Daca statul roman, prin Ministerul de Interne, nu e in stare sa localizeze goniometric o sursa, ceea ce este greu de crezut, atunci autoritatile trebuiau sa apeleze la radioamatori pentru a-i gasi rapid pe supravietuitorii accidentului aviatic din Apuseni, spune deputatul Varujan Pambuccian.
CSAT se reuneste duminica pentru a dezbate raportul prezentat de premierul Ponta cu privire la modul in care au actionat autoritatile publice dupa prabusirea aeronavei, precum si raportul directorului STS, Marcel Opris.
Seful STS Cluj, Ioan Rus, a declarat, miercuri, ca a stiut locul unde s-a prabusit avionul in Muntii Apuseni, la 7 ore de la impact, adica "aproape exact la ora 21.00", in baza unor informatii primite de la ROMATSA, "datorita unui avion care zbura de la Cluj spre Bucuresti si care a trecut pe deasupra locului accidentului".
Rus a mai sustinut ca institutia pe care o reprezinta "nu localizeaza avioane, telefoane si nici oameni", ci pune la dispozitie "date despre localizarea apelului, care sunt primite de la operatorii de telefonie mobila", mai exact "celula si sectorul de pe care este inscris telefonul mobil".
"Nu inteleg de ce in momentul in care se stia ca baliza este functionala, (ca se stia, baliza transmitea!) nu s-a apelat la radioamatori care puteau prin metode goniometrice sa localizeze epava foarte repede", spune Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor a Camerei Deputatilor, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, in care vorbeste despre despre incompetenta autoritatilor in acest caz tragic, soldat cu doi morti.
Credeti ca STS a comis erori?
Fara sa vad sms-urile pe care le-a trimis doctorul Zamfir (nu stiu de ce nu apar public) mi-e foarte greu sa spun daca da sau nu. Din punct de vedere al localizarii, folosind strict elementele de retea, cred ca mai mult nu se putea face. Dar daca doctorul a trimis locatia GPS pe care o avea pe telefonul lui, atunci avem o problema foarte mare. O problema clara de incompetenta, pentru ca cei care au preluat acest SMS (repet, daca el a fost trimis, eu nu l-am vazut) nu au stiut sa il interpreteze, si atunci avem o problema mare de incompetenta si de proceduri.
De ce resposabil cu transmiterea coordonatelor epavei a fost medicul Zamfir, cata vreme la bord erau doi piloti in viata, chiar daca foarte grav raniti?
Nu stiu. Daca eram acolo va puteam spune, din fericire nu am fost. Nu stiu ce aveau ei la dispozitie. Cred ca pe telefoanele mobile, care erau ok, aveau componenta de GPS si cred ca puteau sa citeasca locatia. Dar repet trebuie cunoscute mai multe amanunte.
Ati spus ca marea problema tine de proceduri. Ce nu s-a respectat? Ministerul Apararii are vreo vina?
Cea mai mare vina, dupa parerea mea, de departe, o au ROMATSA si Ministerul Transporturilor, care vad ca nu mai apare deloc in discutie, pentru ca un accident aviatic este, in primul rand, in responsabilitatea lor. Sa presupunem ca nu functionau telefoanele la bord sau nu mai erau supravietuitori. Asa ne dam seama a cui era prima raspundere. Prima raspundere era a ROMATSA si a Ministerului Transporturilor!
112 a fost apelat, a facut ce a putut pentru localizare in retea, din pacate in camp celulele sunt foarte mari si marja de eroare este foarte mare. Cred ca a mai fost o eroare si faptul ca in momentul in care stii ca ai o suprafata foarte mare de cautare oferita de retea e bine sa trimiti echipe de cautare din mai multe directii.
Nu asta s-a facut? Au fost sute de oameni care au umblat prin paduri sa caute epava.
Da, dar am senzatia ca toti s-au dus intr-o singura directie.
