Pambuccian: Suntem in mlastina si facem miscarile care ne afunda mai rau - Interviu

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 23:35
11841 citiri
Pambuccian: Suntem in mlastina si facem miscarile care ne afunda mai rau - Interviu
Foto: Arhiva

Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor din Parlament, considera ca actualul sistem politico-economic nu mai este sustenabil, iar masurile care se iau la Bruxelles nu fac decat sa afunde Europa si mai rau in "mlastina" in care se afla.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian ii critica pe liderii importanti ai lumii spunand ca nu se ridica la nivelul momentului greu in care ne aflam, iar pe conducatorii Europei ii acuza ca nu au curajul sa ia deciziile absolut necesare, de frica alegerilor de anul viitor.

Deputatul considera ca este nevoie de reactii majore, la nivelul G20 sau chiar G8, cum ar fi, de exemplu, renuntarea la constructia monetara actuala, care "permite toate porcariile care se intampla" atat in zona bancara si in zona bugetara.

Pe de alta parte, Varujan Pambuccian este convins ca Romania sta foarte bine din punct de vedere macroeconomic, dar prin pozitia istorica de "follower" a marilor state, pe care o adopta si acum, se va afunda si ea in aceeasi mlastina ca si ceilalti, doar ca ceva mai lent.

"In momentul in care ei or sa fie cu apa peste cap, noi o sa fim cu apa pana la gat", explica el ironic.

In opinia sa, Romania are o sansa foarte mare de a se salva cu conditia sa se decupleze de la modul de gandire latin, care caracterizeaza tari precum Grecia sau Italia, in care majoritatea traieste dupa modelul "sa ai totul fara sa faci nimic".

In interviul acordat Ziare.com, Varujan Pambuccian prezinta scenariile posibile de evolutie a Uniunii Europene si subliniaza "cu rosu" trei notiuni - comunicare, majoritate, lideri - care ar putea sa transforme Romania intr-o "Polonie de sud".

Europa in doua viteze mai e UE? Americanii prevad revolte pe Batranul Continent

Cum vi se pare solutia la care s-a ajuns la Consiliul European?

Deciziile care s-au luat au fost cele de asteptat. Nu se schimba lucrurile fundamentale pentru ca nu are nimeni curajul sa le schimbe. Sunt din aceeasi categorie cu deciziile luate in 2009, cand toata lumea spunea la sfarsitul anului ca iesim din criza si nu am iesit din nimic.

Eu spun de foarte multa vreme: problema este a unui sistem care nu este sustenabil. Intregul sistem politico-economic! Or cu decizii de genul asta nu rezolvam nimic, ba din contra, acceleram afundarea. Si o sa va explic de ce.

Daca o sa mergem pe o formula fiscala unitara si nu o sa avem nici macar diferentiatorul asta intre diverse zone ale Europei, atunci, clar, pe acest fundament de stat social, nu vom vedea decat o Europa cu taxe care vor creste si vor creste si vor creste, gonind din ce in ce mai mult investitorii catre alte zone ale planetei, catre America de Sud, catre Asia, catre Africa de Nord.

Deci aceasta solutie nu are cum sa duca la ceva bun.

Anticipati ca pietele vor reactiona negativ, incepand chiar de luni?

Nici macar nu are importanta cum vor reactiona pietele. Ele reactioneaza, dupa aia isi revin din reactie, dar nu suntem in logica de dinainte de 2008, in care sa conteze aceste lucruri.

Conteaza faptul ca ne afundam in mlastina. Si facem exact miscarile care ne afunda mai rau.

Din ce cauza se intampla asta? Poate pentru ca in 2012 sunt alegeri in cateva state importante din UE?

Categoric! Mai tineti minte cand doamna Merkel "iesise din criza" inainte de 27 septembrie 2009, cand au avut alegeri?

Din pacate liderii pe care ii avem, liderii mari, ai statelor care conteaza, nu se ridica la nivelul momentului greu prin care trece planeta. Niciunul dintre ei.

Basescu: Romania nu e incapabila sa contribuie mai mult la FMI. Deficit de 0,5% in Constitutie

Cum apreciati pozitia Romaniei?

Romania este un follower istoric, asta a facut in toata istoria ei: a urmat drumul pe care au mers cei de care se agatase, la un moment sau altul. Acum e in consonanta cu ce a facut in intreaga ei istorie.

Spuneti ca aceasta este ratiunea pozitiei noastre, dar care vor fi efectele?

Pai, ne afundam, mai lent decat ceilalti, in mlastina in care se afunda ei. Statele mari europene vor merge accelerat. Din fericire, noi macroeconomic stam foarte bine si, in momentul in care ei or sa fie cu apa peste cap, noi o sa fim cu apa pana la gat.

In opinia dumneavoastra ce decizii ar fi trebuit sa se ia in aceste zile la Bruxelles? Sau ce decizii ar trebui sa se ia in perioada urmatoare?

Sunt doua decizii care ar trebui sa fie luate global si, din pacate, Romania nu are niciun cuvant de spus. Deciziile acestea tin de G20 cel mult, daca nu de G8, si sunt decizii de tipul celor care s-au luat la Bretton Woods, adica de gravitatea lor.

Trebuie renuntat la constructia monetara actuala pentru ca ea permite toate porcariile care se intampla si in zona bancara, si in zona bugetara, peste tot.

Cum este construita moneda? Moneda nu se sprijina pe nimic, ea se sprijina pe increderea pe care o ai in emitentul monedei respective, or asta nu inseamna nimic.

Adica dupa parerea mea ar trebui revenit la legarea monedei de resursa limitata. E foarte neplacut ce spun, ca nu mai poti sa faceti de lucruri din astea spectaculoase, sa tragi de ea ca de un elastic, dar nici nu te mai aduce in situatii ca asta.

E foarte neplacut, sigur, nu place nici conducatorilor - nici de firme, nici de state - nu place nici condusilor - nici angajatilor, nici popoarelor. Dar nu avem alta solutie.

E ca o 'operatie' care trebuie facuta, nu-i asa?

Da. Si al doilea lucru care trebuie facut este sa renuntam la statul social. Adica sa renuntam la a implica statul in normarea functionarii economiilor.

Ca sa se produca acest lucru probabil ne veti spune ca e nevoie de lideri puternici.

Nu. Ca sa se produca acest lucru e nevoie, din pacate, de vointa unei majoritati care sa isi doreasca asa ceva. Or majoritatea nu isi doreste asa ceva.

Si atunci singura iesire din situatia asta o sa fie un crah urmat de convulsii sociale foarte mari care vor aduce dictatori la putere, o trecere a unei zone mari din planeta prin ce s-a trecut in anii '30, dar fara razboi ca nu mai sunt bani de razboi, si o iesire la normalitate Dumnezeu stie cand.

Chiar voiam sa va intreb in cati ani anticipati ca vom iesi la liman.

Nu stiu, pentru ca nu poti sa prevezi cat poate rezista o dictatura.

Dar mai exista un scenariu european pe care eu il vad fezabil si care ar mai salva putin lucrurile: o scindare in 3 - zona de nord, zona de sud, estul Europei, la care se adauga Marea Britanie.

Pambuccian: Din crize ca asta se iese prin dictaturi, Franta va da semnalul - Interviu Ziare.com

E foarte logic acest lucru. Lumea este condusa de majoritate, e o prostie ca exista 3-4 oameni care gandesc si fac nu stiu ce. Intotdeauna, cei mai mari dictatori au fost alesi, acceptati de o majoritate. Fara acceptul majoritatii, nu poti sa conduci. Culmea e ca au fost si iubiti, lucru care nu s-a intamplat in cazul celor care nu au fost dictatori, ma rog...

Trebuie sa existe o vointa a unei majoritati. Sudul este lipsit endemic de orice fel de sansa pentru ca in sud vointa majoritatii e una foarte simpla: sa ai totul fara sa faci nimic. In sud, toti vor sa traiasca pe cheltuiala tuturor, dar nu pe-a lor, daca se poate. Ceea ce este imposibil.

