Suparare in PNL dupa votul pentru Vosganian: Mi-a cazut fata !

Joi, 03 Octombrie 2013, ora 09:54
7595 citiri
Suparare in PNL dupa votul pentru Vosganian: Mi-a cazut fata !

Unul dintre membrii comisiei juridice a Senatului, Sebastian Grapa de la PNL, spune ca a fost uimit sa constate ca nu toti membrii USL ai acestui organism au respins cererea de incepere a urmaririi penale fata de ministrul Economiei, Varujan Vosganian, colegul sau de partid, acuzat de subminarea economiei nationale prin acordarea de gaz la pret scazut afaceristului Ioan Niculae.

"N-am discutat in grupul PNL ce se va intampla in plen, insa va pot spune punctul meu de vedere - Parchetul nu are dreptate acolo, procurorul de caz confunda niste chestiuni acolo, nu sunt intrunite elementele infractiunii de subminare a economiei si ce mai scrie acolo.

Sunt mirat de cele 5 voturi pentru, dar asta este! Am fost uimit! Cand am vazut ca votul e 5 la 5, mie mi-a cazut fata! De ce? Pentru ca impreuna am studiat martea trecuta cele 17 dosare, am stat cateva ore inchisi, am ras cu totii despre cateva lucruri care erau trecute acolo, m-a intristat faptul ca in aparare lipseau niste hartiute care-l exonerau pe domnul Vosganian de raspundere. Ideea de baza a fost ca, desi acum 2 saptamani am format cu totii o idee, marti s-a intamplat cu totul altceva", a precizat Grapa pentru Ziare.com.

PNL, zid in jurul lui Vosganian

Opinia care predomina in PNL e ca senatorii partidului sa se opuna avizarii urmaririi penale in cazul ministrului Economiei, Varujan Vosganian,

Chiar si Sorin Rosca Stanescu, senatorul PNL care a declarat ca voteaza orice cerere de avizare a urmaririi penale, pentru oricine, spune ca se va opune acum.

"In cazul lui Vosganian lucrurile sunt de alta natura. Nici pe vremea lui Ceausescu aceasta infractiune, subminarea economiei nationale n-a fost utilizata niciodata si dispare in noul Cod Penal. Consider ca e un abuz al procurorilor. Nu poate fi act de subminare a economiei un act la care participa intregul Guvern", a comentat Stanescu pentru Ziare.com.

Senatorul Marius Nicoara spune ca se opune avizarii de catre Senat, intrucat nu exista probe impotriva ministrului.

"Am fost ieri la sedinta Comisiei Juridice, am vazut argumentele domnului Vosganian si sunt foarte temeinice. Voi vota impotriva! Daca se va da un aviz pozitiv, se va face o foarte mare eroare, nu exista nimic temeinic in acuzatiile pe care Varujan Vosganian le are asupra sa. Parerea mea e ca nu putem sa dam un aviz pozitiv pentru ceva ce nu exista, doar de dragul de a nu fi acuzati ca obstructionam justitia.

Eu am auzit declaratiile din sedinta comisiei, in care spuneau ca e absurd ce se intampla, ca nu exista niciun fel de proba. Domnul Vosganian e acuzat ca a facut ceva ce prevede o lege. A salvat o industrie intreaga, 10 mii de locuri de munca. Compania de gaze a avut cel mai bun an fiscal, industria de ingrasaminte chimice a reusit sa supravietuiasca si pretul la cartof si alte lucruri n-a crescut. Cred ca deciziile politice si strategice pe care le ia un ministru nu trebuie avizate de procurori", a comentat senatorul de Cluj pentru Ziare.com.

In comisia juridica a Senatului, care a dat marti aviz consultativ pentru inceperea urmaririi penale, votul a fost 5 la 5, ceea ce inseamna, de facto, respingerea urmaririi, insa decizia finala o va lua plenul acestei camere.

Conform senatorului PDL Alin Tise, care a vorbit pentru Adevarul, USL nu a functionat perfect in comisie, trei membri PSD dandu-si acordul pentru urmarire, unul opunandu-se, in timp ce toti cei 3 liberali au votat impotriva.

"Au fost pentru aviz pozitiv doi de la PDL, adica eu si colegul meu, Marinica Dinca, si au mai fost trei de la PSD, Ioan Chelaru, Ovidiu Dontu si Doina Federovici. Impotriva a fost doar domnul Toni Grebla (PSD), impreuna cu doamna de la PPDD, Vasilica Miron, si cu cei trei de la PNL, Tudor Chiuariu, Sebastian Grapa si Catalin Boboc. Si atunci s-a ajuns la 5 la 5", a informat Tise.

Toni Grebla, senatorul PSD care s-ar fi opus urmaririi penale, a raspuns pentru Ziare.com, spunand:"Sunt pure speculatii. Noi am votat secret. Fiecare poate sa spuna! Sa spuna cum au votat ei, nu cum au votat altii! "

Sunt si liberali nehotarati

Alti senatori liberali ne-au declarat ca nu sunt inca decisi cum vor vota in acest caz.

Victor Ciorbea, fost premier a precizat ca doreste mai intai sa vada ce concluzii au tras cei din comisia juridica pentru a lua o decizie, in timp ce Sorin Iliesiu a spus ca "urmeaza sa mai studieze dosarul".

El a adaugat ca "probabil" multi din PNL inclina sa se opuna urmaririi penale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Vosganian vot comisie Grapa, #Grapa vot PSD Vosganian , #ministrul Economiei