Vosganian: Daca am judeca dupa oportunitati economice, multi demnitari ar fi cercetati

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 18:27
1978 citiri
Vosganian: Daca am judeca dupa oportunitati economice, multi demnitari ar fi cercetati

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat luni seara ca cererea DIICOT de urmarire penala impotriva sa nu se bazeaza pe un caz de coruptie, explicand ca masurile luate in cazul Romgaz, in perioada 2006-2008, in care a mai fost ministru al Economiei, nu au dus la pierderi pentru companie.

"Am ales sa fac conferinta aici (la sediul PNL - n.red.) pentru ca acest caz nu este un caz de coruptie. Daca ar fi fost un caz de coruptie, nu as fi ales PNL, pentru ca eu tin la demnitatea acestui partid.

Este pentru prima oara in ultimii 20 si ceva de ani cand Parchetul se sesizeaza intr-o chestiune de oportunitate politica, acuzand un ministru pentru decizii pe care le ia in virtutea sarcinilor sale", a explicat ministrul Economiei.

Acesta a explicat ca anul 2008 a fost unul foarte bun pentru Romgaz, iar profitul net al companiei a urcat cu peste 6 la suta in raport cu anul anterior: "Ideea ca masurile mele au dus la pierderi pentru Romgaz nu se justifica din perspectiva cifrelor prezentate de aceasta companie".

"Daca ar trebui sa judecam dupa oportunitatile economice, probabil ca multi dintre demnitarii si oficialii romani ar trebui sa cada sub incidenta unor cercetari", a declarat Vosganian, in cadrul unei conferinte de presa.

"Atata timp cat nu este vorba de coruptie, cat este vorba de decizii fundamentate economic, nu cred ca este de competenta Parchetului. Ministerul Economiei si Finantelor a propus un memorandum care a fost aprobat in guvern si care propunea un discount care sa acopere intr-o anumita masura cresterea pretului la gaze", a mai explicat ministrul Economiei.

Acesta precizat ca a votat impotriva acestei legi si ca "cei care au promulgat legea ma prives de la televizor", vorbind si despre un grup infractional alcatuit din 42 de persoane.

"Acesti oameni au subminat economia nationala pe o perioada de sase ani. Au subminat in tihna economia nationala, fara sa se sesizeze nimeni, au favorizat grupul infractional. In aceasta perioada, presedintele Romaniei a promulgat o lege care prelungea facilitatile pentru grupurile infractionale la dimensiuni foarte mari.

Daca grupurile infractionale au subminat economia la dimensiuni nemaiintalnite in Romania, cum sefii institutiilor mai sunt in functie? Pot 40 si ceva de oameni sa submineze economia, mai pot sa fie in functie?", a intrebat Vosganian.

Liberalul a subliniat ca "nu e vorba de nicio infractiune si de nicio subminare a economiei nationale" si ca, daca nu se mentioneau si nu se mareau cu cateva procente facilitatile, exista riscul ca acele intreprinderi sa se opreasca.

DIICOT cere inceperea urmaririi penale in cazul lui Vosganian si Videanu

Seful DIICOT a cerut, luni, procurorului general sa sesizeze Senatul, respectiv presedintele Romaniei, cu cereri de incepere a urmaririi penale impotriva fostilor ministri ai Economiei Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

Cei doi sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acestia aveau calitatea de ministru al Economiei.

Citeste si:
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreședinte liberal, despre negocierea cu AUR: „PNL nu va negocia sau coopera în plan guvernamental cu partide extremiste”
Vicepreşedintele PNL Alexandru Muraru a declarat marți, 27 septembrie, că liberalii nu vor negocia sau colabora la guvernare cu partide extremiste și a transmis că nu vor exista negocieri...
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Precedentul invocat de Orban prin care Cîțu nu mai poate fi numit premier dacă trece moțiunea. „Eu sunt Stan păţitul împreună cu preşedintele Iohannis”
Ludovic Orban a declarat marți, 27 septembrie, că Florin Cîţu nu mai poate fi desemnat din nou premier de către preşedintele Klaus Iohannis, în cazul în care trece moţiunea de cenzură....
Sursa: Ziare.com