Tot ce inseamna zona latina din sud si Grecia e lipsit de orice sansa, din cauza acestui fel de a gandi al unei majoritati.

Zona anglo-saxona gandeste mult diferit. E o zona lucida, realista, cu mici exceptii: Danemarca - a devenit un stat social aberant, sau Finlanda, Austria, dar restul zonei anglo-saxone e o zona foarte 'sanatoasa la cap' si, daca s-ar decupla, parerea mea e ca ar avea sanse mari de tot.

Marea Britanie oricum e decuplata.

Iar Romania, dupa parerea mea, are o sansa foarte mare daca reuseste sa devina o Polonie de sud.

Cum ar putea face asta?

Decuplandu-se de la modul de a gandi latin, adica aruncand peste bord toata gandirea asta a sudului european care, v-am spus, nu are nicio sansa. Romania are si elemente care nu tin de sudul european in gandire.

Va referiti la populatie sau la liderii politici? La care dintre ei in primul rand?

Eu ma refer la majoritati. Fara majoritati nu exista nimic. Daca nu discutam de o gandire a unei majoritati nu am facut nimic.

Clasa politica e reflectia acelei majoritati intotdeauna.

Iar ca sa se petreaca decuplarea despre care vorbeati ce ar trebui sa se schimbe in Romania?

Dupa parerea mea, in primul rand ar trebui explicat ce se intampla, lucru pe care nu il face nimeni.

Si nu il face nimeni de multe ori in mod ticalos, pentru ca exista oameni inteligenti care stiu despre ce e vorba, dar care prefera sa nu spuna nimic, ca sa isi mentina un status-quo personal. Sunt si din zona economica si din zona politica. In zona culturala...acolo se bate campii cu gratie.

Cei despre care va vorbeam ar trebui in primul rand sa renunte la jargonul profesional si sa le explice oamenilor. Pentru ca orice lucru, daca l-ai inteles si il stii, il poti spune in toate felurile posibile, si ca 'dupa blocuri' si altfel.

In al doilea rand, ar trebui sa fie dispusi sa explice si in al treilea rand sa aiba canalele prin care sa vorbeasca.

Or, intr-o lume in care apetitul pentru tabloid e foarte mare, e greu sa ajungi sa vorbesti despre asa ceva.

Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
Încercarea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de a obține o echipă cu mai multe femei în următorul mandat a agitat spiritele la Bruxelles, culminând cu o demisie surpriză cu...
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
Așa cum bine știm, staff-ul de campanie al lui Nicolae Ciucă „a furat" startul în campania pentru alegerile prezidențiale. Cartea fostului premier a fost promovată intens, cu câteva luni...
#Varujan Pambuccian summit UE, #Romania euro, #acord interguvernamental UE, #summit Bruxelles Consiliul Europei , #deputat
  1. Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
  2. Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
  3. Numărul de candidați complică bătălia pentru Cotroceni și strică socotelile unor partide. Cine are de pierdut și cine are de câștigat
  4. George Simion afirmă că a construit o casă cu doar 29.300 de euro. "Pentru toţi oamenii care nu credeau că este posibil" VIDEO
  5. Momentul care a convins-o pe Elena Lasconi să intre în politică. "Dacă nu era el, eu nu intram în luptă"
  6. Ciucă, mesaj către Nicușor Dan: "Ne îndreptăm împreună către victorie"
  7. Reguli privind votarea prin intermediul urnei speciale la alegerile parlamentare. Condițiile care trebuie îndeplinite
  8. Premierul Ciolacu a convocat o întâlnire cu primarii din București. Vine și Nicușor Dan?
  9. De unde ia un candidat milioane de lei pentru alegerile prezidențiale? Ce răspund susținătorii lui
  10. Partidul lui Simion, amenințat de un nou scandal. O fostă deputată AUR acuză că a fost bătută de consilieri VIDEO