Pambuccian: Din crize ca asta se iese prin dictaturi, Franta va da semnalul - Interviu

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 18:44
12398 citiri
Pambuccian: Din crize ca asta se iese prin dictaturi, Franta va da semnalul - Interviu
Foto: incont.ro

Deputatul Varujan Pambuccian, lider al grupului minoritatilor, a declarat pentru Ziare.com ca in 4-5 ani Uniunea Europeana nu va mai exista in forma actuala, ci va fi o "Europa in trei viteze", cu un bloc sudic aflat intr-o "degringolada extraordinara".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian spune ca "nici Dumnezeu" nu ar putea sa mai ajute Italia, tara a carei datorie publica a ajuns "halucinanta", in timp ce Grecia este in faliment clar de mai bine de un an, fiind mentinuta in mod artificial, "ca un bolnav conectat la aparate".

Varujan Pambuccian atentioneaza ca istoria a aratat ca din astfel de crize se iese prin dictaturi, dar "probabil ca nu Grecia va da semnalul, ci Franta, peste doi ani".

In opinia sa, in 4-5 ani va exista o "Europa in trei viteze", formata dintr-un bloc nordic, unul estic si unul sudic, in timp ce Marea Britanie se va reorienta economic catre SUA.

Temerile sale cele mai mari se leaga de posibila aparitie a unor reactii irationale in sudul Europei, cum ar fi un nationalism exacerbat, de tip "fascistoid sau comunistoid".

Iar daca, in opinia sa, China "nu are nicio sansa" din punct de vedere economic, avand o multitudine de probleme, in schimb SUA vor putea fi iarasi ce au fost si mai mult decat atat. Dar cu o conditie.

Care sunt perspectivele economice si politice in Europa?

Nimeni nu mai are dubii ca Italia e in pragul caderii. Lucrul asta le este clar tuturor. Situatia nu are nicio legatura cu guvernul Berlusconi. Sunt datorii adunate in zeci de ani, nu sunt facute de un guvern sau altul.

Poate sa vina si Dumnezeu in Italia, nu mai are ce sa faca. Asta este situatia, datoria scadenta anul viitor este absolut halucinanta. Ei au, daca nu ma insel, 326 de miliarde de platit, e clar ca nu au cum sa plateasca.

Dar cum de a ajuns Italia in situatia actuala?

Lucrurile astea nu sunt create niciodata de oameni putini, sunt create totdeauna de o majoritate. In momentul in care o majoritate, prin varii feluri, decide ca e mai bine sa cheltuiesti mult mai mult decat produci se ajunge in situatia aceasta. Prin promisiuni facute in campanii electorale si onorate in mod iresponsabil dupa aceea, facute iresponsabil si onorate iresponsabil, campanie dupa campanie. Se strang in zeci de ani si se ajunge la fundul sacului.

Se ajunge aici prin faptul ca moneda nu mai este legata de foarte mult timp de nimic, tentatia de a tipari moneda cand ea nu are niciun fel de stavila e si ea foarte mare.

Prin asta a ajuns toata omenirea aici. Fiecare tara, in functie de specificul ei, ajunge mai repede sau mai incet, pe o cale sau pe alta, tot aici. Sistemul politico-economic este gresit si banuiesc ca toata lumea incepe sa inteleaga acest lucru clar.

Catre ce se indreapta Grecia?

Grecia este intr-un faliment clar de vreun an si jumatate. Ea este o tara falita, e ca un om pe care il tii la aparate ca sa traiasca. In situatii de genul asta, din pacate, istoria ne-a dovedit ca iesirile se fac prin instaurari de dictaturi. Cred ca asta o sa se intample nu numai in Grecia, ci la nivelul multor tari europene, probabil ca nu Grecia va da semnalul, ci Franta, peste doi ani.

Chiar atat de rea este situatia Frantei?

Franta cheltuieste mult mai mult decat produce de foarte mult timp si pentru ca lucruri care tin de contracte, de intelegeri intre parti, ajung sa fie codificate via stat la nivel de drepturi cetatenesti, ceea ce nu e normal pentru ca nu e sustenabil.

Ganditi-va ca in Grecia exista o chestie aberanta, care s-a ridicat in vara asta: "Daca nu intarzii la serviciu, primesti ceva in plus la salariu". Este absolut aberant! In mod normal, daca intarzii repetat, te da afara, in Grecia, daca esti cuminte si vii la ora la care trebuie zi de zi, primesti ceva in plus. E atat de nenatural sa construiesti drepturi in felul acesta!

Ce e tampenia aia cu al 13-lea si al 14-lea salariu? Salariul este un pret pe care il plateste cineva pentru a cumpara munca cui vrea sa o vanda. Asta inseamna ca timp de doua luni tu cumperi nimic!

Ce alte tari din Europa mai sunt in pericol atat de mare si care dintre state credeti ca sunt ceva mai ferite de primejdie?

Eu cred ca Europa este impartita in trei in momentul de fata. Mai intai este tot flancul sudic, care are tendinta de stat social, a si incercat Franta sa o impuna la nivelul intregii Europe, si care, pe fondul unei monede aberant construite, creeaza acest gen de monstri. Dupa parerea mea, tot flancul sudic este falimentar, adica Franta, Spania, Portugalia, Italia, Grecia.

Exista zona nordica, adica tarile nordice, Germania, Tarile de Jos, Austria - care e legata ombilical de Germania -, care au un fel mult mai sanatos de a gandi, au modele mult mai sustenabile, chiar daca unele dintre ele au modele sociale destul de nenaturale, dar oricum le-au construit mult mai sustenabil. Dupa parerea mea, face sens ca aceasta zona sa construiasca un alt gen de Uniune Europeana.

Si mai exista zona Europei de Est, care la ora actuala este dominata de Polonia, prin faptul ca polonezii au facut ce trebuia la timp si si-au construit foarte destept o economie in jurul Bursei si al institutiilor financiare solide, de tipul fondurilor de investitii, dar facute foarte solid, cu care acum a atacat foarte cu cap zona Europei de Est.

Daca o sa va uitati foarte atent la influenta Poloniei o sa vedeti ca ea este masiv prezenta deja in Cehia, in Ungaria, si incepe sa fie prezenta si in Slovacia. In Romania mai putin, pentru ca Romania e un stat mare si este foarte greu sa capeti influenta. Probabil ca Polonia va domina, cel putin economic, zona Europei de Est, mai devreme sau mai tarziu.

Exista doua state care din punct de vedere macroeconomic stau foarte bine: Romania si Bulgaria. Ele insa nu au o dinamica economica foarte serioasa si atunci probabil vor ramane intr-o stare de stabilitate macroeconomica, dar fara nimic spectaculos.

In orice caz, eu cred ca Romania si Bulgaria vor depasi cu succes momentul acestei caderi, la fel cum o va face probabil si Polonia si tarile care devin satelitii ei economici, la fel cum cred ca o va face zona de nord, la fel cum cred ca o va face Marea Britanie, pe care o vad din nou relegandu-se de Statele Unite, si asa cum nu o vor face statele sudice, carora nu le dau absolut nicio sansa.

Ce parere aveti despre declaratia presedintelui Traian Basescu referitoare la mentinerea de catre Romania a tintei de intrare in zona euro in 2015?

Ce vroiati sa declare presedintele? Este foarte greu sa stii cum vor evolua lucrurile si este foarte bine sa fii aproape de entitati mai puternice decat tine.

Eu sincer sa fiu sunt foarte sceptic ca euro va mai exista, la fel cum sunt foarte sceptic ca Uniunea Europeana, in forma in care este acum, va mai exista.

Uniunea Europeana trebuia construita ca un stat federal si era absolut sustenabila. Cred ca parintii ei, cancelarul Kohl, doamna Thatcher si presedintele Mitterand, asta de fapt si-ar fi dorit, numai ca era foarte, foarte greu din punct de vedere cultural sa treci peste anumite bariere si sa accepti lucrul asta. Si acum e greu.

Din acest punct de vedere cred ca s-au grabit cu uniunea monetara, si cazul Greciei e o dovada ca s-au grabit foare tare.

Probabil ca o sa asistam la o Europa in trei viteze, zona nordica fiind viteza cea mai mare, estul Europei fiind a doua viteza si sudul Europei fiind viteza a treia.

Cand anticipati ca se va intampla acest lucru sau in ce perioada ar fi de dorit sa se intample?

Depinde foarte mult de modul in care vor evolua procesele politice, care sunt greu de anticipat pentru ca ele depind de majoritati. Dar trendul e foarte limpede. Vedem un trend in Marea Britanie, unde deja un procent substantial din populatie doreste sa iasa din UE. Deja cred ca Marea Britanie se va reorienta firesc, acolo e si locul ei rational, alaturi de SUA.

Din ce in ce mai multi germani vorbesc despre inutilitatea aruncarii cu bani in tari in care in mod evident sunt falimentare. Hai sa zicem ca in 4-5 ani lucrurile astea vor fi realitati.

Ne vom indrepta catre o transformare a Europei in trei blocuri mari si un stat care nu va face parte din niciunul dintre ele, Marea Britanie.

Probabil ca niste lucruri pe care le-am castigat si care sunt foarte valoroase, si anume o piata comuna a muncii, o piata chiar fara bariere vamale, se vor mentine. Dar, din punct de vedere monetar, probabil ca va exista o zona cu moneda unica, pe care o vad mai degraba ca fiind zona tarilor nordice, Germania si Tarile de Jos, o zona cu monede nationale, care va fi Estul Europei, si o zona care va fi intr-o degringolada extraordinara si care este sudul Europei, incluzand Franta, care va da si tonul.

Mie mi-e foarte teama de procesele care vor avea loc in sud.

De cele economice sau de cele politice?

Si economice si politice. Oamenii din sud au reactii destul de irationale cand le e greu si mi-e teama sa nu vedem o reinviere a unui nationalism exacerbat, a unor forme de genul asta usor fascistoide. E foarte posibil sa vedem asa ceva. Sau comunistoide, pentru ca toate tarile din sud au si acest apetit.

Probabil ca asistam la sfarsitul unei ere deschisa de Revolutia Franceza si poate, eu sper, sa asistam la o reinnodare a unei ere deschisa de Revolutia Americana. Asta ar fi varianta optimista.

Varianta pesimista? Dictaturi ca in anii '30, dar fara un risc de razboi pentru ca nu mai au bani de asa ceva.

Ce perspective apreciati ca au Statele Unite?

Acolo lucrurile sunt foarte complicate. SUA intr-un fel sau altul au o mare responsabilitate pentru tot ce se intampla acum. Constructia monetara in care suntem este cea care a aparut odata cu "Nixon Shock" in 1971, odata cu ruperea legaturii intre dolar si aur, si aici SUA poarta o mare responsabilitate.

SUA au de asemenea o problema foarte serioasa cu propria lor economie, care, datorita faptului ca a fost o foarte buna afacere sa tii OPEC-ul legat de dolar si atunci, practic, sa cumperi "orice" contra "nimic", ca asta e mecanismul. Prin el, SUA, de zeci de ani, a importat orice pe niste bucati de hartie colorata, importand bunuri si exportand inflatie, si mentinand inflatia in interior la o cota absolut rezonabila. E convenabil sa faci asta, insa pe termen lung iti creezi probleme cu propria ta economie.

Cred ca daca SUA se intorc la gandirea sanatoasa a parintilor fondatori, vor fi iarasi ce au fost si mai mult decat atat.

Si China?

China nu are nicio sansa. China are mai multe probleme. In primul rand a ajuns sa fie fabricantul planetei, iar primul risc major este ca noi traim intr-o lume in care tehnologia cam scoate omul din fabrica. Peste 10-15 ani robotii industriali vor inlocui complet oamenii din procesul de productie si atunci nu va mai conta atat de mult ca ai forta de munca ieftina, cat va conta faptul ca detii proprietatea intelectuala a proiectului prin care robotul produce ceva.

Pe termen mediu China nu are nicio sansa. Iar pe termen scurt are foarte mari probleme pentru ca pietele pe care vinde in mod traditional ingustandu-se foarte tare va avea din ce in ce mai mari dificultati in a-si asigura continuitatea si sustenabilitatea procesului de fabricatie, pietele traditionale fiind SUA, Europa si Japonia, unde, nemaiexistand capacitatea de a cumpara pe datorie oricat de mare orice, automat si cererea a scazut foarte mult.

A doua amenintare pe care o are China este faptul ca anul viitor se matureaza imprumuturi facute de bancile chinezesti in zona de real estate si seamana al naibii de tare ce se va intampla acolo cu ce s-a intamplat in 2008 in SUA.

Iar a treia problema pe care o are China este faptul ca detine prea multi dolari si prea multe bonduri ale trezoreriei americane. Or, in SUA situatia economica nefiind grozava, statul american fiind intr-o situatie dificila, valoarea acestor "hartii" scade in fiecare zi. Si Germania are problema asta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#italia criza, #Grecia criza, #schimbare guvern Berlusconi, #Romania economie 2012, #Varujan Pambuccian , #deputat