Descoperiri îngrijorătoare despre variola maimuței. Care este viteza mutațiilor și cum ne putem contamina în realitate

Sambata, 02 Iulie 2022, ora 06:11
3254 citiri
Descoperiri îngrijorătoare despre variola maimuței. Care este viteza mutațiilor și cum ne putem contamina în realitate
Laborator de cercetare FOTO:PIxabay.com

Variola maimuței tinde să se răspândească rapid pe glob. Deja sunt peste 5.400 de cazuri raportate la nivel global. Cercetătorii spun că nu se așteptau ca aceasta să se răspândească așa de repede și cred că transmiterea se face atipic față de ce se știa până acum.

Tulpina actuală a virusului variolei maimuțelor care circulă în întreaga lume se mutează într-un ritm mai rapid decât se așteptau experții, scrie Daily Mail.

Mai mult, aceștia sugerează că virusul a fost în circulație din 2018 și a suferit mutații de 12 ori mai mult decât ar fi trebuit să aibă de atunci.

Virusul variola maimuței se răspândește atipic

Cercetătorii cred că motivul pentru care această versiune a virusului a reușit să se răspândească rapid este din cauza numeroaselor sale mutații.

Tulpina virusului variolei maimuței care a apărut în întreaga lume în ultimele săptămâni ar putea evolua într-un ritm anormal de rapid - făcând-o mai infecțioasă decât versiunile anterioare ale virusului.

Aceasta înseamnă că virusul, despre care se crede în general că se răspândește prin atingere fizică, suprafețe contaminate sau contact corporal foarte apropiat, s-ar putea răspândi în moduri atipice tiparelor normale ale virușilor tropicali.

Ar explica recenta actualizare globală a variolei maimuței cu peste 5.000 de cazuri detectate în întreaga lume în țările în care virusul nu este endemic.

Modul în care virușii mută și circulă este o știință general cunoscută. Virușii ADN, cum ar fi variola maimuțelor, în general, nu suferă mutații rapide - așa cum o face COVID-19.

Natura virusului îi permite să remedieze erorile care apar atunci când se reproduce, lăsând mult mai puțin spațiu pentru formarea mutațiilor - și, de fapt, limitând numărul de variante.

Dar când cercetătorii au investigat această tulpină a virusului, au descoperit că a suferit mutații de șase până la 12 ori mai mult decât se credea în general pentru virus.

De ce exact acest lucru nu poate fi determinat, deși experții cred că acest lucru ar putea juca un rol în modul în care virusul a reușit să atace lumea în acest an.

Infecțiile sunt de obicei ușor de găsit, iar focarele pot fi controlate de oficialii din domeniul sănătății odată ce au fost detectate.

Totuși, acest virus pare să fie diferit de ceea ce se știa până acum din punctul de vedere al infecționalității.

Se crede că cele 201 de cazuri din SUA din acest an sunt o subnumărare gravă, deoarece unii experți au avertizat că țara nu are capabilitățile necesare de testare și urmărire pentru a rămâne la curent cu fiecare nou caz.

Unii chiar se tem că virusul va deveni endemic în SUA, Marea Britanie și alte țări din întreaga lume.

Cele mai multe infecții care au fost observate ca parte a focarului actual sunt în rândul bărbaților gay și bisexuali, atât în ​​SUA, cât și în toată Europa.

Experții se tem că un val timpuriu de gripă s-ar putea combina în acest an cu creșterea variolei și a covidului

Oficialii din domeniul sănătății au spus că se așteaptă la un „val de gripă timpuriu” în Marea Britanie, deoarece nu a existat un sezon de gripă „corespunzător” de la începutul pandemiei de Covid, mai scrie Daily mail.

Însă această situație este cel mai probabil valabilă pentru aproape toate țările europene consideră experții.

Gripa este o amenințare sezonieră sistemele de sănătate, cu focare mai probabile între septembrie și martie, deoarece vremea mai rece forțează mai mulți oameni să rămână în interior, unde virusul, cum ar fi Covid, se răspândește mai ușor.

Dar gripa a dispărut practic iarna trecută, pe fondul blocajelor care urmăreau să controleze răspândirea Covid.

Experții sunt acum îngrijorați de lipsa imunitații populației în urma pandemiei și de perspectiva unei ierni proaste, care ar putea paraliza sistemele de sănătate publică, relatează The Telegraph.

Dr. Susan Hopkins, consilier medical șef la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA), a declarat că vom mai vedea cel puțin un alt val de Covid la sfârșitul acestui an, în parteneriat cu o „transmitere continuă a variolei maimuței”.

Vorbind joi într-un webinar găzduit de Societatea Regală de Medicină, Dr Hopkins a spus: „Plănuim un val de gripă. Nu știu dacă oamenii urmăresc ce se întâmplă în Australia, dar urmărim foarte, foarte atent.

„A început mai devreme și a crescut foarte, foarte rapid la toate grupele de vârstă, așa că ne așteptăm să vedem un val de gripă timpuriu”.

„Deși în mod normal nu vedem că gripa începe cu adevărat până la sfârșitul lunii noiembrie până în decembrie, anul acesta s-ar putea întâmpla încă de la sfârșitul lunii septembrie-octombrie”.

Ea a adăugat: „Vom vedea cel puțin un val de Covid în toamna-iarnă, odată ce vom trece de valul actual. Și, cel puțin pentru următoarele șase luni, vom avea transmisiunea comunitară continuă a variolei maimuțelor”.

Autoritățile au spus că se așteaptă ca cazurile să continue să crească în zilele următoare și sfătuiesc pe oricine care merge la evenimente mari sau întrețin sex cu noi parteneri să „fie atenți” la simptome.

Peste 50 de țări nu sunt afectate în prezent. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Marea Britanie (1.035), Germania (969) și Spania (800), conform datelor centralizate pe platforma Monkeypox_Public. În Franța, Portugalia, Canada, Olanda și Italia sunt de asemenea raportate multe cazuri. România are 11 pacienți până în acest moment însă anchetele epidemiologice sunt în desfășurare.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#variola maimutei, #covid, #mutatii, #raspandire, #transmitere variola maimutei , #variola maimutei