Ceea ce s-a intamplat la Senat in cazul votului pentru avizarea urmaririi penale a lui Varujan Vosganian ne arata cat de mare este in continuare pericolul la adresa statului de drept din Romania si cat de grav pervertita este mentalitatea politicienilor romani.
Cred ca rar am vazut o prestatie publica mai jalnica decat a dlui Varujan Vosganian in fata cererii DIICOT, dar ea a avut succes pentru ca in continuare multi politicieni sunt convinsi ca au dreptul sa se substituie Justitiei. Dl Vosganian califica votul drept o victorie a democratiei. Fals! Este o mare infrangere, simptomatica si periculoasa, pentru statul de drept.
Nu mi se pare nefiresc faptul ca Varujan Vosganian isi sustine nevinovatia. Sigur, stilistica apararii, cu lacrimi, tuse patetice, apel la un premiu Nobel pentru care nu a fost nici macar pe lista scurta, cu aer de milogeala, uneori chiar de voalata amenintare, este cel putin discutabila. Mie mi s-a parut dezgustatoare, total descalificanta pentru un barbat adevarat. Ma gandesc ca nici domnii Ariton, Hrebenciuc sau Mitrea nu au fost fericiti ca intra in ancheta, dar nu s-au pus pe bocit si rugaminti. Doi dintre ei nici macar nu au ajuns la vot pentru ca au demisionat.
Dar dincolo de stilistica, pe fond, cel putin in prima faza, mai toti acuzatii isi sustin inocenta. Poate ca senatorul liberal se considera cu adevarat nevinovat si nici macar nu voi intra pe fondul apararii pe care si-a sustinut-o in fata colegilor.
Si asta pentru ca nu acolo trebuia facuta acea aparare, ci in fata procurorilor si ulterior in fata instantei de judecata. Apararea disperata a dlui Vosganian era menita tocmai sa impiedice adevarata aparare, in fata organelor judiciare, care sa faca lumina si sa certifice la o adica nevinovatia pe care dl Vosganian o pretinde.
Dar dl Vosganian nu pare a dori sa se faca lumina. Nu doreste sa triumfe adevarul nevinovatiei sale in singurul mod in care el poate triumfa intr-un stat de drept, adica in justitie. Dl Vosganian a dorit si a reusit ca Justitia sa fie blocata prin vot politic si sa triumfe doar declaratiile domniei sale.
Si nu pot sa nu ma intreb: de ce un om cu adevarat nevinovat lupta cu atata inversunare sa nu ajunga in fata Justitiei? Daca nu are nimic de ascuns, nimic a-si reprosa, nu ar fi normal sa alerge in fata Justitiei, singura in masura sa ii curete imaginea de acuzatii poate nefondate?
Ii dau o veste: principala garantie a democratiei pe care o clameaza este exact forta Justitiei si garantia ca ea are ultimul cuvant.
Dl Vosganian s-a comportat de parca imediat dupa votul pozitiv al colegilor urma sa fie trimis direct la puscarie pentru restul vietii, daca nu chiar la esafod. Ceea ce e fundamental fals. Era trimis doar sa-si faca apararea acolo unde trebuie. Acolo unde nu va ajunge. Acolo unde nu au ajuns nici dl Borbely, nici dl Chitoiu. Iata ca avem o categorie speciala de oameni, care nu pot fi nici macar anchetati.
Eu nu fac parte dintre cei care sustin eliminarea totala a imunitatii si nu cred ca prevederile actuale sunt excesive. Nu, ele sunt in limitele legislatiei europene in domeniu. Problema este aplicarea legislatiei actuale total, absolut abuziva in mentalitatea viciata a politicianului roman.
Politicienii romani cred, intr-o majoritate care din cand in cand iese la iveala, ca au dreptul sa se substituie Justitiei, sa ia decizii in locul ei. Cred ca sunt in stare si au dreptul sa evalueze ei insisi, cu propria competenta, cel mai adesea complet necalificata in domeniul juridic, asupra vinovatiei sau a nevinovatiei.
Si nu e vorba numai despre politicienii PSD. Varujan Vosganian este liberal. In Senat majoritatea e aproape inversata. Mi-e imposibil sa cred ca votul acesta rusinos putea fi dat fara complicitatea unei parti din PNL. Acel PNL care acum promite alta politica, alta abordare la Justitie si statul de drept.
Sigur, in ultima vreme am avut mai mult voturi pozitive la cererile procurorilor, dar iata ca germenele raului este tot acolo si oricand raportul de forte poate fi din nou rasturnat.
Pentru ca pe fond mentalitatea majoritara la nivelul clasei politice este aceea de zid in fata Justitiei si de sfidare profunda a separatiei puterilor in stat. Aceea care prespune ca Legislativul sa faca legi, Guvernul sa administreze tara, iar judecatorii sa faca dreptatea.
confunda cazul ce face acum valvă cu... Vezi tot