DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu

Luni, 02 Februarie 2015, ora 15:34

   

DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu
DIICOT a inaintat, luni, procurorului general solicitarea de a obtine avizul Senatului pentru inceperea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.

Totodata, se solicita din nou avizul presedintelui pentru urmarirea penala a lui Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru fapte similare.

Procurorii au mai cerut ridicarea imunitatii lui Vosganian, dar Senatul s-a opus. In schimb, fostul presedinte Traian Basescu a avizat atunci urmarirea penala a lui Adriean Videanu.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza, senatorul Varujan Vosganian a declarat: "Trebuie sa vad ce scrie in referat, in aceasta solciitare".

Care sunt acuzatiileProcurorii DIICOT spun ca exista suspiciunea rezonabila ca in perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, Varujan Vosganian, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul Ioan Niculae.

In plus, cei doi "au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate", se mai arata in comunicatul DIICOT.

Procurorii spun ca demersurile celor doi ministri s-au realizat in conditiile in care societatea INTERAGRO inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale.

Astfel au fost "grav afectate" principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, iar societatea a fost transformata practic intr-un "furnizor al unui client privat privilegiat", fiind astfel pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii suspecteaza ca datorita celor doi ministri, INTERAGRO "a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale" si, in acelasi timp, "s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a Romaniei".

Pe de alta parte, in referat se mai arata ca valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal se ridica la circa 92.000.000 USD.

"Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca.51% din totalul de cca.500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010", mai sustin procurorii DIICOT.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5606 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Android
rank 5
Foarte bine,
Sa-i dam bataie...
Nastratin
rank 1
cred ca Vosganian si Niculae trebuiau demult arestati!
infractoru Vosanian si sekuritul Niculae inca liberi???
travis
rank 1
Tot eu
A fost un film cu Gene Hackmann,Narrow Margin,tradus parca ptr bizoni(ce obicei *** sa traduci numele filmelor)'Pe marginea prapastiei".
In film,Gene Hackmann,procuror,era intr-un tren cu un martor fugarit de mafioti,ca sa-i(sa le) ia gitul.Mafiotul ii spune ca-i da o gramada de bani procurorului,iar Gene Hackmann ii spune ca cel mai mult ii place cind mafiotii ajung pe banca de judecata si brusc,cravata ii stringe la git.
Puteti vedea filmul aici(https://www.youtube.com/watch?v=UT6il9ikBlE),si scena la min 1:04:00 pina pe la 1:10:00,si la sfirsitul filmului.
Scena se potriveste perfect hotilor parlamentari(pleonasm)sau nu de la noi.Felicitari DNA!!!
Huooo Udrea,videanu,nastase,tonta,etc!
Celelalte asa zis servicii de control ,garda financiara,politia economica,primarie,etc ,etc ce-au facut cit au tot furat astia(si altii) la greu?De ce au luat banii? Sa dea banii de salarii/pensii inapoi,nu-si justifica banii!Sa fie desfiintate posturile celor care nu-si justifica posturile!
Constant
rank 5
Vozganian si Videanu, alti doi viitori absenti din parlament.
Daca DNa continua, nu mai este nevoie de alegeri: aia care raman, vor realesi tacit. Ceea ce nu stiu, este daca se mai poate face vreun partid cu numai 3 membri :)
DR.STRANGELOVE
rank 5
Doi peshti grasi.
Care se credeau alunecoshi :)
zeigeist
rank 2
de ce nu sunt luati si ceilalti?
Sa vina base, Boc, Blaga, Berceanu, Anastase, Scripcaru, Preda, prigoana etc. sa zica cum au primit banii de campanie... sa-i vedem nene pe toti unde merita. poate om lua-o si noi o data pe drumul cel drept.
alfabeta
rank 5
aoleo, se desfinteaza nou-infiintatul pnl?
Cum sa-i ia, ca se desfiinteaza noul PNL, care e planificat de servicii sa ia puterea.
mikha
rank 5
Aha!
Ete ca a venit randul si acestui mare maestru al combinatiilor, crescut la scoala privata a lui Hrebenciuc, vasnic reprezentat al comunitatii aromane din Romania!
niculaeda
rank 5
@mikha 16.21
- daca te referi la varujan , confunzi armenii cu aromanii (machidonii) ! :o)))

"DIICOT cere din nou urmarirea penala a lui Vosganian si a lui Videanu"
Andradda
rank 5
Opinie personala
Cred ca "per ansamblu" Vosganian nu este atat de corupt ca Videanu..
Dar, in cazul de fata, cand cei doi sunt acuzati de exact aceleasi infractiuni, mi se pare absurd ca doar Videanu sa fie cercetat iar Vosganian sa scape datorita votului protector din Parlament, vot dat de PNL .
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor