Vosganian, despre problemele USL, ura lui Basescu pentru popor si sclavii presedintelui - Interviu (I)

Joi, 29 Septembrie 2011, ora 11:23
6279 citiri
Vosganian, despre problemele USL, ura lui Basescu pentru popor si sclavii presedintelui - Interviu (I)

Vicepresedintele PNL, Varujan Vosganian, a vorbit, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre diferentele sau asemanarile intre Alianta DA si USL, unde nu functioneaza aceasta din urma si ce va face USL daca Basescu nu da premierul pe care il vrea.

Fostul ministru al Economiei spune, in prima parte a interviului, ca USL functioneaza ca o alianta doar la nivelul presedintilor si ar trebui sa se concentreze mai mult pe programe decat pe disputele politice, dar mult mai puternic decat PDL si singura problema care se pune e daca va castiga cu peste 50% din voturi.

Senatorul de Iasi a declarat si ca, in acest caz, USL il va suspenda pe Traian Basescu daca presedintele nu va numi premierul propus de formatiunea politica a Opozitiei.

Vosganian l-a atacat pe Basescu, spunand ca uraste romanii si ca imparte lumea in dusmani si sclavi, catalogand drept "josnica" atitudinea acestuia fata de regele Mihai.

De asemenea, liberalul a spus ca Opozitia nu poate avea incredere in Traian Basescu si nu poate coopera cu acesta.

Vezi mai jos prima parte a interviului acordat Ziare.com de Varujan Vosganian

Domnule Vosganian, ati fost implicat si in Alianta DA, cum e USL, comparativ cu aceasta?

Alianta DA avea un anumit tip de coerenta, diferita de USL. Alianta DA venea dupa o perioada lunga de dominatie a PSD. Chiar si perioada 1997-2000 fusese pentru PSD mai degraba un cantonament decat opozitie. PSD si-a dus interesele inainte, unii dintre ministri erau un fel de brokeri ai intereselor PSD, care si-a facut treaba foarte bine in 1997-2000. Dominatia PSD era inabusitoare.

Diferenta e ca noi cu PD experimentasem o alianta si in 1997 impotriva PSD. Alianta PNL-PD avea aceasta coerenta, anume ca ea continua un experiment politic care a mai existat si care mai existase. Ceea ce aseamana Alianta DA si alianta USL de atunci e ca PNL coabiteaza in interiorul aliantei cu un partid de stanga.

Mai exista o asemanare. PD-ul de atunci prezenta anumite riscuri, asa cum si coabitarea cu PSD are anumite riscuri. In 2003 am votat in Biroul Permanent impotriva aliantei cu Partidul Democrat exact pe aceasta idee - comportamentul imprevizibil al presedintelui PD s-ar putea sa ne faca surprize si sa ne puna intr-o stare permanenta de presiune si de risc. Din pacate, am avut mai multa dreptate decat credeam atunci.

Si mai e ceva. PNL si PD impreuna erau comparabile ca putere cu partidul de guvernamant, pe cand USL e mult mai puternica decat partidul de guvernamant

In conditiile astea, USL mai poate pierde alegerile din 2012 sau e deja castigator?

E ca la inot. Inotatorul sare, merge in virtutea saltului cativa metri, dupa aceea depinde de forta bratelor sale. USL, cand s-a infiintat, a avut o anumita aura de responsabilitate. Partidele au facut aceasta alianta ascultand opinia publica, care cerea unirea Opozitiei si un transfer de putere in 2012.

USL trebuie sa dovedeasca forta bratelor sale, trebuie sa se mentina la acest nivel, trebuie sa satisfaca nivelul de asteptare. USL are o sarcina foarte dificila, aceea de a schimba mentalitatea politica - sa transforme politica in politici. Cata vreme vom face politica, vom intra in exercitiile impuse ale presedintelui si ale PD-ului si vom riposta, s-ar putea ca USL sa-si piarda aplombul initial. Suntem intr-un moment in care nu stim daca USL va scadea, daca se va mentine sau daca va creste. Depinde de felul in care USL va sti sa treaca aceasta toamna, profesionalizand.

USL nu functioneaza ca o alianta. USL functioneaza ca o alianta doar la nivelul celor doi lideri. Structurile interne ale USL nu functioneaza. De pilda, nu exista la nivelul USL structura de comisii profesionale care exista in Alianta Dreptate si Adevar, unde existau comisii specializate care lucrau la programul de guvernare si care erau compuse din membrii ambelor partide. De aceea spun ca aceasta toamna e foarte importanta.

Care sunt mizele acestei toamne?

Mizele sunt ca USL sa ramana in sondaje cu un procent de peste 50%, sa dovedeasca faptul ca nu e o structura politica anti- ceva, ci pro ceva, sa gandeasca Romania si in termeni de optim, nu numai in termeni de disputa si sa prezinte o echipa, nu neaparat o echipa de guvernare, dar o echipa capabila sa elaboreze un model pentru Romania.

De ce credeti ca nu s-a intamplat acest lucru pana acum?

Pana acum USL a parcurs etapa armonizarii intereselor in plan local. S-au purtat discutii privind reprezentarea in alegerile locale, e tema extrem de delicata pe care, cu foarte rare exceptii, USL a traversat-o bine. USL numesc PNL si PSD. In legatura cu Partidul Conservator, lucrurile nu sunt inca elucidate pana la capat. In legatura cu Partidul Conservator, exista doua moduri de abordare.

Exista un mod de abordare care se bazeaza pe textul protocolului incheiat cu PNL in ACD si a nivelului de reprezentare al celor doi presedinti, care sugereaza ca Partidul Conservator e comparabil cu celelalte doua.

Protocolul cu PNL e facut de doua partide care sunt comparabile ca marime, iar faptul ca cei trei lideri au aparut impreuna sugereaza ca la nivelul reprezentarii cei trei au atributii similare. In clipa in care intri pe procedura de reprezentare in candidaturi in structurile locale, apare o anumita discrepanta. Intre situatia reala din teren si onorabilitatea unui protocol, apare o diferenta.

Diferenta s-a vazut in clipa in care PC doreste sa continuie negocierile din postura initiala de participant cu drepturi egale, iar partidele, cand se aseaza la masa, vad ca Partidul Conservator are o reprezentare mult mai slaba si chiar si acolo unde are cativa lideri proeminenti in sondaje, nu au in parte structurile care sa-i sustina.

Probabil ca Partidul Conservator isi va reconsidera pozitia si va accepta acesti noi termeni in care pozitia sa va fi adaptata la acesti noi termeni in teritoriu.

Revenind, chiar si fara aceasta cristalizare, mai poate pierde USL alegerile?

USL va castiga alegerile. Daca CDR a castigat in 1996, PSD in 2000, Alianta DA in 2004, in acesti termeni, USL va castiga alegerile din 2012. Chestiunea e ca nu avem acelasi presedinte ca atunci, avem un presedinte care vine cu regulile lui de acasa si atunci trebuie sa faci peste 50%.

Sa zicem ca sunteti in noaptea de dupa alegeri, USL ia 50%, presedintele nu vrea sa dea premierul propus, ce faceti?

Daca USL ia 50% si presedintele incepe sa joace tarantele cu noi si sa invoce texte constitutionale, noi vom invoca procedura de suspendare. De ce? Pentru ca aceasta constitutie e construita pe respectarea principiului majoritatii pe toate palierele. In clipa in care cineva contesta regula majoritatii, inseamna ca tot esafodajul constitutional se prabuseste.

Dar daca Traian Basescu numeste un premier de la USL, insa nu cel propus de USL, ci un alt nume?

Exista vointa majoritatii si alta vointa. Vointa majoritatii spune ca partidele care alcatuiesc majoritatea fac o propunere. Fata de aceasta, orice alta propunere, din afara sau din interiorul USL, e negarea propunerii oficiale.

De ce spun eu ca presedintele se situeaza in afara Constitutiei? Pentru ca orice Constitutie nu pune adjective majoritatii. Majoritatea nu are adjectiv, nu e legitima sau ilegitima, majoritatea e majoritate.

In clipa in care spui ca o majoritate din doua partide e mai putin legitima decat o majoritate formata dintr-un singur partid, deja incepi sa compari majoritatile intre ele. Ori majoritatile nu admit comparatii.

Credeti ca puteti coabita decent cu Traian Basescu, altfel decat intre 2007 si 2008?

Cunoasteti povestea cu broasca si cu scorpionul (n.red.-in care scorpionul ucide broasca spunand ca nu se poate abtine, desi mor amandoi). Exact asta e. Mi-e greu sa cred ca dansul se poate angaja mai mult de patru minute. E nascut in zodia scorpionului. E un scorpion autentic, nu avem incredere in el ca partener.

Cum catalogati felul in care se raporteaza domnul Basescu la oameni, avand in vedere cum l-a catalogat pe rege si pe altii?

E un om care are dusmani si sclavi. Cine vrea sa-i fie sclav, n-are decat. Exista oameni care au o viziune mai simpla despre lume.

In legatura cu atitudinea despre rege pe Traian Basescu il zgarii si-i vezi educatia pe care a primit-o de pe vremuri, o educatie care, pe anumite zone informative, cultiva ura fata de regele Mihai si idolatria fata de Ceausescu. Ura fata de un om care de cand a venit din 1992 in Romania nu a spus un cuvant urat despre niciun roman si a avut o atitudinea respectuoasa fata de toti romanii, sa lovesti un om care s-a sfiit sa ofenseze pe oricare dintre romani mi se pare un lucru josnic.

Atacul la adresa monarhiilor ereditare e de o abjectie careia nu-i gasesc un cuvant suficient de dur sa o calific.

Cand a vorbit despre dizabilitati, s-o fi gandit la cei care nu au capacitatea volitiva, dar sa vorbesti despre dizabilitati cand l-ai avut pe Franklin Roosevelt, sau noi pe Petru Schiopul si Bogdan Chiorul, e dincolo de orice imaginatie. Acest om acopera Romania de rusine intr-un mod cu totul nemeritat.

E un om care nu are niciun control, nu are stapanirea corecta a termenilor, nu are pudoare fata de nimeni, e bantuit de o asa ura fata de poporul roman si se ia la sfada cu oricine nu il slujeste.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Vosganian functionare USL, #Vosganian Traian Basescu, #Vosganian Basescu dusmani sclavi , #PNL