Cu ochi "umbrosi si melancolici", Vosganian ii avertizeaza pe procurori: Dosarul sa fie clasat intr-o luna!

Joi, 12 Februarie 2015, ora 15:09
8814 citiri
Cu ochi "umbrosi si melancolici", Vosganian ii avertizeaza pe procurori: Dosarul sa fie clasat intr-o luna!
Foto: Digi24

Dupa ce a scapat de urmarire penala impresionandu-i cu lacrimi si rugaciuni pe colegi, senatorul PNL Varujan Vosganian a acuzat Parchetul ca a vrut sa profite de un "moment favorabil", cerand din nou urmarirea sa penala, si i-a avertizat pe procurori ca trebuie sa claseze dosarul sau in cel mult o luna.

Fostul ministru al Economiei este acuzat de DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Vosganian ar fi fortat Romgaz sa vanda gaze la pret subevaluat pentru firmele producatoare de ingrasaminte chimice ale omului de afaceri Ioan Niculae.

Cererea DIICOT a fost respinsa prin vot secret, cu bile. Dintre cei 168 de senatori, au fost prezenti 132. Doar 56 de voturi au fost pentru, in timp ce 71 au fost impotriva, iar 5 voturi au fost anulate.

Vosganian scapa de urmarirea penala, dupa ce a plans si s-a rugat in Senat: "O victorie a democratiei!" (Foto)

Varujan Vosganian s-a aratat multumit de rezultatul votului.

"Trebuie sa invatam sa ne respectam unii pe altii, nu la gramada. Fiecare om este o individualitate. Odata cu acest vot in Senat se va face o separare clara intre raspunderea politica si cea penala", a subliniat Varujan Vosganian, spunand ca acest vot "le va da curaj guvernantilor" sa ia decizii.

Intrebat despre faptul ca a plans in plenul Senatului, Vosganian a incercat sa disimuleze: "Ochii mei sunt umbrosi si menlancolici de felul meu".

El a explicat ca a fost emotionat de "gestul de solidaritate pe care l-au facut foarte multi colegi".

"Contextul nu e favorabil unui gest curajos. Optiunea senatorilor a fost nu in favoarea mea, ci in sensul respectarii demnitatii Senatului", a mai spus Varujan Vosganian.

Senatorul PNL a tinut sa sublinieze ca daca s-ar fi votat urmarirea sa penala, s-ar fi creat doua precedente periculoase.

"O decizie politica luata intr-un moment dificil e socotita apoi ca infractiune de drept comun", a punctat Vosganian, referindu-se la acuzatiile ce i se aduc, iar al doilea precedent ar fi "revenirea cu o noua solicitare (din partea DIICOT, n.red.) fara sa existe fapte noi".

In maxim o luna aceasta cercetare trebuie clasata

Vosganian s-a aratat increzator ca dupa votul dat azi in Senat "va fi foarte bine si pentru administratie si pentru echilibrul puterilor in stat".

Mai mult, el a acuzat Parchetul ca a folosit "acest moment favorabil". "S-a dat semnalul ca Parlamentul voteaza orice si a revenit cu acest caz", i-a acuzat el pe procurori.

Intrebat daca nu cumva ce s-a intamplat astazi va afecta viitorul raport pe justitie din cadrul MCV, Vosganian a replicat ca nu s-a intamplat asta nici prima oara cand a fost respinsa urmarirea sa penala.

El a subliniat ca "legea presupune o decizie a Senatului, o decizie a Parchetului, o decizie a tribunalului".

"Daca Senatul decide ca nu sunt intrunite faptele penale, se opreste aici (...) Senatul are dreptul sa faca aceasta (...) In maxim o luna aceasta cercetare trebuie clasata", a mai sustinut Varujan Vosganian, precizand ca exista articole in codul de procedura penala care arata ca "intr-un termen rezonabil" cercetarea trebuie "sa fie clasata".

Senatorul a refuzat sa raspunda la intrebarile insistente ale jurnalistilor cu privire la folosirea mirului si a cartii cu acatiste in plen, spunand ca acestea sunt "chestiuni care tin de natura intima a fiecarei persoane si nu e locul sa vorbim aici".

"Nu au nicio relevanta", a afirmat el, spunand cu ironie ca ar fi avut relevanta "daca fiecare senator ar fi scos cate un mir si si-ar fi facut cate o cruce pe frunte".

PNL nu stie ce s-a intamplat

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat la postul B1TV ca nu se stie cum de a scapat Vosganian de urmarirea penala, pentru ca in partid s-a decis ca PNL nu se va opune niciunei solicitari a justitiei.

"Incercam sa identificam cauzele care au dus la acest vot. Daca sunt voturi si din partea PNL, cred ca sunt foarte putine", a dat asigurari deputatul liberal.

Intrebat daca se va discuta despre o excludere din partid a lui Varujan Vosganian ca urmare a celor intamplate astazi in Senat, purtatorul de cuvant al PNL a afirmat ca nici nu se pune problema in acest moment, pentru ca a fost vorba doar despre "o solicitare si un vot in Senat", nu despre o "condamnare", asa cum prevede statutul.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Vosganian plans Senat, #Vosganian rugaciuni Senat, #Vosganian DIICOT dosar gaze , #PNL