Insa, mai ales, eu nu inteleg de ce in momentul in care se stia ca baliza este functionala, (ca se stia, baliza transmitea!) nu s-a apelat la radioamatori care puteau prin metode goniometrice sa localizeze epava foarte repede. Asta, desigur, daca statul nu poate sa faca lucrul asta, ceea ce iarasi ma surprinde, si probabil ca Ministerul de Interne are o vina destul de mare pentru ca nu pot sa cred ca Ministerul de Interne nu poate sa localizeze goniometric o sursa.
Ce nu inteleg eu este de ce nu s-a apelat la localizarea goniometrica. Ok, reteaua atat poate sa dea, cei de la 112, daca au primit sms-ul (pentru ca discutam pe ipoteze), nu au fost in stare sa localizeze, sa zicem. Dar sunt metodele goniometrice prin care se poate face localizarea, ele tin de radioamatori. Sunt acele concursuri de pe vremea cand eram copil, asa-numitele "Vanatori de vulpi", in care se cere sa se localizeze goniometric o sursa. Repet, nu pot sa cred ca un stat nu poate sa faca lucrul asta, dar daca nu poate sa il faca, de ce nu apeleaza la amatorii care pot?
Pilotul Sorin Fodoreanu: ROMATSA trebuia sa vada unde a cazut avionul - Interviu
A fost vorba de incompetenta, de nepasare?
Eu cred ca prima problema este lipsa de proceduri. Nu stiu daca ati observat, dar acolo unde existau proceduri, toti au facut tot ce au putut sa se acopere cu proceduri. Nu urcam cu masina ca se zgarie si ne-o imputa. Nu dam targa, ca daca dispare trebuie sa o platim noi. La nivelul asta se pare ca au functionat procedurile. In lucrurile care tin de eficienta, nu au existat proceduri, probabil.
Au murit doi oameni in acel accident. Demisiile sau demiterile sunt suficiente sau cineva trebuie sa plateasca si penal?
Demisiile si demiterile nu rezolva nimic atata timp cat nu exista o minte limpede care sa puna cap la cap asemenea lucruri, sa isi imagineze scenarii, sa creeze proceduri pentru fiecare scenariu in parte, sa incerce sa faca asta intr-un mod exhaustiv pentru ca exista foarte multe lucruri comune in situatiile de orice tip de urgenta. Nu sunt un expert in asa ceva, dar banuiesc ca s-a acumulat suficienta experienta ca un cap limpede sa poata sa creeze proceduri pentru astfel de situatii.
Dar de ce trebuie sa le cream, nu le putem si importa? Romania nu e izolata, am aderat la Uniunea Europeana, nu putem sa ne inspiram si din legislatiile altor tari?
Le putem si importa, dar sincer sa fiu nu sunt foarte convins ca in alte parti sunt mai bune. Probabil ca exista.
Serviciile secrete au o responsabilitate in acest caz?
O responsabilitate directa nu cred ca au, insa, faptul ca nu trebuie neaparat sa intervina in asemenea situatii nu inseamna ca daca voiau, nu puteau sa dea o mana de ajutor. Acolo unde legea nu te responsabilizeaza cred ca te poate responsabiliza constiinta sau altceva.
Sunt situatii extreme in care daca legea nu iti spune sa faci ceva, nu inseamna ca nu trebuie sa faci nimic. Dar, legal, nu cred ca au vreo responsabilitate.
In concluzie, credti ca Marcel Opris ar trebui sa plece din fruntea STS?
Repet, nu pot sa spun. Ar trebui sa stiu mai multe despre acele sms-uri trimise de doctorul Zamfir, pentru ca este o chestiune importanta. Daca sms-ul continea coordonatele, inseamna ca nu au fost facute proceduri sau nu au fost instruiti bine oamenii sau cine stie ce s-a intamplat cu cei de la 112 si nu s-a mers pe directia asta. Legat de localizare prin intermediul retelei mai mult nu putea sa faca, dar pe partea cealalta, de proceduri, da.
In orice... Vezi tot