Liberalii, despre Justitie: Noi suntem oameni cumsecade, n-am avut de-a face cu Justitia

Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 10:34
3511 citiri
Liberalii, despre Justitie: Noi suntem oameni cumsecade, n-am avut de-a face cu Justitia

Parlamentarii liberali vorbesc despre situatia din Justitie, despre preocuparea presedintelui Traian Basescu pentru acest domeniu si despre reformarea Justitiei.

Senatorul PNL Varujan Vosganian afirma ca, "in cei opt opt ani cat a fost presedinte al Romaniei, Traian Basescu a avut doua teme predilecte - justitia si serviciile". Liberalul aminteste si o discutie purtata, in 2008, cu premierul de atunci, Calin Popescu Tariceanu, care l-a intrebat daca a cunoscut vreun procuror.

"I-am raspuns ca nu cunosc decat fosti procurori, precum Victor Ciorbea sau Monica Macovei, dar ca nu stiu niciun procuror in functie. Mi-a marturisit ca nici el (Tariceanu - n. red.). Pe vremea aceea erau doua Romanii. Una, a noastra, care se preocupa de mersul economiei si de cresterea bunastarii oamenilor. Si o alta, reprezentata de Traian Basescu, care avea cu totul alte ocupatii", a scris peblog Varujan Vosganian.

Acesta precizeaza si ca i-a spus lui Calin Popescu Tariceanu ca "nu e de mirare ca nu cunoastem lucratori din serviciile secrete si din procuratura", dand si o explicatie pentru acest fapt.

"Noi suntem oameni cumsecade, n-am avut de-a face cu justitia, n-am facut obiectul unor cercetari de natura penala, n-am turnat pe nimeni si n-am facut parte din nicio politie secreta. Unde sa-i cunoastem? Ei au lumea lor, noi pe a noastra. Interferenta dintre cele doua lumi trebuie sa se faca asa cum spune legea si nu amestecand oameni de-ai lor acoperiti in lumea noastra si oameni de-ai nostri in lumea lor, ca sa ne apere pe noi de lege si sa-i haituiasca pe adversarii nostri", a notat Varujan Vosganian.

Nu in ultimul rand, senatorul liberal observa ca "din pacate, oamenii (unii dintre ei) sunt, in continuare deasupra legilor".

"Inseamna ca legile sunt dupa chipul si asemanarea oamenilor care le aplica. Si osardia cu care presedintele lupta pentru oamenii sai, arata ca, din pacate el vrea un sistem in care nu zeita justitiei, ci oamenii sa fie legati la ochi", conchide liberalul.

Basescu, la CSM: Mai bine razboi, decat Justitie neindependenta

Presedintele Traian Basescu a laudat vineri evolutia pozitiva a Justitiei in Romania, insa a acuzat ca exista magistrati care "inca apleaca urechea la influentele politice" si a precizat ca, in momentul de fata, un magistrat roman nu este independent numai daca nu vrea sa fie astfel.

In plus, seful statului a criticat din nou trusturile de presa pentru atacurile la adresa judecatorilor si procurorilor, asigurand insa ca nu va negocia independenta Justitiei. "Nimeni nu o sa negocieze independenta Justitiei de dragul pacii politice. Mai bine razboi decat o Justitie neindependenta", a subliniat presedintele.

Totodata, deputatul PNL Alina Gorghiu a remarcat "o preocupare cel putin ciudata", facand referire la declaratiile lui Traian Basescu de la sedinta CSM de vineri.

"Sunt atat de multe alte lucruri de facut in sistem - raspunderea magistratilor, degrevarea instantelor, finantarea corespunzatoare - inainte de reglarea raporturilor cu mass-media... Reputatia unei institutii este data de rezultate si eficienta pana la urma. Si nu cred ca exagerez cand spun ca doar in statele cu tendinte totalitare presa este privita ca amenintare la adresa institutiilor. Asa ca, ce-ar fi sa discutam despre adevaratele probleme?", scrie Alina Gorghiu pe blog.

Diana Tusa: Desfiintarea unui grad de jurisdictie, doar un pas in reformarea justitiei

La randul sau, deputatul liberal Diana Tusa sustine ca decizia lui Victor Ponta de a desfiinta un grad de jurisdictie reprezinta un pas catre reformarea Justitiei.

"Desfiintarea unui grad de jurisdictie, decizie administrativa despre care premierul Victor Ponta a vorbit pentru prima data vineri seara la Antena 3 in emisiunea lui Victor Ciutacu, este intr-adevar o masura capabila sa duca la degrevarea instantelor si, implicit, la scurtarea termenelor de judecata.

Procedural vorbind, si in Romania un proces ar putea avea astfel un termen rezonabil, petentii nemaifiind obligati sa astepte cu anii solutia instantei de judecata", a scris Diana Tusa pe blogul sau.

Ponta: Nu a fost nicio reforma in Justitie, a fost doar o chestiune de imagine

Prim-ministrul Victor Ponta a sustinut vineri, la Antena 3, ca in ultimii ani nu a fost facuta nicio reforma in domeniul justitiei si a afirmat ca seful statului "nu a inteles niciodata Justitia cu adevarat".

F.N.

#liberali probleme justitie, #liberali reforma Justitie, #Traian Basescu sedinta CSM, #Varujan Vosganian Traian Basescu Justitie , #PNL
Comentarii
Poza executorul
executorul
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
voi ati batut numai palma cu criminalii pentru o turta de zarzane !