Cazul de variola maimuței de la Rădăuți, o simplă varicelă. Precizările Ministerului Sănătății

Duminica, 22 Mai 2022, ora 13:15
2372 citiri
Cazul de variola maimuței de la Rădăuți, o simplă varicelă. Precizările Ministerului Sănătății

Pe teritoriul României nu a fost înregistrat niciun caz de variolă a maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, precizează Ministerul Sănătății (MS) într-un comunicat remis, duminică, Ziare.com.

Reacția MS vine după ce în mediul online au apărut informații cu privire la un caz de infectare cu variola maimuței la Spitalul Municipal din Rădăuți, județul Suceava, caz care s-a dovedit a fi, de fapt, varicelă.

„Cazul de la Rădăuți este din punct de vedere clinic și epidemiologic al unei paciente de 49 de ani cu varicelă, infectată după contactul cu copii, membri de familie, care au avut această boală, conform șefului secției de boli infecțioase de la spitalul din localitate, dr. Angelica Popescu. Variola maimuței nu se răspândește cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale”, precizează MS.

Cum se răspândește variola maimuței

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat și prelungit cu o persoană care are variola maimuței.

„Nu există elemente care să sugereze în vreun fel posibilitatea infectării pacientei din Rădăuți cu virusul variolei maimuței. Pentru mai multe informații legate de variola maimuței, Ministerul Sănătății a pus la dispoziția publicului un material recent pe această temă elaborat de către Biroul Regional pentru Europa al OMS”, mai arată MS.

Potrivit documentului OMS pus la dispoziției de Ministerul Sănătății, variola maimuței se manifestă prin erupții cutanate sau leziuni pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Citeste si:
OMS a stabilit gravitatea globală a variolei maimuţei. Țările cu cele mai multe cazuri
OMS a stabilit gravitatea globală a variolei maimuţei. Țările cu cele mai multe cazuri
Variola maimuţei este o ameninţare pentru sănătate a cărei evoluţie a fost foarte îngrijorătoare, fără a ajunge însă în stadiul de urgenţă sanitară globală a declarat preşedintele...
Un nou caz de variola maimuței în România. Pacientul a rămas internat în spital
Un nou caz de variola maimuței în România. Pacientul a rămas internat în spital
Ministerul Sănătăţii a transmis joi, 23 iunie, că a fost diagnosticat al şaselea caz de variola maimuţei în țara noastră. Potrivit MS, este vorba despre un bărbat de 40 de ani....