WikiLeaks: Vosganian, proamerican si amator de whiskey in 2006, rusofil in 2008

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 15:22
1660 citiri
WikiLeaks: Vosganian, proamerican si amator de whiskey in 2006, rusofil in 2008
Foto:bzi.ro

O serie de cablograme ale ambasadei SUA de la Bucuresti, obtinute de site-ul WikiLeaks, il prezinta pe fostul ministru liberal al Economiei, Varujan Vosganian, ca evoluand de la orientari pro-americane la unele favorabile intereselor rusesti. Tot acolo se aminteste de pasiunea acestuia pentru whiskey-ul american.

"Vosganian e pro-american, dar chiar mai mult pro-european, ceea ce l-am putea face o importanta figura ce stabileste punti de legatura pentru Guvernul Statelor Unite", se arata in documentul publicat de Kamikaze.

Ca o nota de culoare, americanii spun ca Vosganian este un fan al whiskey-ului american Jack Daniels.

Asta era valabil in 2006. In 2008, liberalul e vazut altfel de catre diplomatii americani, cei care remarca faptul ca acesta are tot mai des pozitii favorabile intereselor economice ale guvernului rus.

"Vosganian continua sa sustina legaturi mai puternice cu Moscova si a minimizat public faptul ca Romania plateste printre cele mai mari preturi pentru importurile de gaze rusesti in Europa(...) El a fost de asemenea un critic constant al pozitiei mai dure adoptate de presedintele Basescu fata de Rusia, criticandu-l adesea pe presedinte pentru ca sta in fata unor relatii mai bune cu Moscova".

Telegrama americana mai arata si ca Vosganian sustine public gazoductul Nabucco, care ar ocoli Rusia, dar lucreaza impotriva lui din spatele scenei.

#Vosganian WikiLeaks whiskey, #Vosganian WikiLeaks America Rusia , #ministrul Finantelor
Comentarii