Despre noua Constitutie, de la minoritati la animale - Interviu cu Varujan Pambuccian

Luni, 17 Iunie 2013, ora 10:58
3491 citiri
Despre noua Constitutie, de la minoritati la animale - Interviu cu Varujan Pambuccian
Foto: Arhiva

Comisia de revizuire a Constitutiei a facut doar "mici reglaje", nu modificari de fond, Romania ramanand o republica "aproape prezidentiala", sustine Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlament.

Membru in comisia de revizuire a Constitutiei, la fel ca si in cea din perioada 2001-2003, Varujan Pambuccian afirma, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca actuala este mai slaba decat precedenta, asemenea nivelului parlamentar actual (comparativ cu cel de acum 10 ani), motiv pentru care ar trebui sa se revina la votul pe lista.

Pentru minoritati, noua Constitutie nu face decat sa intareasca un statut consfintit prin legi, iar pentru traseisti nicio grija, vor sti cum sa ocoleasca amendamentul care prevede ca isi pierd mandatul daca trec la alt partid.

Cat despre referendumul pentru parlament unicameral anuntat de presedinte, cel mai important este sa avem sansa sa asistam la o dezbatere "cu cap" pro si contra, altfel "iarasi asistam la o miuta de maidan care nu duce nicaieri", atrage atentia Varujan Pambuccian in interviul acordat Ziare.com.

Ati facut parte si din precedenta comisie de revizuire a Constitutiei (2001-2003). Ce diferente ati sesizat intre cele doua?

Mie mi s-a parut mai buna cealalta, ca specializare, ca sa spun asa. Dar e drept ca si parlamentul era mai bun atunci.

In ce stadiu sunt dezbaterile comisiei si ce urmeaza?

Suntem aproape gata. Probabil ca luni terminam, probabil, si legea o sa intre prima data la Senat, vara o sa ramana pentru discutii publice pe forma care va iesi din Senat si in toamna o sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor.

Se intentioneaza convocarea unei sesiuni extraordinare in vara pentru revizuirea Constitutiei?

Nu, nu cred. Vara o sa ramana pentru consultare publica.

De ce s-a revenit asupra unor amendamente deja votate in comisie?

S-a intamplat si data trecuta. Asta se intampla destul de des pentru ca intr-o comisie se lucreaza prin aproximatii succesive, nu e o masina care proceseaza secvential ceva.

Intr-adevar, dar pentru opinia publica a parut ca una s-a decis prin vot in comisie si alta s-a stabilit apoi in USL. Unde se face de fapt revizuirea Constitutiei, in comisia parlamentara sau la sediul USL?

Sa stiti ca asta s-a intamplat si se intampla si in comisiile permanente de destul de multe ori, cand se mai revine asupra unor lucruri care au fost decise foarte clar. Se mai intampla lucrurile astea. Nu sunt regula, sunt exceptia, dar se mai intampla.

Care vi se par cele mai importante modificari aduse Constitutiei in comisie? Desigur, urmeaza dezbaterile in cele doua camere, dar discutam despre cele de pana acum.

Cred ca cea mai importanta modificare este introducerea regiunilor. Restul nu cred ca sunt modificari majore, de fond, mai degraba sunt mici reglaje.

Ne indreptam catre o republica "mai parlamentara" decat pana acum? Asa pare din restrictiile introduse in activitatea presedintelui.

Nu, mai degraba ramanem o republica aproape prezidentiala, dupa parerea mea, cum era si in Constitutia veche. Noi am vrut republica parlamentara, grupul nostru, al minoritatilor, dar nu a trecut nimic din ce am vrut noi. Noi am venit cu o propunere care era foarte clara, insa ne-am trezit intr-o minoritate covarsitoare.

Acele disfunctionalitati care au aparut in ultimii ani, in relatiile dintre presedinte, Guvern si Parlament, au fost rezolvate, s-a limpezit situatia?

Ceva mai mult, dar nu as putea sa spun ca s-a transat foarte clar. Tot undeva la mijloc s-au oprit lucrurile.

Dar de ce? Majoritatea parlamentara este consistenta, iar Opozitia aproape ca nu exista, face vizite prin China.

Probabil pentru ca intotdeauna cand se face o revizuire a Constitutiei exista o grupare politica sau doua care domina si care asteapta sa preia ea puterea sau sa isi conserve puterea, cum a fost cazul in 2003, si atunci, din pacate, gandirea e mai mult conjuncturala decat pe termen lung.

Cred ca pe noi gandirea pe termen scurt ne va mai afecta foarte mult timp de acum inainte, asa ca trebuie sa ne obisnuim cu felul acesta de a trata lucrurile.

Din punctul de vedere al minoritatilor au fost aduse imbunatatiri Constitutiei?

Da, exista imbunatatiri aduse, insa mai degraba exista consfintirea in Constitutie a unor chestiuni care deja exista in lumea reala. Sunt foarte multe, de exemplu mecanismul nostru de reprezentare sau mecanismele care tin de folosirea limbii. Ce a aparut aici nou tine de folosirea insemnelor, dar si aia era reglementata in lege, deci practic sunt lucruri care erau de natura constitutionala, dar existau deja in legislatia obisnuita.

Pot sa spun ca da, s-a intarit putin ceva ce exista deja in legislatie.

Una dintre noile prevederi constitutionale vizeaza pierderea mandatului de catre parlamentarii traseisti. Credeti ca va avea efectul scontat?

Nu, in mod cert nu. Noi, minoritatile, nu am avut niciodata traseisti, deci nu am de ce sa fiu banuit ca as pleda pro domo. Nu, nu cred ca va avea niciun efect, din contra, va avea exact efectul pe care l-a avut in cazul primarilor si anume omul o sa stea in partidul respectiv jucand in directia total opusa directiei in care merge partidul. Si atat.

Si fortand probabil excluderea sa, caz in care nu isi va pierde mandatul.

Da, sau o sa fie dat afara, o sa stea probabil 6 luni sa se uite pe pereti dupa care o sa intre in alt partid.

Dar cum poate fi stopat acest fenomen in Romania, cat timp alegatorii nu ii sanctioneaza pe traseisti?

Fenomenul asta nu e numai in Romania, e si in alte parti, in unele mai putin ce-i drept. Dar nu ai cum sa pastrezi un echilibru foarte clar intre un mandat care nu e bine sa fie imperativ si modul in care se comporta oamenii.

Cel mai bine e ca parlamentarii sa fie alesi cu cap atunci cand sunt alesi. Numai ca stiti bine cum sunt organizate alegerile, le castiga cine are charisma mai multa si bani mai multi.

Din punct de vedere electoral se va modifica ceva in perioada urmatoare? Credeti ca vot reveni la un vot pe liste, asa cum se anunta?

Ar fi bine, pentru ca Parlamentul arata mult mai rau dupa votul uninominal decat inainte. Inainte partidele isi faceau macar socoteala pe cine sa puna pe listele respective pe locuri eligibile in asa fel incat, dupa alegeri, sa aiba acoperite cu profesionisti comisiile, eventual locurile din Guvern.... Acum, multi dintre oamenii care au o profesie certa si stiu cum s-o faca bine nu prea au charisma, bani de cele mai multe ori n-au, asa ca n-au cum sa aiba succes la votul uninominal. E mai bine pe liste.

Va spun eu care practic am fost ales unonominal intotdeauna, si colegii mei la fel, dar una e ce se intampla la minoritati si alta la partidele mari, care dau directiile majore.

Amendamentul dvs prin care se interzic relele tratamente aplicate animalelor a fost votat in unanimitate. Care este sensul lui?

Am vazut o gramada de comentarii stupide, de genul 'De acum nu am voie sa omor muste?'. Sensul amendamentului este sa fie oprite situatiile de cruzime si cred ca ati vazut destul asemenea situatii. A fost cazul de la Letea, dar sunt o multime de cazuri in care oamenii isi exercita intr-un mod absolut barbar si crud puterea pe care o au asupra animalelor. Despre asta e vorba, nu ca devenim toti vegetarieni sau alte prostii.

Eutanasierea cainilor fara stapan va mai fi posibila?

Nimic nu opreste lucrul acesta, noi vorbim de rele tratamente. Cealalta e o chestiune care se poate stabili prin lege mai tarziu, dar in Constitutie vorbim despre rele tratamente, cum ar fi de exemplu infometarea animalelor. Sunt lucruri care intr-o societate civilizata nu isi au locul. La fel ca in cazul relelor tratamente aplicate minorilor. E vorba despre oameni care isi exprima astfel puterea pentru ca sunt slabi. E bine sa stim sa o limitam, pentru ca de eradicat nu o vom eradica cu acest articol inscris in Constitutie.

Care este opinia dvs. despre referendumul anuntat de presedintele Traian Basescu?

In momentul in care lucrurile sunt facute intr-o necunoastere absoluta, si aici ma refer la o mare majoritate a cetatenilor, pentru ca nimeni nu sta sa le explice si pentru ca e plicticos sa stai sa asisti la astfel de discutii (e mult mai interesant sa te uiti la un tabloid), atunci e greu sa masuram ceva printr-un referendum.

Cel mai bine ar fi sa existe o campanie serioasa, cu argumente pro si contra si oamenii sa aleaga in cunostinta de cauza. Ma tem ca lucrul asta nu o sa se intample. O forma clara a libertatii e cunoasterea. Nu poti sa fii liber daca nu stii ce optiuni ai, daca nu optezi in cunostinta de cauza.

Pe de alta parte, insa, Victor Ponta a spus ca indiferent cate referendumuri face presedintele, rezultatul nu va fi pus in aplicare, Parlamentul fiind cel care decide, iar pozitia sa este cunoscuta. Parerea dvs. care e?

In decembrie a iesit din alegeri o majoritate de 70% care poate sa faca orice, inclusiv sa modifice Constitutia, absolut orice. Parerea mea nici nu conteaza, e la fel ca in 2009. In 2009, parerea mea si a grupului si a UDMR nici nu a contat, era tot o majoritate uriasa.

Aceasta majoritate, pe care tot poporul a votat-o, o sa decida cum crede ea de cuviinta, indiferent de ce credem noi sau UDMR sau PDL sau PP-DD.

Important este sa avem sansa sa asistam la o dezbatere cu cap. Pentru ca fiecare se pricepe la ceva, dar sunt chestiuni in care nu au toti competente. In aceasta situatie, e bine sa vedem ce parere au cei care au competente, pro si contra. Mie mi se pare foarte important ca lucrurile sa se discute, sa se explice, sa pledeze fiecare pentru ceea ce sustine. Altfel, iarasi asistam la o miuta de maidan care nu duce nicaieri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Pambuccian revizuire Constitutie, #animale Constitutie, #referendum Basescu Pambuccian, #Pambuccian republica parlamentara , #deputat