Vosganian: Eu cat voi fi ministru nu voi majora impozitele

Marti, 07 Octombrie 2008, ora 23:15
1770 citiri
Vosganian: Eu cat voi fi ministru nu voi majora impozitele
Foto: Gandul

Nivelul actual al impozitarii este optim, deoarece armonizeaza interesele salariatilor, patronilor si ale statului, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, adaugand ca el nu va majora niciodata impozitele cat timp va fi la sefia ministerului.

"Eu, cata vreme voi fi ministrul economiei si finantelor, nu voi majora impozitele, pentru ca mi se pare ca nivelul la care s-a ajuns acum este unul care armonizeaza interesele salariatilor, patronilor si ale statului", a spus Vosganian, intr-un interviu acordat The Money Channel.

"Sa maresti impozitul pe venit inseamna sa le dai cu o mana, sa le iei cu alta. Sa maresti impozitul pe profit inseamna sa tai din substanta dezvoltarii, sa maresti TVA-ul inseamna sa lovesti in categoriile cele mai defavorizate, care consuma mai mult decat economisesc. Oricare din aceste solutii arata de fapt ca noi vehiculam o minciuna frumos ambalata in poleiala. Sa putem da, trebuie sa luam din alta parte si eu nu sunt de acord cu aceasta formula", a completat Vministrul Economiei si Finantelor.

Vosganian a adaugat ca, in 2009, bugetul poate suporta o majorare a salariilor in sectorul public de aproximativ 9 - 10%, respectiv suma intre cresterea economica si inflatia prognozate pentru anul viitor.

"Solutia cea mai barbateasca este sa te hranesti din ceea ce dezvolti, fara sa iei din sansa copiilor tai de a trai ca si tine si asta inseamna ca pentru anul viitor noi putem, pe ansamblul economiei, sa avem o crestere (salariala, n.r.) egala cu cresterea economica, la care se poate adauga, la valoarea nominala, si inflatia, deci putem avea o anvelopa salariala pe buget de 9-10%", a explicat Vosganian.

Intrebat daca ar dori un nou mandat de ministru al economiei si finantelor, Vosganian a raspuns ca ar vrea sa isi pastreze functia pentru cel putin sase luni dupa alegeri, pentru a putea lua masuri in privinta reglementarii domeniului energetic, dar si a salariilor in domeniul public.

De ce s-a depreciat leul?

Vosganian a explicat si unul dintre principalele cauze care au declansat deprecierea leului. Astfel, ministrul a aratat ca bancile-mama au fost nevoite sa isi retraga o parte din lichiditati din subsidiare, inclusiv din Romania, ceea ce a creat presiune pe leu si a dus la deprecierea acestuia.

"Suntem pe fundalul unei crize financiare internationale in care toate tarile iau masuri de precautie si cu atat mai neobisnuita pare situatia actuala din Romania. Din cauza crizei financiare internationale, bancile-mama isi retrag lichiditatile pentru a putea face fata unei motiuni de neincredere din partea depunatorilor, motiv pentru care in Romania exista mai putini euro decat inainte si asta face ca presiunea pe leu sa creasca", a declarat Vosganian la RRA.

Leul s-a depreciat, luni, la cu aproape 7 bani (1,78%), pana la minimul ultimilor trei ani si 10 luni de 3,9410 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca centrala, pe fondul deprecierii generale a monedelor din tarile emergente si a situatiei incerte din Romania.

Marti, leul a recuperat o parte din pierderi, BNR afisand un curs de referinta de 3,9277 lei/euro, in ton cu monedele din regiune.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Varujan Vosganian, #impozit, #majorare, #minister, #euro, #leu, #depreciere , #ministrul Finantelor
Comentarii