Pambuccian, despre plagiatul lui Ponta, suspendarea presedintelui si condamnarea lui Nastase

Vineri, 22 Iunie 2012, ora 18:39
10575 citiri
Pambuccian, despre plagiatul lui Ponta, suspendarea presedintelui si condamnarea lui Nastase
Foto: Arhiva

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Camera Deputatilor, semnaleaza faptul ca presedintele tarii are dreptul constitutional sa refuze investirea unui ministru, dar nicio lege nu spune in ce conditii, prin urmare chestiunea suspendarii lui Traian Basescu pe un asemenea temei tine de "tabloid".

Contactat de Ziare.com, Varujan Pambuccian a refuzat sa se pronunte cu privire la acuzatiile de plagiat care i se aduc premierului.

"Habar nu am cum e cu doctoratele la drept. Eu nu stiu cum poti sa dai doctorat la o stiinta umanista. Un doctorat presupune ceva nou, ceva personal. Ce poti sa scrii la drept sau la filologie sau mai stiu eu ce intr-o teza de doctorat? Eu sunt matematician, la noi e clar", a declarat acesta.

Intrebat cum comenteaza acuzatiile aparute in presa potrivit carora chiar si o parte din concluziile tezei de doctorat a lui Victor Ponta ar fi rodul unui plagiat, Pambuccian a raspuns: "Nu stiu, v-am spus, nu inteleg cum poti sa ai doctorat intr-un asemenea domeniu".

Ponta risca sa piarda titlul de doctor - Universitatea Bucuresti analizeaza acuzatiile de plagiat

La fel de evaziv a fost Varujan Pambuccian si in legatura cu amenintarea lansata de Crin Antonescu la adresa presedintelui Traian Basescu, potrivit careia PNL va declansa suspendarea sa daca refuza sa il investeasca pe Puiu Hasotti ministru al Culturii.

"Vorbim despre o chestiune care nu e reglementata in niciun fel. In mod normal, presedintele are un drept de cenzura, ca de aia il investeste el pe un ministru. Dar nicio lege nu spune in ce consta acest drept de cenzura.

E foarte greu, dupa parerea mea, sa scoti din chestiunea asta un caz de constitutionalitate sau de neconstitutionalitate (pentru ca suspendarea pe asa ceva se bazeaza), trebuie sa ai un temei", a subliniat deputatul.

Ca si in alte randuri, Varujan Pambuccian a explicat ca nu se poate antepronunta in legatura cu decizia pe care o va lua grupul pe care il conduce.

"Ma intrebati de opinia unui grup pe care nu l-am consultat. Iar personal, daca ma antepronunt, inseamna ca ma exprim intr-o directie. Dupa parerea mea, este o chestiune nereglementata, complet nereglementata, adica nimeni nu spune in ce conditii presedintele poate sa refuze un ministru.

Pe de alta parte, chiar poate sa faca asta, ii da dreptul Constitutia sa faca asta. Si de aici apare o discutie interminabila. Dupa parerea mea, suntem iar in zona tabloidului si nu e bine. Nu face bine nici cine continua subiectul, nici cine il provoaca. Amandoi au gresit aici", a declarat Varujan Pambuccian, referindu-se la Crin Antonescu si la Traian Basescu.

Amintindu-i ca scandalul de plagiat care il are drept protagonist pe Victor Ponta a depasit de multa vreme granitele tarii, fiind preluat din SUA pana in Nigeria sau China, Varujan Pambuccian a remarcat ironic: "Traim intr-o tara in care marea majoritate a oamenilor fura de sting. Eu nu cred ca Puiu Hasotti a plagiat de exemplu, dar nu am nicio dovada ca sa pot sa cred lucrul asta. Oricum, nu poti ab initio sa te exprimi in bloc".

Antonescu: Basescu ii va semna investirea lui Hasotti ca notarul, altfel il suspendam

Adrian Nastase nu va cere sa fie gratiat

Varujan Pambuccian a facut cateva comentarii si in legatura cu situatia lui Adrian Nastase, internat in prezent la Spitalul Floreasca dupa de a incercat sa se impuste, miercuri seara, la aflarea vestii ca va sta doi ani in inchisoare.

Ioan Rus: Adrian Nastase isi ispaseste azi prima zi de detentie in spital

"Nu am urmarit cazul, dar din ce-am inteles din presa nu prea au existat dovezi pentru a-l condamna, ceea ce nu prea mi se pare in ordine. Nu stiu ce inseamna dovezi indirecte, habar nu am, dar eu cred ca o dovada e o dovada, nu e nici directa nici indirecta", a declarat deputatul.

Intrebat daca faptul ca 5 magistrati de la Inalta Curte, adica tot completul de judecata, au votat in unanimitate pentru condamnarea la inchisoare a fostului premier in dosarul Trofeul Calitatii nu ii da de gandit, Varujan Pambuccian a raspuns: "Chiar nu stiu ce sa spun in chestiunea asta".

"Singurul lucru pe care pot sa il spun este ca pe domnul Nastase chiar il stimez, chiar il respect foarte mult ca intelectual, ca om civilizat si ca om inteligent. Sunt trei calitati foarte rare in ziua de astazi. Regret foarte mult gestul pe care l-a facut si intentia pe care a avut-o, pentru ca e pacat sa avem un om inteligent, cult si civilizat mai putin in Romania. Ca nu sunt foarte multi", a adaugat acesta.

De asemenea, intrebat daca, in aceste conditii, crede ca Adrian Nastase ar trebui sa fie gratiat de presedintele Traian Basescu, Varujan Pambuccian a replicat: "Acestea sunt lucruri care, in primul rand, presupun o cerere din partea domnului Nastase. Cunoscandu-l pe domnul Nastase, nu cred ca ar face o asemenea cerere".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Pambuccian plagiat Ponta, #Pambuccian suspendare Basescu, #Pambuccian condamnare Nastase , #deputat