Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură

Miercuri, 24 Aprilie 2024, ora 15:26
3864 citiri
Vârsta de pensionare pentru mame ar putea fi redusă. Care sunt condițiile pentru a beneficia de măsură
Vârsta de pensionare a mamelor s-ar putea reduce cu până la 3,5 ani FOTO Pixabay

Mai mulţi parlamentari liberali propun, într-un proiect depus la Parlament, reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate pentru femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Iniţiativa legislativă modifică în acest sens Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii şi a fost semnată de 15 parlamentari PNL.

Potrivit proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil - cu un an, pentru 2 copii - 1 an şi 6 luni, pentru 3 copii - 2 ani, pentru 4 copii - 2 ani şi 6 luni, pentru 5 copii - 3 ani, iar pentru 6 copii sau mai mulţi - 3 ani şi 6 luni.

"Declinul demografic continuă să se agraveze ca urmare a migraţiei tinerilor şi a inconsistenţei politicilor pro-nataliste din ţara noastră", explică, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii.

Semnatarii actului normativ susţin că rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 arată o populaţie rezidentă a ţării de 19.053.815 persoane, în scădere cu 1.067.800 locuitori faţă de recensământul precedent din octombrie 2011.

Conform iniţiatorilor, legea în vigoare prevede o facilitate pentru mame şi anume o reducere a vârstei standard de pensionare în cazul în care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

"Din păcate, norma nu este suficient de stimulativă pentru stimularea natalităţii în România pe termen lung", arată aceştia, menţionând că, "aritmetic vorbind, pentru o mamă cu 3-4 sau mai mulţi copii, este dificil de realizat stagiul complet contributiv".

"Propunem ca de reducerea vârstei standard de pensionare (...) să beneficieze femeile care au realizat stagiul minim de cotizare, deoarece aceasta reprezintă perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asiguraţii au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă. (...) Suplimentar, propunem modificarea numărului de ani/luni pentru reducerea vârstei standard de pensionare, acestea fiind majorate cu 6 luni. Măsura nu are impact bugetar pe termen scurt, dar are impact pozitiv asupra dinamicii demografice a României", se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Quarterly Report - Editia 4

Avertismentul lui Traian Băsescu: Alegerile ar putea fi contestate
Avertismentul lui Traian Băsescu: Alegerile ar putea fi contestate
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat joi, 23 mai, că dacă PMP nu primeşte banii de subvenţie ca urmare a deciziilor favorabile primite în justiţie, nu poate decât să conteste...
A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
A reușit să-și recupereze Gabriela Firea electoratul de la Piedone? Analist: „Cred că va mai crește în sondaje”
Ultimele sondaje de opinie pentru Primăria Capitalei o dau pe candidata PSD Gabriela Firea pe primele poziții, în unele dintre ele devansându-l pe Cristian Popescu Piedone. În acest context,...
#varsta pensionare, #mame pensie, #reducere varsta pensionare, #facilitate mame, #scadere demografica , #stiri pensii