Pambuccian, despre traseism, Ungureanu si privatizari - Interviu

Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 09:09
4704 citiri
Pambuccian, despre traseism, Ungureanu si privatizari - Interviu
Foto: Arhiva

Liderul grupului minoritatilor din Parlament, deputatul Varujan Pambuccian, este multumit ca, in sfarsit, parlamentarii discuta serios trecerea catre un sistem de vot apropiat de cel mixt german, cel mai bun in opinia sa.

Intr-un scurt interviu acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian afirma ca traseismul politic, un afect al actualului sistem de vot uninominal, este efectul unor greseli pe care partidele le-au facut atunci cand si-au selectat candidatii.

Varujan Pambuccian refuza sa avanseze un pronostic pentru motiunea de cenzura a USL si il considera pe premierul Mihai Ungureanu un intelectual, un om cult, cu calitati de manager si de comunicare. Un semn de intrebare apare insa legat de modul de gandire al acestuia: cat de mult a fost afectat de activitatea sa la varful SIE?

In privinta privatizarilor, acesta crede ca statul ar trebui sa concesioneze activitatea de extractie, dar sa ramana cel care ia deciziile, lucru destul de dificil.

Ati anuntat ca reprezentantii minoritatilor nu vor vota in favoarea motiunii de cenzura, dar in fiecare zi cate 1-2 parlamentari PDL trec in tabara Opozitiei. Credeti ca va pica guvernul Ungureanu ?

Nu stiu, nu am globul de cristal la mine.

Ce credeti despre colegii din parlament care trec zilele acestea de la un partid la altul? Va intreb tocmai pentru ca sunteti intr-o situatie speciala, in calitate de reprezentant al minoritatilor, nu al unui partid.

La noi nu a existat asa ceva. E un lucru pe care e greu sa il intelegi. Cred ca este efectul unei neglijente la nivelul partidelor in momentul in care isi selecteaza oamenii.

Ati vota o lege impotriva traseismului sau credeti ca ea ar fi inutila pentru ca oricum s-ar gasi si solutii ca sa fie ocolita, intr-un fel sau altul?

Si daca faci o lege de genul acesta, si parlamentarul sta in partid dar voteaza cu ceilalti ce ai rezolvat? Nu rezolvi nimic. Problema este de selectie la nivelul partidelor. Sigur ca e foarte greu sa cunosti un om, dar cat de cat, e bine ca in momentul in care il pui pe liste sa stii pe cine pui. Cat de cat. Sau in momentul in care il trimiti in uninominal, pentru ca tot partidele il trimit. Asta e o prostie, sa spui ca voturile sunt castigate de ei.

Singurii care am mers pe uninominal in tara asta am fost noi, dintotdeauna. Dar varianta in care zici ca mergi uninominal, dar tu mergi sub drapelul unui partid, nu este nici uninominal si nici partidul nu mai are un control asupra la ce pune pe liste.

PDL pierde teren: Inca 2 parlamentari pleaca la PNL, Opozitia a cucerit Senatul - surse

Se pare ca in sfarsit exista discutii serioase in legatura cu schimbarea sistemului de vot. Se fac pasi inainte catre sistemul mixt german pe care il sustineti. Estimati ca se indreapta discutiile in directia buna?

Eu imi doresc mult sa facem lucrul acesta. Eu as vrea sa revenim la liste pentru ca e clar falimentul uninominalului. Sunt semne ca mergem in directia asta, dar mergem foarte lent si cu jumatati de masura.

Adica prostia am facut-o brusc si reparatia o facem lent, nu stiu de ce.

Pambuccian: Sistemul de vot german ar aduce in Parlament si oameni competenti

Comisia electorala: Vom avea vot mixt la parlamentare. USL si PDL, pentru uninominal

Aveti multa experienta politica. Ce parere aveti despre premierul Ungureanu?

E greu de spus. Il stiu de mult. In primul rand este un intelectual, ceea ce este un lucru important. In al doilea rand, e un om cult, ceea ce iarasi este un lucru important. E un tip destul de managerial, asa mi s-a parut in ultimul timp, ceea ce e bine.

Nu stiu daca are skill-urile cele mai bune de comunicare, dar in orice caz are skill-uri de comunicare, spre deosebire de altii care nu au. E in ordine.

Singurul meu semn de intrebare este legat de faptul ca totusi, a stat intr-o zona in care felul de a gandi este altul decat unul 'open' si nu stiu daca asta nu l-a afectat.

Una dintre temele motiunii de cenzura depuse de USL se refera la privatizari. Care este punctul dumneavoastra de vedere in aceasta privinta?

Dupa parerea mea, zona de resurse minerale e mai bine sa nu o privatizezi, e bine sa faci altceva: daca nu esti in stare sa extragi, e bine sa concesionezi activitatea de extractie, dar ramanand practic tu cel care ia decizii. Nu stiu insa cati ar veni la asa ceva, aici e problema.

Pe de alta parte mi-e clar ca noi nu suntem in stare. De ce? Nu stiu. Ca nu suntem in stare sa ne organizam, ca nu suntem in stare sa...Nu ma pricep la domeniu, ca sa va spun de ce.

Insa eu cred ca sunt anumite zacaminte care vor avea o valoare foarte mare in viitor, in momentul in care se va renunta la mecanismul monetar actual. Si pe alea e bine sa le tii cat mai aproape de tine, ca sa poti sa ai o moneda puternica atunci, peste 10-15-20 de ani, cand lumea o sa isi dea seama ca merge intr-o directie falimentara cu mecanismul monetar actual.

Ungureanu: Rosia Montana este o prioritate

Despre Rosia Montana aveti un punct de vedere dupa atatia ani de controverse publice?

Cel mai bine acolo ar fi sa fie Banca Nationala intr-un fel sau altul implicata si din aurul care se scoate de acolo sa se intregeasca rezerva de aur a BNR, apropo de ideea cu moneda care trebuie tinuta foarte pregatita pentru momentul in care se va trece la legarea ei de o resursa limitata.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Vambuccian premier Ungureanu, #Pambuccian vot uninominal mixt, #Pambuccian privatizari Rosia Montana , #deputat
Comentarii