Guvernul cauta un investitor care sa finanteze CupruMin cu cel putin 50 milioane euro

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 21:34
1015 citiri
Guvernul cauta un investitor care sa finanteze CupruMin cu cel putin 50 milioane euro

Guvernul a mandatat, miercuri, Ministerul Economiei sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea CupruMin, acesta urmand sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro, a declarat ministrul Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului, investitorul poate fi trader sau producator din domeniu.

Vosganian a prezentat Guvernului un memorandum in care se arata ca societatea CupruMin are nevoie de finantare pentru retehnologizare, cheltuieli de mediu si noi decopertari, astfel incat sa isi mareasca zona de exploatare, informeaza Mediafax.

Avand in vedere ca societatea Cuprumin este angajata in cateva procese, inclusiv cu fostul castigator al licitatiei de privatizare anterioare, Roman Copper, Guvernul nu a mai putut opta pentru varianta privatizarii, ci pentru cea a unei asocieri cu un investitor, a spus Vosganian.

"Din partea investitorilor, se presupune sa furnizeze o suma de bani in situatia in care sunt traderi pe piata sau, eventual, chiar infrastructura tehnologica, daca sunt producatori pe piata. Sumele de bani vor fi folosite pentru modernizarea utilajelor, pentru onorarea obligatiilor de mediu si pentru continuarea decopertarilor. Un nivel minim care sa justifice eficienta acestei actiuni ar fi undeva la 40-50 milioane de euro", a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, Ministerul Finantelor a acceptat ca 50% din profitul operational sa ramana la dispozitia CupruMin pentru a putea onora obligatiile iminente de mediu, de circa doua milioane de euro.

Vosganian a precizat ca, in acest moment, Guvernul nu ia in calcul instrainarea unor actiuni ale CupruMin, ci doar o asociere pe o activitate specifica.

"Investitorul ofera resurse financiare, CupruMin, in schimb, achita cu produsul finit. Pretul la care se va tranzactiona produsul finit va fi corelat cu evolutia preturilor pe pietele bursiere internationale", a spus Vosganian.

El nu a oferit detalii cu privire la procedura de selectie a investitorului, dar a precizat ca isi propune ca investitorul sa fie identificat pana la jumatatea acestui an.

In primavara anului trecut, CupruMin a fost oferit la vanzare cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar privatizarea a fost oprita din cauza neintelegerilor cu Roman Copper, castigatorul licitatiei. Reluarea procesului de trecere in proprietate privata a Cupru Min a fost asumata in discutiile cu Fondul Monetar International.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com