Ziare.com

Cetatenie romana doar cu diploma de licenta sau milionul de euro - proiectul unui deputat

Sambata, 26 Martie 2016, ora 09:42

   

Cetatenie romana doar cu diploma de licenta sau milionul de euro - proiectul unui deputat
Deputatul Varujan Pambuccian, din grupul minoritatilor nationale, propune ca strainii sa primeasca cetatenie romana daca sunt absolventi ai unei universitati, in tara sau in strainatate si se angajeaza in domenii unde exista deficit de personal, proiectul de lege vizand si reducerea stagiului de rezidenta pana la 2 ani pentru strainii care investesc peste un milion de euro in Romania.

Deputatul Varujan Pambuccian precizeaza in expunerea de motive la initiativa legislativa ca, prin modificarea si completarea Legii cetateniei nr 21/1991, isi propune facilitarea obtinerii cetateniei romane de catre cetatenii straini sau apatrizi care au rezidenta de cel putin 2 ani si au absolvit in Romania sau in strainatate o institutie de invatamint superior si pentru cei care se angajeaza in acele sectoare de activitate din tara noastra unde exista un deficit de personal calificat, care nu se poate acoperi cu resursa locala, informeaza News.ro.

Potrivit proiectului, Guvernul Romaniei va intocmi periodic o lista care sa cuprinda acele profesii din Clasificarea ocupatiilor prioritare pentru dezvoltarea economica si in cadrul carora necesarul de munca nu poate fi acoperit de forta de munca din tara.

Initiatorul precizeaza faptul ca exista in Romania domenii care se dezvolta rapid si in care cererea de forta de munca anuala a ajuns sa fie mai mare decat cea produsa de sistemul de invatamant romanesc.

In proiect se precizeaza ca niciun roman nu va fi disponibilizat drept urmare a angajarii persoanelor respective.

Initiativa legislativa mai prevede reducerea la doi ani a stagiului de rezistenta si pentru strainii care investesc peste un milion de euro in tara noastra.

Varujan Pambuccian precizeaza ca acest tip de reglementare exista si in alte tari membre ale Uniunii Europene. Astfel, in Franta, Codul Civil prevede o reducere a perioadei de rezidenta obisnuita de la 5 ani la 2 ani pentru strainul care a incheiat cu succes doi ani de invatamant superior in vederea obtinerii unei diplome de catre o universitate sau institutie de invatamant superior francez.

In plus, in acelasi Cod Civil francez se mentioneaza reducerea stagiului de rezidenta la doi ani pentru strainul care, prin capacitatile sale, a adus sau poate aduce servicii importante tarii sau care prezinta un parcurs exceptional de integrare in societate.

Cum se obtine acum cetatenia romana

In prezent, legislatia in vigoare prevede ca cetatenia romana se poate acorda, la cerere, persoanei fara cetatenie sau cetateanului strain, daca s-a nascut si domiciliaza, la data cererii, pe teritoriul Romaniei sau, desi nu s-a nascut pe acest teritoriu, domiciliaza in conditiile legii pe teritoriul statului roman de cel putin 8 ani sau, in cazul in care este casatorit si convietuieste cu un cetatean roman, la cel putin 5 ani de la data casatoriei.

De asemenea, solicitantul trebuie sa aiba varsta de 18 ani, sa aiba asigurate in Romania mijloace legale pentru o existenta decenta, in conditiile stabilite de legislatia privind regimul strainilor, sa fie cunoscuti cu o buna comportare si sa nu fi fost condamnati in tara sau in strainatate pentru o infractiune care ii face nedemni de a fi cetateni romani.

Persoana trebuie sa cunoasca limba romana si sa posede notiuni elementare de cultura si civilizatie romaneasca, in masura suficienta pentru a se integra in viata sociala. Strainul trebuie sa cunoasca prevederile Constitutiei Romaniei si imnul national.

Legea cetateniei prevede, in prezent, ca termenele prevazute la alin. 1 lit. a) pot fi reduse pana la jumatate, respectiv de la 8 ani la 4 ani, in urmatoarele situatii: daca solicitantul este o personalitate recunoscuta pe plan international, daca este cetateanul unui stat membru al Uniunii Europene, daca a dobandit statut de refugiat potrivit prevederilor legale in vigoare si daca a investit in Romania sume care depasesc un milion de euro.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2850 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

adica teroristu si milionu, teroristu si milionu... are glagorie Pam

bccian asta, nu gluma!

 

Neam de traista si fara minte este domnul aroman!

Pai nene Varujan Pambuccian, daca un inaintas de-al nostru, roman, cu fundul tabacit in divanul ad-hoc sau Parlament, imagina o asemenea aberatie, mai erai dumneata cetatean roman si formator de legi pro@ste? Uite cum va dati arama pe fata si cum deschideti gura ne convingeti de micimea si nulitatea voastra ca oameni!

"Strainul trebuie sa cunoasca prevederile Constitutiei Romaniei

si imnul national ... sa cunoasca limba romana si sa posede notiuni elementare de cultura si civilizatie ...".

In aceste conditii 90% din populatia Romaniei, nascuta si crecuta aici din moso stramosi, nu ar fi capabila sa se naturalizeze. Ma intreb cum semneaza un carnet de conducere, o carte de identitate sau un pasaport aceasta populime mioritica. Astia suntem, cu astia defilam!

Sper sa nu construiti sateliti sau centrale nucleare! Este periculos. Unii au provbleme deja cu butelia de gaz... darmite cu o ditamai centrala nucleara de apartament!

Ati pus anul acesta sperietori de sateliti pe campuri? Ca astia vad tot din satelit, daca ai muncit campul sau nu, si iti taie indemnizatia de taran! Peizanilor !!!

Are dreptate Tembuccian sa dea pasaport numai la palestinieni cu scoala coranica absolvita si cu milionul deja furat la 18 ani!

 

Nu am inteles foarte bine daca pentru a avea nationalitatea

romana se "DA" sau se "IA" un milion de euro ?

Ceausescu cerea numai 50'000$ pentru romanul standard si 75'000£ de la romanul evreu standard. Vad ca preturile au crescut intre timp...

Varsati milionul si in strainatate? Diploma o puteti da prin posta sau corespondenta, la fel ca votul? Putem alege meseria sau specialitatea dinainte? Cui sa dau numarul de cont unde sa imi varsati dreptul de naturalizare?

 

Pambu si Banii

"Si unde nici cu gandul nu gandea"
Declaratiile arata clar la ce-i sta mintea zi noapte personajului. Un alt sarlamentar!
Domnu face in cel mai nefericit caz, jocul Moscovei via Erevan. O noua stavila pusa reunificarii firesti la nivel personal si statal.
Alt strain care se da mai roman ca romanii!
Sunt 1800 de armeni in toata tara, si avem deja doi kleptomani declarati: VV si VP.

 

Actuala clasa politica e infectata

cu virosul "prostiei"!
Armene, cind turcii vau macelarit, noi nu am cerut bani ca sa va adapostim!
democratic esti membru in parlamentul Romaniei, fara sa indepliniti criterii de numeric, acest lucru regasinduse numai la romani, in rest nu exista decit membrii de partid, iar o greseala a fost si cu acceptarea maghearilor care nu sunt reuniti intr-un partid.
Tara smecherilor ce isi fura singuri caciula.
Iliescu FSN, smecherii natiunii...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor