Pacuraru spera sa convinga sindicatele cu un salariu minim de 600 de lei

Marti, 22 Iulie 2008, ora 16:16
1188 citiri
Pacuraru spera sa convinga sindicatele cu un salariu minim de 600 de lei

Sindicatele si Guvernul ar putea ajunge la o intelegere privind salariul minim brut pe economie 600 de lei la 1 ianuarie 2009, si-a exprimat dorinta ministrul Muncii, Paul Pacuraru, marti, inaintea unei discutii in acest sens cu ministrul de Finante, Varujan Vosganian.

Pacuraru a declarat, la Realitatea Tv, ca o esalonare a cresterii salariului minim este prevazuta pana in 2014.

Sindicatele si patronatele urmeaza sa le dea reprezentantilor Guvernului un raspuns la oferta de a majora salariul minim la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, au marti, la Palatul Victoria, o reuniune de lucru pentru pregatirea intalnirii cu patronatele si sindicatele, pe tema salariului minim brut pe economie.

La intalnire mai iau parte seful Cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, si consilierii de stat ai premierului pentru relatia cu sindicatele, probleme economice si probleme sociale.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a propus, la intalnirea precedenta cu reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale, din 16 iulie, de la Palatul Victoria, majorarea salariului minim brut la 540 de lei incepand cu 1 octombrie 2008.

Primul-ministru a afirmat ca majorarea salariului minim va fi operata numai de la 1 octombrie, intrucat cresterile tarifelor la gaze naturale si electricitate, care au intrat in vigoare de la 1 iulie, vor genera un puseu inflationist.

Guvernul va propune un set de masuri care sa stea la baza unui acord tripartit intre Guvern - patronate - sindicate - si care sa reglementeze pe termen mediu si lung, pana la orizontul anului 2014, cresterea salariului minim brut lunar si reducerea discrepantelor dintre veniturile mari si cele mai scazute.

Nu toate organizatiile sunt de acord sa semneze acest acord, doar trei din cele cinci confederatii sindicale anuntand ca vor semna documentul, urmand ca o decizie sa fie luata miercuri.

In ceea ce priveste majorarea pensiilor in acest an, Pacuraru a dat asigurari ca anuntata marire de la 1 noiembrie se va produce, dar nu a putut preciza procentul vizat.

Excedentul bugetului de pensii va depasi, pana la sfarsitul anului, un miliard de lei si ar putea sustine cresterea pensiiilor cu 30 la suta, incepand cu luna noiembrie, a declarat, recent, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu.

Din 2009, pensiile ar urma sa creasca in termeni reali cu peste 30 de procente, dupa ce valoarea punctului va fi majorata la 45 % din salariul mediu brut pe economie - respectiv la 740-750 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla reduce personalul cu 10% și vrea să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari pentru Elon Musk
Tesla va cere acţionarilor să reinstituie pachetul salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului Elon Musk, pe care un judecător din Delaware l-a anulat la începutul acestui an, după ce a...
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Cinci lucruri de ținut minte atunci când negociezi salariul. Capcana în care nu trebuie să pici când ești întrebat de câștigul lunar anterior
Ați primit o ofertă de muncă după interviuri reușite pentru a vă asigura următoarea slujbă, dar nu sunteți 100% mulțumit de salariul pe care îl oferă. Deci, ar trebui să negociați?...
#Pacuraru, #salariu, #sindicat, #munca , #ministrul Finantelor