Varujan Pambuccian: Romanii sunt mai mult ingineri decat poeti

Duminica, 18 Noiembrie 2012, ora 21:50
3218 citiri
Varujan Pambuccian: Romanii sunt mai mult ingineri decat poeti

Liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, este de parere ca romanii se pot mandri cel mai mult cu "capacitatea inginereasca" pe care o au si ca, desi se spune ca romanul s-a nascut poet, "romanii sunt mai mult ingineri decat poeti".

Varujan Pambuccian crede ca putini oameni stiu despre contributia pe care a avut-o Henri Coanda la constructia fiecarui avion de astazi, in timp ce 1 decembrie 1918 este cel mai important eveniment din istoria Romaniei, prin prisma lucrurilor pe care le-a determinat in viitor.

Sunteti mandru ca sunteti roman?

Da.

Simtiti o mandrie mai mare fata de perioada de dinainte de '89?

Nu cred ca asta are legatura cu evenimente care tin de un moment sau de altul istoric.

Puteti sa ne spuneti numele unui roman putin cunoscut cu care sa ne putem mandri?

Din pacate, foarte multe nume de genul asta. Si o sa incep chiar cu nume celebre. Cata lume stie ce a facut Henri Coanda, de exemplu? Foarte putina lume. La bordul fiecarui avion de astazi exista un motor cu reactie care e construit pe principiul lui. Cata lume stie despre lucrul asta in Romania? In lume, sunt convins ca si mai putini.

Va pot da exemple de oameni de astazi de care n-a auzit nimeni si care au o gramada de brevete depuse prin lumea asta prin tehnologii foarte tari. Dar e mai bine sa nu vorbim de oameni de astazi, prefer sa nu le dau numele. Dar pot sa spun ce au facut oamenii astia.

Care este simbolul care se potriveste cel mai bine poporului roman?

Eu chiar cred ca romanii au un talent foarte mare pentru stiintele ingineresti, chiar daca lucrul asta este mai putin stiut si crezut. As spune un simbol ingineresc. O roata dintata, va place?

Care este cel mai important eveniment din istoria Romaniei?

Este greu de spus, 1 decembrie ar putea sa fie un eveniment foarte important, dar pana la urma ce intelegem prin important? Intelegem ce a determinat el in viitor? Daca ne gandim la lucrul asta, cred ca 1 decembrie.

Care este lucrul cu care va mandriti cel mai mult in lume, legat de Romania?

Cu capacitatea asta inginereasca pe care o au (romanii - n. red.), in pofida faptului ca ei cred ca romanul s-a nascut poet. Dar poetica n-are nicio legatura antonimica cu ingineria, nu sunt doua lucruri opuse. Cred ca imaginea despre sine pe care o au romanii este alta decat imaginea pe care o vad eu ca ar avea-o si cu care cred ca ne putem mandri foarte serios.

Sa fii poet e mai rau decat sa fii inginer? Nu cred ca sunt lucruri care se pot compara. Doar ca eu cred ca sunt mai mult ingineri decat poeti.

Citește și:
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
România oferă un ajutor de 1,3 milioane de dolari Turciei și Siriei, în urma cutremurelor devastatoare. Anunțul lui Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, 20 martie, la Bruxelles, la Conferinţa internaţională a donatorilor în sprijinul populaţiilor din Turcia şi Siria afectate de...
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Răspunsul lui Bogdan Aurescu pentru Moscova: ”Limba moldovenească este o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat luni, 20 martie, că limba moldovenească nu există, fiind doar o construcție artificială creată de Uniunea Sovietică. ”Această așa-numită limbă...
#Varujan Pambuccian romani, #Pambuccian mandrie Romania , #stiri Varujan Pambuccian