Vosganian: Romanii au cumparat titluri de stat de peste 120 milioane lei

Duminica, 02 Noiembrie 2008, ora 15:48
1535 citiri
Vosganian: Romanii au cumparat titluri de stat de peste 120 milioane lei

Populatia a cumparat recent, intr-o perioada de 2-3 zile, titluri de stat de peste 120 milioane lei, in conditiile in care, in prezent, valoarea titlurilor de stat detinute de populatie este de "sute de milioane de lei", a spus duminica ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

"Am avut o perioada de cateva zile in care populatia a achizitionat titluri de stat de peste 120 milioane lei si credem ca, in continuare, populatia va avea un loc activ pe piata titlurilor de stat, mai ales daca tinem cont si de posibilitatile pe care le-a adus listarea la bursa", a declarat Vosganian.

El a precizat ca bancile din Romania sunt sigure si isi onoreaza obligatiile, insa au devenit mai precaute in acordarea de credite, si a adaugat ca singura expresie clara a incertitudinii la nivelul populatiei este orientarea catre titlurile de stat.

"La nivelul bancilor, s-a redus rolul de sustinere a activitatii economice prin creditare. Bilantul se comprima, iar institutiile de credit cauta o mai buna racordare intre nivelul capitalului si credite. In acelasi timp, bancile au devenit mai precaute si mai interesate fata de tranzactiile pe piata interbancara, in conditiile in care lichiditatea nu mai curge la fel de natural. Exista o fractura intre cei care dispun si cei care nu dispun de lichiditate", a mai spus Vosganian.

El a completat ca este greu de evaluat impactul pe care reducerea creditarii il va avea asupra activitatii economice, insa in niciun caz nu va fi unul favorabil.

Ministrul a precizat ca apreciaza decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale bancilor si ca spera ca bancile vor folosi lichiditatea in plus pentru a cumpara titluri de stat.

Joi, consiliul de administratie al BNR a hotarat reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 20% la 18%, masura care, potrivit analistilor, va elibera in piata inca 2 miliarde lei, ce ar putea contribui la reducerea tensiunii din piata monetara, dupa ce, in ultimele saptamani, dobanzile au ajuns si la 100%.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Varujan Vosganian, #romani, #titluri de stat, #cumparat , #ministrul Finantelor