Ziare.com

Vosganian a cerut CE un ajutor de 45 de milioane de euro pentru Oltchim

Joi, 14 Februarie 2013, ora 14:31

   

Vosganian a cerut CE un ajutor de 45 de milioane de euro pentru Oltchim
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a avut miercuri o intalnire cu comisarul Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene (CE) si responsabilul cu portofoliul concurentei, in care i-a cerut aprobarea unui ajutor de stat de 45 milioane euro pentru Oltchim.

Am avut ieri o intalnire cu Almunia, care mi-a promis ca va evalua daca Oltchim a primit anul trecut ajutor de stat. Noi credem ca Oltchim nu a primit anul trecut ajutor de stat. Speram ca toata chestiunea cu ajutor de stat, de 45 milioane de euro, sa se rezolve. (...) Comisia Europeana nu este un ghiseu unde sa se aprobe orice cerere. Discutia cu Almunia a fost buna, a acceptat solutia mea privind viitorul Oltchim, dar mi-a spus ca raspunsul lor va depinde de cum vor evalua ce le-am transmis noi", a declarat joi Vosganian.

La ora transmiterii stirii circa 200 salariati ai Oltchim si Arpechim picheteaza sediul Ministerului Economiei, actiune caracterizata de ministru drept "normala din perspectiva democratiei", dar "intarziata" si semn al unei "dispute intre sindicate".

"Aratam fata de Comisia Europeana asumarea noastra clara de privatizare integrata a Oltchim alaturi de Arpechim", a afirmat Vosganian.

El a continuat spunand ca partea romana va da un raspuns Comisiei Europene precizand ca, impreuna cu presedintele Consiliului Concurentei, va nuanta raspunsul catre Comisie.

"Eternitatea si incendiul nu se uita niciodata la ceas", a spus Vosganian, referindu-se la termenul de doua saptamani in care partea romana trebuie sa raspunda Comisiei Europene.

Potrivit lui Vosganian, firma Alvarez&Marsal, aleasa de bancile creditoare ale Oltchim, a evaluat ca pentru functionarea la 50-60% din capacitate Oltchim are nevoie de 40-45 milioane de euro, suma suficienta pentru pastrarea tutror angajatilor, dar insuficienta pentru obtinerea de profit pentru plata datoriilor.

Combinatul functioneaza la doar 15% din capacitate, iar Vosganian le-a recomandat sindicalistilor sa ii picheteze pe cei care au decis sa integreze activele Arpechim "fara un bun discernamant economic".

"Ministerul Economiei a avut zilele acestea intalniri cu toti factorii decizionali de pe platforma Oltchim. Un sindicat, care nu este cel reprezentativ, a spus ca nu poate amana pichetarea de astazi a sediului Ministerului Economiei. Astazi vom avea la minister aceasta situatie, normala din perspectiva democratiei. De cand sunt ministru, salariile au fost platite la timp, astazi si maine se vor plati restantele de anul trecut. Totusi, sa avem acum revendicari salariale nu cred ca este oportun. Sindicalistii au intarziat cu unul-doi ani miscarile de protest, care sunt binevenite, dar care ar fi trebui facute cand Oltchim a inceput sa aiba pierderi", a afirmat Vosganian.

Potrivit lui Vosganian, pentru a functiona la o capacitate de 50-60%, Oltchim are nevoie de toti angajatii.

"Tot Oltchim este ipotecat pentru tot felul de datorii. Astazi ma intalnesc cu doi posibili beneficiari care sa liverze materii prime in sistem de lohn", a spus Vosganian.

Vosganian a adaugat ca la jumatatea lunii martie va fi desemnat administratorul special al Oltchim si conducerea executiva, iar pana in luna iunie va fi definitivata strategia de privatizare a combinatului chimic. Administratorul judiciar evalueaza toate contractele incheiate de Oltchim si va denunta acordurile incheiate "fara un temei economic".

"Inteleg ca este o competitie, o disputa intre sindicate, care nu este de competenta Ministerului Economiei. Astazi nu pot decat sa reiau discutiile de ieri cu sindicalistii.(...) Daca vreti adevarul intreg, va rog sa vorbiti cu cei care au adus Oltchim in situatia aceasta. Am alta treaba decat sa ma rafuiesc cu stafiile de pe platforma Oltchim. (...) Pentru privatizarea Oltchim am nevoie de un combinat viu si de pace sociala", a continuat ministrul.

Oltchim este in insolventa. Combinatul este controlat majoritar de stat, prin Ministerul Economiei. O tentativa de privatizare a Oltchim a esuat anul trecut.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 968 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cei dragule...

vrei s-o faci sa duduie....
apropo...cum o mai duci cu bani din salariul de ministru?...greu, nu? da stiu e greu...saracu de tine...

 

De ce trebuie sa plateasca Europa pentru incompetenta voastra?

Mama voastra de socialisti, tot ce atingeti se farima... nimic nu rezista voracitatii voastre! Sintet la cirma de 10 luni si tot intr-o demolare o tineti! Nu construiti nimic, ne irositi munca, asa putina cita este, ne distrugeti viitorul, ne prostiti copii cu o educatie bolnava... asa sa va ajute Dumnezeu! Va dispretuiesc. Ura va veni imediat dupa aceea!

 

bai tap batrin cu barba sura

mai bine cere euroi de la oierul pnl.de la motanul turnator de la Adel fularel...aveti destui miliardari in usl ,,nu va sacrificati pentru binele poporului. asa c,acat a-ti mincat cu polonicul in campanie...si fraierii vau crezut ...acum datilem,uie ca asta merita armatavoastra de alegatori ...Maxi,ambisexul,copilul ...si alte lichele useliste

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor