind Viitorul Europei
Contribuția Portugaliei la dezbaterile privind Viitorul Europei
În afară de dezbaterile din cadrul panelurilor la care au participat reprezentanți ai statelor membre, în marja Conferinței privind viitorul Europei au avut loc diverse evenimente și în...