Pambuccian: In Romania se depun eforturi supranaturale ca sa nu se intample nimic - Interviu

Duminica, 09 Septembrie 2012, ora 22:14
8064 citiri
Pambuccian: In Romania se depun eforturi supranaturale ca sa nu se intample nimic - Interviu
Foto: Gandul

Varujan Pambuccian, liderul reprezentantilor minoritatilor din Parlament, crede ca intre cele doua blocuri politice din Romania va continua razboiul "de uzura", iar USL va castiga alegerile cu peste 50% si va domina scena politica un an, poate doi.

In contextul crizei economice din Europa, deputatul prevede "instaurarea unor regimuri autoritare, poate chiar fasciste, in sudul si mai ales sud-vestul european", asa incat noi va trebui "sa ne tinem cu mintile in cap, ceea ce va fi foarte, foarte greu, pentru ca fondul nostru tabloidal, din pacate, se manifesta negativ in momente de acest gen".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, deputatul spune ca nu mai are nicio importanta cine a declansat suspendarea presedintelui, cata vreme ea nu a fost nici un esec, nici un succes pentru USL. Scorul inregistrat a fost foarte bun, dar USL a gresit grabindu-se si facand lucrurile "necalculat", asa ca putem vorbi de o eroare tactica.

In schimb, referendumul a aratat foarte clar in ce "hal" suntem din punct de vedere administrativ, in conditiile in care am cheltuit in ultimii 22 de ani 6 miliarde de euro pe sisteme informatice, iar rezultatul este zero pentru administratie, spune deputatul armean.

Pe de alta parte, insa, cele 7,5 milioane voturi impotriva reprezinta o realitate ingrijoratoare care ar trebui sa dea de gandit PDL si lui Traian Basescu. Demisia acestuia nu ar rezolva nimic, singura solutie reala de iesire din criza fiind cresterea economica.

Din acest punct de vedere, Varujan Pambuccian subliniaza ca grupul sau parlamentar va sustine viitorul guvern rezultat din alegeri cu o conditie, mentinerea cotei unice. "Daca trecem la impozitul progresiv, deja acceleram distrugerea economica foarte tare", crede Varujan Pambuccian.

Sunteti liderul grupului minoritatilor din Parlament, asa ca aveti informatii din interiorul clasei politice. Ne puteti spune cine a declansat actiunea de demitere a presedintelui Traian Basescu, PSD sau PNL? Credeti ca a fost un esec sau un succes pentru USL?

Nu este important cine a declansat-o si nu este nici un succes, nici un esec. Face parte din lupta dintre doua blocuri foarte mari, care s-a acutizat din ce in ce mai mult si care, probabil, va continua sa se acutizeze.

Care este cel mai important cost al acestor ultime trei luni de criza politica? S-au cheltuit bani pentru referendum, activitatea Guvernului a fost perturbata, relatiile cu partenerii externi au fost afectate.

Eu cred ca foarte rau e faptul ca in conflictul asta s-au folosit institutiile statului si partenerii nostri externi. E bine ca acest lucru sa nu se mai intample in viitor. Totusi, conflictul intre doua blocuri politice este una, iar statul roman si Romania e cu totul altceva.

La ce institutii va referiti? Ne putem gandi la Avocatul Poporului, Monitorul Oficial, Ministerul de Interne, Parchete, DNA, Curtea Constitutionala....

Ma refer la cele folosite de ambele tabere politice. Si cred ca in asemenea conflicte politice nu au ce sa caute institutii ale statului roman. E bine ca de acum inainte sa nu se mai intample, dar stiu ca e o naivitate ce spun. Se face rau si statului si Romaniei in general.

Pe de alta parte, in conflictul asta, s-a dovedit un lucru pe care il stiam de mult, dar acum a iesit foarte clar la lumina: in ce hal suntem din punct de vedere administrativ.

Va referiti la celebrele liste electorale care au amanat decizia Curtii Constitutionale?

Ma refer la absolut tot ce tine de evidente in Romania. Am descoperit cu totii ca in Romania nu prea se tine evidenta a nimic, ceea ce e foarte rau pentru ca orice fel de activitate administrativa pleaca de la a sti foarte clar ce administrezi.

Or, cand nici macar lucrul asta nu il cunoastem... Eu nu stiu cum se poate guverna si administra un stat despre care, pana la urma, nu stim nimic. Lasand deoparte 'textele' politice, lucrurile se pot discuta la rece si pe un fisier Excel. Or, nu prea stii ce sa pui in el.

Din ce cauza? Totusi tara asta a fost guvernata in permanenta in ultimele doua decenii, toate partidele mari au fost la putere si toate aliantele posibile.

Eu imi aduc aminte ca Oltenia a fost luata vreo treizeci de ani de austrieci, pe la 1700 si ceva, si exista un guvernator austriac al Olteniei care, saptamanal, scria catre imparat: 'Acest teritoriu este neguvernabil'. Eu cred ca este o chestiune endemica, nu tine de ultimii douazeci de ani.

Nu uitati ca in Regat nu a existat carte funciara. Or, nicio administratie nu poate fi gandita dincolo de chestiunile astea elementare care tin de evidenta a diverse lucruri.

Aduceti-va aminte in ce hal s-a facut recensamantul, ultimul.

Si ganditi-va ca am cheltuit in ultimii 22 de ani 6 miliarde de euro pe sisteme informatice cu rezultat zero pentru administratie.

Dar de ce se intampla asta? Suntem nepriceputi, corupti, dezinteresati?

Nu, eu cred ca nu suntem in stare sa concepem proceduri, nu suntem in stare sa facem lucrurile simplu. Tot ceea ce cream, cream conjunctural si atunci aceste lucruri au o existenta limitata in timp si conjuncturala.

Pana acum nu a existat nimeni in Romania care sa abordeze aceasta chestiune administrativa cu cap, cu calm si rational. Si, daca va uitati, nici fortele politice nu isi propun in programele lor lucrul asta. Nici una.

Revenind la referendum, de ce credeti ca nu s-a depasit cvorumul? USL a creat toate conditiile, sondajele aratau ca 70% dintre romani ar dori ca Traian Basescu sa plece de la Cotroceni si totusi acestia nu s-au prezentat la urne pentru a-l demite.

In primul rand, dupa parerea mea, au venit mult mai multi oameni ca de obicei, ca la un scrutin oarecare, mai ales ca nu a fost un scrutin intre partide, iar PDL a cerut sustinatorilor sai sa nu participe la vot. In conditiile astea, au venit enorm de multi. Dupa parerea mea, este un scor foarte mare si o sa vedeti ca la alegerile generale vor fi prezenti mai putini decat la scrutinul acesta.

In al doilea rand, absolut tactic daca vorbim, USL a gresit grabindu-se si facand lucrurile necalculat, in timpul verii. Si cu toate astea numarul celor care s-au prezentat este foarte mare. Dupa parerea mea, asta arata o stare de spirit a populatiei si este un lucru ingrijorator care trebuie luat in calcul extrem de serios.

De catre cine?

In primul rand, cred ca de catre presedinte si de catre PDL pentru ca 7,5 milioane de oameni impotriva e un scor mai mult decat ingrijorator. E o realitate.

Spuneti ca USL a gresit. Cine si de ce a declansat operatiunea in timpul verii?

Cred ca e vorba despre o chestiune care ii caracterizeaza in special pe cei din partidele mari. Ideea ca in momentul in care poti sa vii la putere trebuie sa iei totul repede este o caracteristica de vreo 10 ani incoace a tuturor.

Cred ca asta este principalul lucru care a dus la calcule gresite, la balbe, la tot felul de prostii. Pentru ca asa a fost.

Deci putem spune ca responsabilitatea se imparte intre PSD si PNL si ca putem vorbi de un esec cata vreme scopul final, inlaturarea lui Traian Basescu din fruntea statului, nu a fost atins?

Nu stiu daca responsabilitate e cuvantul cel mai potrivit, dar, in orice caz, din punct de vedere tactic momentul a fost calculat prost.

Cum comentati faptul ca liderul PNL Crin Antonescu a declarat in Parlament ca pleaca din politica daca Traian Basescu revine la Cotroceni si totusi nu a facut acest lucru?

Astea tin de tabloidul de 3 lei romanesc, cel de pe vremea in care guvernatorul austriac al Olteniei spunea 'Acest teritoriu nu este guvernabil', de atunci. Noi traim un tabloid continuu nu numai in politica. Asta e stilul de viata aici.

Ce credeti ca urmeaza? Vor reusi sa coabiteze USL si Traian Basescu?

Nu, dupa parerea mea, va urma un razboi de uzura, continuu. Din pacate, si asta ma ingrijoreaza foarte mult, este implicata si zona 'represiva' a statului, si deja, lucrurile iau turnuri urate de tot. O sa mergem in stilul asta binecunoscut in continuare, din pacate.

Dar lucrul care ma ingrijoreaza mult in Romania este ca se depun eforturi supranaturale ca sa nu se intample nimic. Toata lumea e innebunita, agitata. Uitati-va la cei din categoria celor care sparg usa vinerea si se duc acasa ca sa faca 'nimic'. Nu se grabesc ca sa faca ceva. E un lucru foarte, foarte rau.

Pentru ca spuneti ca nu se intampla nimic, cum apreciati activitatea Guvernului Ponta?

Eu cred ca a fost, in linii mari, o activitate normala, de guvern normal. Vremurile pe care le-a prins, la fel ca si Guvernul Boc, sunt vremuri anormale si tare mi-e teama ca multe din lucrurile pe care va trebui sa le faca si actualul guvern sunt dictate mai degraba de vremurile pe care le traim decat de ceea ce isi doresc, sincer, si membrii actualului guvern la fel cum si le-a dorit si premierul Boc.

Dupa parerea mea, sunt multe locuri unde nu prea ai foarte multe optiuni sau, daca le ai, trebuie sa iei o decizie cu curajul de a risca foarte mult.

De exemplu, noi in 2009 puteam sa nu facem acordul cu FMI si sa lasam bancile sa isi retraga in continuare, fara niciun fel de frana din partea BNR, depozitele de garantare. Asta ar fi slabit foarte mult leul, dar, pana la urma, nu angrenam intreaga Romanie intr-o situatie riscanta care tine de imprumuturile facute de o parte dintre romani pana in 2008.

Ar fi cazut foarte mult leul, ar fi pierdut cei care au facut imprumuturi in valuta, dar nu e o tara intreaga de vina ca unii cetateni s-au imprumutat in valuta.

As fi incercat sa las economia sa respire, chiar ar fi fost bine, pentru ca am fi marit exporturile. Eu in 2009 asa as fi actionat. Era foarte riscant, recunosc, dar cred ca, privind retrospectiv lucrurile, era mai bine.

La ce ar trebui sa ne asteptam din acest punct de vedere, economic, tinand cont de ceea ce se intampla si la nivel european?

In continuare lucrurile se vor deteriora si cred ca, incepand cu mijlocul lui 2013, se vor deteriora accelerat. Am vazut caderea Greciei, vedem caderea Italiei, presimtim caderea Spaniei si Portugaliei, dar vom vedea caderea Frantei.

Caderea Frantei va antrena si caderea constructiei europene actuale. Din acest motiv eu cred ca e foarte important sa incercam sa avem relatii foarte bune cu Polonia, sa ajungem la o constructie politico-economica impreuna cu ea, pentru ca s-ar putea sa ne trezim cu Europa de Est lasata de izbeliste de partea 'sanatoasa' a Europei, adica Germania si tarile nordice.

Marea Britanie probabil ca va migra inapoi spre SUA, e politica lor traditionala de aparare, impreuna, in vremuri grele.

In orice caz, ceea ce noi numim criza si eu numesc sfarsitul unui sistem politico-economic probabil ca va mai dura cel putin 10 ani. Probabil ca vom vedea instaurarea unor regimuri autoritare, poate chiar fasciste, in sudul si mai ales sud-vestul european, si va trebui sa ne tinem cu mintile in cap, ceea ce va fi foarte, foarte greu, pentru ca fondul nostru tabloidal, din pacate, se manifesta negativ in momente de acest gen.

Urmeaza alegerile parlamentare. Ce rezultate anticipati?

Dupa ce s-a intamplat la referendum, e foarte usor de anticipat. Probabil ca vor fi castigate de USL, probabil ca va avea peste 50%. Probabil ca si PDL a avut de castigat destul de mult din criza care a fost si va avea un scor mai bun.

Si, probabil, vom incepe sa vedem voci care nu mai seamana deloc cu cele pe care le stim pana acum in politica si care ar putea sa duca Romania intr-o directie foarte periculoasa. Nu ma refer la Dan Diaconescu, ma refer la persoane, la indivizi deocamdata, dar care, odata ajunsi in zona mare a politicii, in continuarea acestui parcurs european prost, ar putea duce Romania intr-o directie foarte periculoasa.

La cine va referiti? In acest moment, discursul lui Crin Antonescu pare sa fie cel mai nationalist si mai antieuropean.

Crin Antonescu nu reprezinta in niciun caz un pericol din punctul asta de vedere, dar am inceput sa vad oameni tineri care incep sa reia mesaje din vremuri pe care le credeam demult apuse, si nu neaparat nationaliste, cat din cele care aduc aminte de anii '30. Exista riscul asta. Este foarte mare in momentul de fata in Franta, este foarte mare in Olanda, poate sa devina un risc major in Grecia si Italia, cu toate ca eu cred ca, mai degraba, ele vor lua o cale comunistoida, decat una fascistoida.

In opinia dumneavoastra, ca sa incepem sa progresam in zona politica si implicit in cea economica o demisie a lui Traian Basescu ar rezolva ceva? Sau ar adanci si mai mult actuala criza?

Singurul lucru care ar rezolva problemele ar fi cresterea economica. Nu are nicio legatura cu actorii politici. Are legatura cu politicile facute de grupurile politice, dar nu cu un actor sau altul.

Dar aceste politici ale grupurilor politice, despre care vorbiti, nu sunt concepute tot de actorii politici?

Ba da, dar am inca naivitatea sa cred ca sunt decise de un grup suficient de mare de actori politici. Daca ar fi altfel, ar insemna ca deja am intrat si noi intr-o orbita periculoasa.

Dupa esecul referendumului si interimatul la Cotroceni, credeti ca va mai fi Crin Antonescu viitorul presedinte al Romaniei?

Probabil ca da, habar n-am. Asta cred ca depinde mai degraba de ce se va intampla in PNL, decat de evolutia lucrurilor pe scena mare politica.

Eu cred ca urmatorul an este un an care va fi categoric dominat de USL. Urmatorul an, poate urmatorii doi ani.

Putem presupune ca reprezentantii minoritatilor in Oarlament vor sprijini, ca de fiecare data, guvernul rezultat din viitoarele alegeri?

Este posibil, dar oricum lucrul asta nu pot sa il afirm pana cand nu am o discutie cu colegii mei.

Si mai depinde de ceva, sa stiti, de un lucru care pare minor si care nu e pus in discutie la ora actuala: depinde de ce se va intampla cu cota unica. Daca trecem la impozitul progresiv, deja acceleram distrugerea economica foarte tare.

Europa face deja lucruri de genul acesta, dar, asta e! In Europa socialismul e biruitor, n-avem ce sa facem, si faptul ca, in momentul de fata, vedem cu ochiul liber prabusirea statului social pe foarte putini ii incalzeste.

Trebuie gasit un echilibru, trebuie gasita o formula care sa echilibreze avantajele statului social cu avantajele unui stat, as indrazni sa ii spun, libertarian. E singura doctrina care ar putea aduce o anumita redresare in momentul de fata. E foarte complicat sa gasesti un echilibru, amandoua sunt la extreme din punct de vedere economic, dar nu cred ca este imposibil. Iar cota unica e un lucru important.

Pe de alta parte, oamenii nu sunt doar rotite intr-un angrenaj, trebuie avut grija ca ei sa simta cat mai putin dificultatile perioadei pe care urmeaza sa o parcurgem.

Si trebuie sa incercam sa abordam lucrurile cu mai mare seriozitate, trebuie spus lucrul asta. De la cei care fac tot ce pot pentru a deveni someri pe viata la douazeci de ani, alegand sa nu invete in liceu sau alegand sa mearga la facultatea de "balet si bune maniere" si sa faca trei facultati din astea de care nu are nevoie nimeni pe piata muncii, si terminand cu responsabilitatea celor din zona politica.

Pentru ca urmatorii ani sunt foarte dificili si, daca nu ii abordam foarte rational, rational nu emotional, nu cred ca putem evita caderea intr-una din cele doua extreme spre care se duc acum, aproape orbeste, tarile din sudul Europei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Pambuccian referendum, #Pambuccian alegeri USL, #Pambuccian cota unica, #Pambuccian guvern Ponta , #deputat