Pambuccian, despre Guvernul Ponta, uninominal si legea minoritatilor - Interviu

Duminica, 13 Mai 2012, ora 01:48
9328 citiri
Pambuccian, despre Guvernul Ponta, uninominal si legea minoritatilor - Interviu
Foto: Arhiva

Liderul grupului minoritatilor, deputatul Varujan Pambuccian, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com despre votul dat pentru caderea Guvernului Ungureanu, programul noului Cabinet, votul uninominal pur al USL si legea minoritatilor.

Acesta a admis ca nu exista mari diferente intre programul de guvernare actual si cel precedent si a avertizat noua Putere, pe care grupul sau o sustine in Parlament, ca renuntarea la cota unica ar fi o masura periculoasa.

In ceea ce priveste relatia dintre premierul Ponta si presedintele Basescu, Varujan Pambuccian a remarcat ca aceasta a fost pana in prezent "nesperat de corecta si de normala".

Deputatul s-a aratat increzator ca noua Putere va adopta in urmatoarele 6 luni legea minoritatilor si a precizat ca grupul sau va apara si interesele UDMR, ajunsa acum in Opozitie, pentru ca asa este "normal si etic".

- De ce ati votat motiunea de cenzura?

Eu m-as uita un pic la structura votului inainte de a pune acesta intrebare, sa vad de unde au venit voturile care au dus la caderea Guvernului Ungureanu.

- Ce insinuati, de unde au venit acele voturi?

Uitati-va si la discursul domnul Blaga de la investitura Guvernului si o sa intelegeti mai multe lucruri. Chiar e o chestiune sensibila pentru partide mai mari si nu as vrea sa dezvolt foarte mult subiectul.

- Votul a fost secret, dar declaratiile pe care le-ati facut cu o seara inainte de vot in emisiunea lui Robert Turcescu au dat impresia ca si dumneavoastra doriti caderea Guvernului Ungureanu.

Din grupul nostru, o parte au votat pentru caderea Guvernului, o parte s-au abtinut si o parte au votat impotriva motiunii.

Emil Boc: Minoritatile ne-au lucrat pe la spate

Guvernul Ungureanu a picat - Victor Ponta, premierul desemnat de Basescu

- Ce "calitati" si ce "defecte" credeti ca are noul Guvern? Ce avantaje si ce dezavantaje?

Sincer sa fiu, cred ca cel mai important lucru este ca detensioneaza o situatie sociala destul de tensionata, care aparuse in ultimul timp. Sper sa se descurce mai departe cu criza economica, care se va adanci, e limpede.

Si mai sper ca si actualul Cabinet, si fortele care il sustin, si fostul Cabinet si fortele care l-au sustinut, vor reusi sa duca lucrurile in asa fel incat in Romania sa nu se instaureze forme totalitare, asa cum incepe sa se intrevada ca se vor instaura in Grecia si in sud-vestul european.

Andreea Paul: Guvernul Ponta le ofera romanilor "bomboane otravite" - Interviu Ziare.com

- Dumneavoastra cum vi se pare programul economic al Guvernului Ponta, comparativ cu cel al Guvernului Ungureanu?

Sunt foarte multe lucruri similare si e normal sa fie asa pentru ca vorbim de o situatie economica identica si cu foarte putine tipuri de raspuns la ea. In acelasi timp sunt cateva lucruri care trebuiau facute si care erau pregatite sa fie facute, cum ar fi partea de detensionare sociala, cu revenirea salariilor. Slava Domnului, cresterea economica din ultimul an si jumatate ne permitea lucrul acesta, ne permite si in continuare.

Exista si masuri care, daca s-ar lua, ar fi destul de periculoase. De exemplu, renuntarea la cota unica, asta ar fi un lucru periculos. In linii mari insa, nu sunt mari diferente, repet, pentru ca realitatea nu iti da foarte multe posibilitati de a opta.

Adio, cota unica! Din 2013, revine impozitul progresiv. Cine castiga?

- Cum comentati faptul ca guvernele anterioare au pregatit majorarea salariilor pentru bugetari, iar cei care se vor bucura de recunostinta bugetarilor si a familiilor acestora vor fi cei abia veniti la putere?

Eu nu cred ca populatia este atat de legata la ochi sa nu inteleaga ca este vorba despre o masura pregatita si ca doar se continua in aceeasi directie.

- Aveti o experienta consistenta in politica. Cum credeti ca va evolua relatia premierului Ponta cu presedintele Basescu?

Sincer sa fiu, e foarte greu sa raspund. Deocamdata, relatia a fost nesperat de corecta si de normala. Sper sa continue in acelasi fel, pentru ca, repet, traim vremuri mult mai complicate decat par cand te plimbi pe strada.

Suntem in fata unui sistem politico-economic care probabil ca va colapsa, nu ma refer la Romania, ma refer la Europa si poate chiar mai mult. Gestionarea unui asemenea colaps e un lucru foarte complicat. Si e greu de spus ce va urma dupa. De felul in care gestionam pasii din urmatorii 4-5 ani va depinde enorm felul in care vom trai dupa aceea.

- In opinia dumneavoastra, a cui "voce" ar trebui sa se auda la Bruxelles din partea Romaniei? A presedintelui, a premierului, a ministrului de Externe?

Eu cred ca sunt foarte importante vocea presedintelui si cea a premierului. In ceea ce il priveste pe ministrul de Externe, parerea mea este ca ar trebui sa fie indreptat mult mai mult catre intelegeri regionale, si ma gandesc in primul rand la Polonia.

Exista riscul ca UE sa se reconfigureze si asta sa se intample curand, iar estul european trebuie sa se gandeasca neaparat la o formula. Vor prima chestiunile economice, iar Bursa din Varsovia este a doua din Europa, dupa cea din Londra. Polonia si Romania sunt tarile mari din regiune, ambele au economii suficient de solide pentru a rezista impreuna, si cred ca o constructie in jurul a doi poli ar fi o constructie foarte inteleapta. In interiorul UE deocamdata, dar ca o zona de colaborare privilegiata, sa spunem.

Iliescu: Basescu, obligat "sa se alinieze". Cine sa reprezinte Romania la Bruxelles

- Ce parere aveti despre legea electorala Ponta-Antonescu, recent votata in Senat si care propune uninominalul pur, cum se spune? Dumneavoastra sunteti un cunoscut sustinator al votului mixt german, cu care se cazuse de acord in fosta coalitie de guvernare.

Noi si UDMR am sustinut acel sistem, dar daca se formeaza o mare coalitie pentru un alt sistem, mare lucru noi nu putem sa facem, e clar. Probabil ca sistemul asta va ramane.

Pro Democratia, consternata de uninominalul pur al USL: E cel folosit in comunism!

Din pacate, doua lucruri la care grupul nostru parlamentar, al minoritatilor, tine foarte mult, si am tot spus asta de vreo 15 ani, nu cred ca se vor intampla cu toate ca, dupa parerea mea ar fi benefice pentru Romania: republica parlamentara si sistemul german de vot.

Pentru modificarea Constitutiei nu mai e timpul necesar. In al doilea rand, toate partidele vor republica parlamentara pana in momentul in care au un candidat cu sanse la presedintie. Din momentul in care au un candidat cu sanse, vor republica prezidentiala, dupa care vor iar parlamentara.

Pambuccian, despre traseism, Ungureanu si privatizari - Interviu Ziare.com

- Sustineti totusi republica parlamentara in Romania, desi ati vazut numai in ultima luna cati parlamentari traseisti au trecut de la fosta Putere la actuala, rasturnand raportul de forte in Parlament?

Sunt doua lucruri care nu au legatura, desi aparent au. Eu zic ca am evoluat foarte mult din '90 pana acum si ca, atat timp cat incerci sa faci lucrurile sa functioneze, cred ca pana la urma nu exista un risc foarte mare sa esuezi. Lucrurile astea, cum e traseismul, se vor regla pana la urma.

Pana la urma, daca va disparea ideea de "tatuc" din mentalul colectiv, asta ii va face pe oameni sa fie mai activi ei insisi in toate aspectele vietii lor, sa nu mai astepte de la cineva sa le rezolve toate problemele.

- Victor Ponta a declarat ca ati fost de acord sa ii sustineti Guvernul cerandu-i in schimb sa sprijine adoptarea legea minoritatilor. In ce varianta?

La inceput, noi gandeam sa avem o lege cadru si de acolo sa incepem sa construim. S-a intamplat exact pe dos, adica am construit o gramada de lucruri pentru minoritati, dar nu avem o lege cadru care sa faca lucrurile esentiale, de exemplu sa defineasca ce inseamna minoritate nationala, termen care nu e definit acum, exista doar un consens.

Sa se defineasca organizatiile noastre, care nu sunt nici partide politice, nici ONG, sunt altceva, sa faca o constructie institutionala. Noi vrem o autoritate care sa fie sub control parlamentar, adica independenta, nu agentie guvernamentala asa cum este acum.

- Si USL, in frunte cu Victor Ponta, v-a promis acest lucru? E posibil ca legea sa fie adoptata in urmatoarele 6 luni, cat va tine guvernul actual?

Ei stiu de multa vreme proiectul asta. Sa stiti ca eu discut tot timpul cu toate taberele, indiferent daca partidul se afla la Putere sau in Opozitie. Mi se pare normal. Cred ca va fi adoptata si nu cred ca vor exista probleme in zona asta.

A existat o problema cu Capitolul 5, partea aceea cu autonomia pe care si-o doreste UDMR, dar o sa vedem ce facem.

- UDMR colaboreaza pe acest subiect, al legii Minoritatilor?

Da, UDMR este, intr-un fel, aliatul nostru natural. Si chiar daca nu este la putere acum, asta nu inseamna ca noi nu vom apara si interesele lor. Mi se pare normal si etic sa facem lucrul asta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Pambuccian vot motiune Ungureanu, #Pambuccian guvern Ponta, #Pambuccian legea minoritatilor , #deputat