Ziare.com

Despre Varujan Pambuccian

Matematician, om politic, profesor universitar, Varujan Pambuccian este presedintele Comisiei pentru Tehnologia informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Este casatorit, are doi copii si este doctor in matematica. A initiat 24 de propuneri legislative si este autorul a peste 600 de amendamente. Sustine ca domeniul IT&C este extrem de important pentru dezvoltarea Romaniei.

In legislatura 2000-2004, a avut un rol cheie in adoptarea legislatiei privind serviciul universal si infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, avand ca principale scopuri demonopolizarea comunicatiilor si implementarea serviciului universal. Este candidat pentru un loc in Camera Deputatilor din partea Uniunii Armenilor din Romania.

Activitate profesionala

-Matematician, doctor in matematica al Facultatii de Matematica a Universitatii din Bucuresti (din 1990)

-Cadru universitar la Facultatea de Matematica si Informatica din Bucuresti;

-Specialist in programare la Institutul pentru Tehnica de Calcul din Bucuresti, a dezvoltat soft pentru mai multe sisteme de operare (CP/M, RSX-11, UNIX, VMS, MSDOS, Windows, PalmOS si Symbian) si pe mai multe platforme software (.Net, BREW);

-A condus o serie de proiecte complexe in domeniul graficii digitale, a calculului simbolic si a soft-ului pentru CAD.

Activitatea politica

Potrivit site-ului Senatului Romaniei, Varujan Pambuccian a avut 85 de luari de cuvant in plen in 71 de sedinte, a facut 3 declaratii politice si a initiat 24 de propuneri legislative.

Este autorul a peste 600 de amendamente (multe schimband complet sensul si continutul unor legi), precum: Legea semnaturii electronice, Legea comertului electronic, Legea notarului electronic, Legea administratiei publice electronice, Pachetul legislativ pentru e-finance si e-banking, Preschimbarea documentelor de identitate in smart card-uri, Legislatie impotriva criminalitatii electronice, Cresterea cifrei de scolarizare in domeniu si numeroase alte proiecte legislative cu impact economic si tehnologic in domeniul IT&C.

„Am dovedit impreuna ca o industrie poate sa-si cresca valoarea de piata de la 4.2% din PIB la 10% din PIB in doar patru ani. Am ridicat impreuna o serie de bariere mentale, fiscale si de recunoastere a industriei noastre. Am dovedit impreuna ca piata interna nu este o cantitate neglijabila iar consumatorul roman este o persoana educata si avida de tehnologie. Am dovedit impreuna ca putem sa ne transformam dorintele in realitati. In locul unei structuri puternice de partid, m-am sprijinit pe vointa celor care au crezut in acest proiect si aceasta vointa a fost cea care mi-a calauzit fiecare pas”, sustine Varujan Pambuccian.

A infiintat in anul 2000 Comisia pentru Tehnologia informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, si este Presedintele acestei comisii de 5 ani.

In legislatura 2000-2004 a avut un rol cheie in adoptarea legislatiei privind serviciul universal si infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii, avand ca principale scopuri demonopolizarea comunicatiilor si implementarea serviciului universal.  

„Cred, in continuare, ca tehnologia este cheia dezvoltarii Romaniei. Cred ca orice cetatean al Romaniei are dreptul de acces liber, neingradit de bariere fizice, mentale, de varsta sau financiare, la tehnologie. Ca tara producatoare de tehnologie, trebuie sa nu uitam ca inteligenta nu este un monopol al oraselor mari. Ca oameni inteligenti se nasc peste tot in Romania si ca toti au dreptul la sanse egale de implinire a viselor lor.

Ca tara de oameni pasionati de tot ce e nou, consider ca toti cetatenii tarii merita sa cunoasca binefacerile aduse vietii zi de zi de tehnologie. De aceea, consider ca prima datorie realizarea unui climat de democratizare a accesului la tehnologie. Cred ca cetatenii Romaniei au dreptul la proceduri simple si clare in raporturile cu autoritatile publice. Acest lucru poate fi realizat prin intermediul unui sistem informatic in care documentul electronic si informatia usor de gasit si de prelucrat sunt elementele cheie”, scrie Varujan Pambuccian pe site-ul personal.

Introduce in Consitutie sintagma „cercetare tehnologica”

Varujan Pambuccian a introdus in Constitutia Romaniei sintagma „cercetare tehnologica”, iar in actualul mandat isi propune sa introduca in Parlament noi proiecte privind alfabetizarea digitala, democratizarea accesului la tehnologie, diviziunea digitala, dematerializarea documentelor administratiei publice, retelele de bloc, comunicatiile de banda larga.

„Cred ca invatamantul de specialitate este unul din principalele motoare de crestere a industriei IT&C. Astazi forta sa este subestimata si imi propun sa il pun intr-o stare de normalitate atat in raporturile sale cu societatea cat si cu industria. Cred ca aderarea la Uniunea Europeana trebuie sa ne gaseasca in postura de producatori de tehnologie si nu in cea de forta de munca necalificata si ieftina pentru tarile bogate. Si cred ca in Europa Unita trebuie sa ne pastram atuul tehnologic cu orice pret”, sustine Varujan Pambuccian.

In timpul campaniei electorale din anul 2000, a propus scaderea impozitului pe venitul programatorilor la 8%, iar in 2004 impozitul era de 0%. Au fost realizate si obiectivele propuse in 2000 cu privire la posibilitatea vanzarii de software in leasing, scaderea retributiei datorate organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor de la 5% din valoarea copiatoarelor si a anumitor componente hardware la o valoare cuprinsa intre 0,5 si 1,5%.

Distinctii si premii

-Ofiter al Ordinului National "Serviciul Credincios"

-Diploma de excelenta pentru dezvoltarea tehnologiilor 3G (Aries 2003);

-IT & Telecom Award for Excellence in cadrul Bucharest Business Week (2003);

-IT Award for Excellence in cadrul Bucharest Business Week (2000);

-Premiul de excelenta Chip 2001, 2002 si 2003;

-Premiul de excelenta IDG 2000 si 2004;

-Premiul de excelenta pentru intreaga activitate 2001.

Bloggerul Varujan Pambuccian

Varujan Pambuccian se declara, pe blogul personal, nemultumit de criticile aduse initiativelor sale legislative.

„M-am saturat ca oameni fara nici o meserie sa deverseze pompe de jeg doar pentru ca altceva nu stiu sa faca. Si uite ca s-au strans suficiente chestii ca sa pot exemplifica. Acum zece ani, cand am cerut reducerea impozitului pe salariul programatorilor, o gramada de de-astia s-au apucat sa-si dea cu presupusul ca am nushce firma de soft si fac asta pentru mine. Din pacate, dupa zece ani n-am asa ceva”, scrie Varujan Pambuccian.

„Cand am anulat prima data acciza pe aparatele foto digitale, am devenit brusc, dupa unii istorici, importator de aparate foto digitale. Cand am anulat-o a doua oara, ba chiar am extins anularea asta la toate produsele electronice, am auzit trei mari versiuni: ca sunt importator (evident), ca stric piata si vreau sa dau in cap nushcarei firme (misto de tot!) si (halucinant) ca imi fac campanie electorala (era la trei luni dupa alegeri)”, adauga Varujan Pambuccian pe blog.

O parte dintre intrarile din blogul lui Varujan Pambuccian se refera la chestiuni legate de IT&C, cum ar fi implinirea a 10 ani de catre compania Google, insa altele contin poezii, sugerand si inclinatie acestuia catre arta.

„Zambesti alb Cu un trupul de zambet; Fosnet de pleoape”

(29 septembrie 2008)

„Spatiu infrunzit Distilare a pamantului Cojit de coaja”

(31 mai, 2008)

Varujan Pambuccian
Varujan Pambuccian

Data nasterii:  25 aprilie 1959, Bucuresti

Cariera:  profesor universitar, matematician, om politic

Evenimente importante:  ales deputat din partea minoritatii armene in 1996, infiinteaza in anul 2000 Comisia pentru Tehnologia informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor si devine presedinte al acestei comisii

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Varujan Pambuccian, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor