Agricultorii ii cer lui Vosganian anularea accizei pentru motorina

Miercuri, 06 Februarie 2008, ora 13:01
791 citiri
Agricultorii ii cer lui Vosganian anularea accizei pentru motorina

Reprezentantii producatorilor agricoli au solicitat ministrului de finante Varujan Vosganian anularea accizei pentru motorina utilizata in agricultura.

"I-am solicitat ministrului Economiei si Finantelor,Varujan Vosganian, eliminarea accizei la motorina utilizata in agricultura. De asemenea, solicitam ca Ministerul Agriculturii sa pastreze si pentru acest an subventia de un leu pe litru de motorina.

Consideram ca prin aceste doua masuri, fermierul din Romania ar putea sa beneficieze de conditii similare celui din Uniunea Europeana si sa achizitioneze motorina la un pret de 55 eurocenti pe litru", a declarat, miercuri, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania, Marcel Cucu, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca, pe baza unei facturi fiscale, fiecare fermier ar putea sa dovedeasca ca a utilizat motorina exclusiv pentru activitatea agricola.

Totusi, potrivit legii, masura de eliminare a accizei se poate aplica doar daca motorina este colorata. Astfel, "pentru motorina utilizata drept combustibil pentru motor in scopuri scutite de la plata accizelor trebuie utilizat un colorant albastru (solvent blue 35 echivalent)".

De asemenea, pentru "motorina pentru care se practica un nivel redus al accizelor trebuie utilizat un colorant rosu (solvent red 19 echivalent).

In primavara anului trecut, fostul ministru al agriculturii, Dan Motreanu, a propus Ministerului Economiei "reducerea in trei etape a accizelor la motorina folosita in agricultura, pana la 100% in septembrie 2008".

Practica subventionarii agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorina, este uzuala in Uniunea Europeana si acceptata de legislatie.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#agricultori, #accize, #motorina , #ministrul Finantelor