Vosganian a explicat confuzia legata de concedierile de la companiile de stat

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 17:50
2324 citiri
Vosganian a explicat confuzia legata de concedierile de la companiile de stat
Foto: Digi 24

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a explicat, miercuri, dupa sedinta de Guvern, situatia Ordonantei de Urgenta care vizeaza concedierile de la companiile de stat.

"Aceasta OU e de fapt prelungirea unui termen din ordonanta 116 din 21 decembrie 2006, care a fost actualizata in mai multe randuri, inclusiv in 2009.

Guvernul incepe concedieri in 16 companii din energie - vezi lista firmelor vizate (surse)

In mare, textul orodonantei e acelasi si are in vedere faptul ca, in cazul concedierilor colective, salariatii vor primi plati compensatorii si indemnizatie de somaj", a explicat ministrul de resort, intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca OU din 2009 avea ca termen pentru aplicarea ei decembrie 2012, iar prin noua ordonanata, acesta s-a prelungit pana in 2018.

Mai exact, daca vor fi disponibilizari colective la companiile energetice prezente in lista, atunci angajatii vor primi plati compensatorii si somaj.

"Nu este o amenintare, iar initatorii acestui demers au avut o intalnire cu reprezentantii patronatelor si sindicatelor, care au fost de acrod in unanimitate. E vorba doar de prelungirea unei formule de protectie a salariatilor", a continuat ministrul.

In plus, Vosganian a reamintit ca orice restructurare se va face prin Hotarare de Guvern, asa ca ordonanta doar creeaza un cadru legislativ, reiterand ca nu vrea sa transmita nici ca vor fi si nici ca nu vor fi facute concedieri, avand in vedere ca "fiecare caz se judeca punctual in functie de conditiile concrete si de evolutiile economice".

Ponta: In Guvern nu a fost prezentata o strategie de concediere la companiile de stat

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul ar urma sa inceapa un program de concedieri la 16 companii de stat, in perioada 2013 - 2018.

Pe aceasta lista ar fi fost incluse Complexul Energetic Hunedoara, Societatea Nationala de Inchidere Conservare Mine Valea Jiului, Compania Nationala a Uraniului, Complexul Energetic Oltenia, Societatea Nationala a Sarii, Societatea Nationala a Huilei Petrosani, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta-Turnu Severin, Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, cu filialele sale, Cuprumin Abrud, Baita Stei, Societatea Nationala a Carbunelui Ploiesti, cu filialele sale, Termoelectrica, Electrocentrale Grup, Electrocentrale Galati, Electrocentrale Bucuresti, Electrica, cu filialele sale, si Transelectrica, de asemenea cu filialele sale.

Premierul Victor Ponta a negat acest lucru, sustinand ca in Guvern nu a fost prezentata o astfel de strategie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Vosganian concedieri companii stat, #Guvern concedieri companii stat, #concedieri companii stat , #ministrul Economiei
Comentarii