Guvernul Ponta2: Cine este Varujan Vosganian, ministrul Industriei si Comertului

Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 16:01
3437 citiri
Guvernul Ponta2: Cine este Varujan Vosganian, ministrul Industriei si Comertului
Foto: Guvernul Romaniei

Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, propus pentru Ministerul Industriei, Comertului si Competitivitatii, si-a inceput activitatea politica in 1990 si a mai detinut functia de ministru al Economiei in Cabinetul Tariceanu.

S-a nascut la 25 iulie 1958 la Craiova, intr-o familie de etnie armeana. Este casatorit si are un copil. A absolvit in 1982 Facultatea de Comert din cadrul Academiei de Stiinte Economice, iar in 1991, Facultatea de Matematica din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Este autorul a peste 500 de articole de economie, politica si beletristica, studii si eseuri si este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

In 1990 a fost membru in Consiliul Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN) si, in acelasi an, a devenit presedintele Uniunii Armenilor din Romania (UAR). A fost ales deputat de Bucuresti la alegerile din 20 mai 1990 din partea UAR. La alegerile din 1992, Vosganian a fost ales din nou deputat de Bucuresti pe listele UAR. Din octombrie 1992 pana in decembrie 1995 a fost liderul Grupului parlamentar al minoritatilor nationale.

Varujan Vosganian s-a remarcat in spatiul public la mijlocul anilor '90, odata cu infiintarea Partidului Alternativa Romaniei (PAR). In1995 a aparut Grupul civic "Alternativa 2000", printre membrii caruia se numara si Vosganian, alaturi, printre altii, de Andrei Plesu, Laurentiu Ulici, Alina Mungiu, Horia Patapievici sau Adrian Iorgulescu. Grupul din jurul lui Vosganian si Ulici a hotarat sa se transforme in partid si sa intre in competitia electorala. Astfel a luat fiinta PAR, partid care a aderat la CDR si, astfel, a intrat la guvernare intre 1996 si 2000.

Din 1996 pana in 1999, Vosganian a fost presedinte al Partidului Alternativa Romaniei. El a fost ales senator de Iasi pe listele CDR la alegerile din 3 noiembrie 1996.

Partidul Alternativa Romaniei si-a schimbat denumirea in 1999 in Uniunii Fortelor de Dreapta (UFD), iar intre 1999 si 2001, Vosganian a fost presedintele UFD, iar intre 2001 si 2003, presedintele Consiliului National al UFD. In 2003, UFD a fuzionat prin absorbtie cu PNL, moment dupa care Varujan Vosganian s-a implicat direct in proiectele liberalilor.

Propus comisar european

Dupa formarea Aliantei D.A., Vosganian s-a numarat printre personalitatile principale care au realizat programul economic al noii formatiuni. Intre octombrie 2003 si februarie 2005, a fost membru in Consiliul National de Conducere al Aliantei D.A. PNL-PD si coordonator, din partea PNL, al Comisiei Nationale de Strategie a Aliantei D.A. PNL-PD.

In aprilie 2003, Varujan Vosganian a devenit membru al Biroului Executiv al PNL, iar a intre octombrie 2003 si februarie 2005, a fost membru in Consiliul National de Conducere al Aliantei D.A. PNL-PD si coordonator din partea PNL al Comisiei Nationale de Strategie a Aliantei.

La alegerile din 28 noiembrie 2004, Varujan Vosganian a fost ales senator de Iasi pe listele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD.

In octombrie 2006, Vosganian a fost propus pentru ocuparea functiei de comisar european din partea Romaniei. Ulterior, Varujan Vosganian a solicitat retragerea nominalizarii sale, dupa dezvaluirile din presa referitoare la o presupusa colaborare cu fosta Securitate, lucru infirmat de CNSAS.

La data de 12 decembrie 2006, Vosganian a fost numit in functia de ministru al economiei si comertului in Guvernul Tariceanu. Dupa restructurarea guvernamentala din aprilie 2007, a preluat portofoliul de ministru al economiei si finantelor, dupa comasarea portofoliului economiei si comertului cu cel al finantelor.

Vosganian a fost ales senator de Iasi si la alegerile din 2008 si a fost presedintele Comisiei economice, de industrii si servicii. La alegerile din acest an a fost ales din nou senator de Iasi.

Varujan Vosganian detine un teren in Voluntari, un apartament in Bucuresti si doua case de locuit, toate trei pe numele sotiei, potrivit declaratiei de avere depusa in iunie 2012. Are in banca 167.000 lei si a contractat in 2007 un credit de 130.000 euro scadent in 2032.

Încearcă PNL să-și refacă viața fără PSD? Ultimatumul lui Ciucă pentru partidele de dreapta și semnificația reasocierii cu Nicușor Dan. „Nu există niciun electorat de dreapta”
Încearcă PNL să-și refacă viața fără PSD? Ultimatumul lui Ciucă pentru partidele de dreapta și semnificația reasocierii cu Nicușor Dan. „Nu există niciun electorat de dreapta”
S-a tot discutat despre o mare alianță de dreapta, care să aibă în centrul său PNL și USR, însă planurile par să se fi năruit, odată cu anunțarea oficială a candidaturilor lui Nicole...
Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
Finalul anului urmează să aducă României un nou președinte și un nou Parlament, alegerile fiind intercalate, fapt care face bătălia pentru scaunul de la Cotroceni mai tensionată. Astfel,...
#Varujan Vosganian ministru, #Vosganian biografie , #PNL
  1. Încearcă PNL să-și refacă viața fără PSD? Ultimatumul lui Ciucă pentru partidele de dreapta și semnificația reasocierii cu Nicușor Dan. „Nu există niciun electorat de dreapta”
  2. Ce promit principalii candidați la prezidențiale: patriotism, transparență, vot de la 16 ani și case la 35 de mii de euro
  3. Nicușor Dan, dispus să-l susțină și pe Ludovic Orban pentru funcţia de șef al statului. Ce așteaptă primarul Capitalei de la preşedintele Forţa Dreptei
  4. Ce șanse are președintele Klaus Iohannis de a ajunge parlamentar. Augustin Zegrean, fost judecător CCR: „Să spună direct că președintele devine automat senator”
  5. Traian Băsescu acuză Guvernul de incompetență în gestionarea crizei inundațiilor din România. „Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, ar fi murit mai puţini oameni"
  6. Șoșoacă, acuzații grave la adresa lui Marcel Ciolacu și George Simion. Cum ar fi împiedicat-o cei doi să candideze la prezidențiale VIDEO
  7. Aliat-surpriză pentru Diana Șoșoacă la alegerile prezidențiale și parlamentare: „Am discutat deja"
  8. Planurile lui Iohannis, ironizate de CTP: ”A zgrepțănat pe la toate ușile și a fost trimis la golf”. Comparație cu România ceaușistă
  9. Se aleg noii membri ai ASF, BNR și CNA. Când este programată ședința Parlamentului decisivă
  10. Cum ar putea candida Iohannis la alegerile parlamentare. Soluția experților: „Poate demisiona din timp”