Un medic care are 78 de ani, dar spune că are o vârstă biologică de 57,6 ani, a împărtășit cinci dintre suplimentele pe care le ia zilnic.
Dr. Michael Roizen, un anestezist la Cleveland Clinic a declarat pentru Business Insider cum se antrenează și mănâncă pentru a îmbătrâni sănătos.
Deși dieteticienii îi sfătuiesc pe oameni să își procure substanțele nutritive din alimente atunci când este posibil, Roizen speră că administrarea următoarelor cinci suplimente îl va ajuta să își sporească longevitatea.
Roizen ia o jumătate de multivitamină de două ori pe zi. Deși abordarea sa nu a fost dovedită prin studii clinice, el crede că va menține nivelul de vitamine din sânge cât mai stabil posibil, deoarece cea mai mare parte a unei multivitamine solubile în apă este eliminată prin urinare.
Roizen spune că există dovezi care sugerează că multivitaminele pot reduce riscul de demență și cancer. Într-adevăr, un studiu 2022 realizat de cercetători de la Universitatea Columbia și Spitalul Brigham and Women's a constatat că administrarea zilnică a unei multivitamine timp de trei ani pare să îmbunătățească cogniția și memoria adulților în vârstă, deși nu este clar de ce.
Autorii au declarat că, în cazul participanților cu boli cardiovasculare, un factor de risc pentru declinul cognitiv, micronutrienții ar fi putut trata deficiențele legate de această afecțiune.
Dar verdictul nu este încă clar în privința multivitaminelor. O revizuire a studiilor efectuată în 2022 de către US Preventive Services Task Force nu a găsit nicio dovadă că acestea previn bolile cardiovasculare sau cancerul. În iunie, un studiu efectuat pe 390 124 de adulți americani de către cercetătorii de la Institutul Național al Cancerului nu a găsit nicio dovadă că acestea ar spori longevitatea.
Roizen ia o doză mică de aspirină (de obicei 81 miligrame), de două ori pe zi, în speranța că aceasta va preveni atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. A lua aspirină în mod regulat pe termen lung prezintă riscuri, deoarece poate subția sângele, astfel încât organismul să nu poată forma cheaguri atunci când sângerează.
Dar Roizen spune că el crede că este sigur să o ia ca "o persoană de peste 50 de ani cu un risc scăzut de sângerare".
Cu toate acestea, US Preventive Services Task Force nu recomandă adulților peste 60 de ani să ia aspirină preventiv.
Coenzima Q10 este o substanță prezentă în celule care ajută la transformarea alimentelor în energie. Ca antioxidant, acesta a fost asociat cu reducerea efectelor îmbătrânirii asupra pielii și la nivel celular la oameni și rozătoare. De asemenea, se crede că previne problemele asociate cu radicalii liberi, care sunt particule dăunătoare ADN-ului care se deplasează prin organism.
Roizen spune că ia suplimentul alături de statine pentru a-și reduce nivelul de colesterol, deoarece statinele scad nivelul de CoQ10 din organism.
Dar un mic studiu 2022 care a implicat 37 de participanți, publicat în Antioxidants, a constatat că suplimentul nu a crescut cantitatea de CoQ10 din mușchii lor, unde pot apărea dureri la persoanele care iau statine.
Și conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, nu există dovezi solide că CoQ10 îmbunătățește tensiunea arterială și insuficiența cardiacă, în ciuda unor afirmații.
Roizen ia extracte vegetale de avocado și soia pentru a diminua durerea provocată de osteoartrită. Există unele dovezi care sugerează că ar putea trata osteoartrita datorită proprietăților sale antiinflamatorii, dar cercetătorii spun că sunt necesare mai multe studii pe termen lung pe oameni.
Ergotioneina este prezentă în majoritatea alimentelor, dar ciupercile sunt deosebit de bogate în ea. Roizen nu ia un supliment de ergotioneină, dar consideră substanța ca fiind un supliment la dieta sa.
În loc să ia o pastilă, el o obține din ciuperci. Cinci zile pe săptămână, el mănâncă la prânz un sandviș cu ciuperci, salată și roșii.
Consumul abundent de ergotioneină ca parte a unei diete sănătoase a fost asociat cu un risc mai scăzut de boală coronariană într-un studiu realizat în 2020 de cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia.
Studiile pe celule sugerează, între timp, că ergotioneina poate ajuta la prevenirea deteriorării ADN-ului în urma expunerii la razele UV, conform unei revizuiri 2022 a studiilor publicate în revista Antioxidants & Redox Signaling.